In primii ani de viata, sistemul imunitar invata, fiind lipsit de experienta! Incet, incet, copiii isi imbunatatesc imunitatea printr-o lupta neintrerupta cu microbii, virusurile si alte organisme care incearca sa le invadeze organismul. Dar aceasta lupta costa sistemul imunitar, iar organismul va avea sa deconteze toata viata aceste preturi biologice. De aceea – ca parinti atenti ce suntem – trebuie sa avem grija ca aceste „preturi biologice” sa fie cat mai mici.
De la banalele raceli pana la teribilele forme de gripa, sunt responsabile virusurile. Copiii sunt mult mai receptivi la infectiile virale, iar unele studii ne arata ca peste 75% dintre ei sufera infectii respiratorii recidivante. Exista peste 200 de virusuri ce pot afecta in mod frecvent sanatatea copiilor si mai ales a acelora care au un sistem imunitar mai slabit.
In primii ani de viata, sistemul imunitar invata, fiind lipsit de experienta! Incet, incet, copiii isi imbunatatesc imunitatea printr-o lupta neintrerupta cu microbii, virusurile si alte organisme care incearca sa le invadeze organismul. Dar aceasta lupta costa sistemul imunitar, iar organismul va avea sa deconteze toata viata aceste preturi biologice. De aceea – ca parinti atenti ce suntem – trebuie sa avem grija ca aceste „preturi biologice” sa fie cat mai mici.
Dar, exista unele obiceiuri de lifestyle ce se pot adopta si care pot oferi sistemului imunitar al copilului resurse de modulare nebanuite. Cercet. Dr. Horatiu Albu, master in biologie moleculara, ne spune care pot fi cele 7 metode usor de implementat si care pot fi foarte importante pentru a asigura modularea eficienta a imunitatii copiilor.
1.Oferiti-le frecvent in alimentatie fructe si legume sau sucuri presate la rece din ele. Fitonutrientii continuti de acestea pot participa la imbunatatirea imunitatii. Mai nou, dietetica moderna foloseste chiar sucuri de fructe sau legume fortifiate cu anumite minerale si vitamine.
Studiile arata ca o dieta bogata in fitonutrienti protejeaza copilul si impotriva unora dintre bolile cronice si degenerative ce pot surveni in viitorul sau de adult, precum cancerul, cardiace, diabetul si nu numai. Incercati sa ajutati copilul sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi. Sucurile pot fi de mare ajutor in acest deziderat!
2. Aveti grija de timpul lor de somn deoarece privarea de odihna ii poate face mai susceptibili la boli prin reducerea celulelor naturale de aparare, arme ale sistemului imunitar, care se implica in debarasarea organismului de microorganisme si celulele canceroase. Un nou-nascut ar putea avea nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, copiii mici necesita 12 – 13 ore, iar prescolarii aproximativ 10 ore. In cazul in care copilul nu poate sau refuza sa doarma in timpul zilei, incercati sa-l duceti la culcare mai devreme seara.
3. Alaptati copilul. Laptele matern contine anticorpi care asigura pentru inceput si apoi imbunatateste performanta imunitara a sugarului. Poate reprezenta un scut impotriva infectiilor urechii, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infectiilor tractului urinar si sindromului de moarte subita a sugarului. Studiile arata ca aceasta poate creste, de asemenea, puterea creierului bebelusului si ajuta la protejarea lui de-a lungul vietii impotriva diabetului zaharat insulino-dependent, bolii Crohn, colitei si anumitor forme de cancer.
Este recomandat ca mamele sa alapteze timp de un an. In cazul in care acest termen nu este realist, trebuie sa alapteze cel putin in primele 2 – 3 luni, pentru a suplimenta imunitatea copilului.
4. Puneti-i sa faca exercitii fizice. Cercetarile recente arata ca exercitiile fizice cresc numarul de celule naturale de aparare. Pentru a-i integra intr-o rutina de fitness pe tot parcursul vietii, trebuie sa fiti sau sa le gasiti un bun model. Realizarea exercitiilor fizice impreuna cu ei sau in grupe de copii care practica un anume sport este mult mai eficienta decat sa-i indrumati sa mearga afara si sa se joace. Activitatile in familie precum mersul cu bicicleta, drumetiile dar si alte sporturi, sunt distractive, dau timpului o alta calitate si nu sunt deloc de neglijat.
5. Asigutati-va ca inteleg necesitatea luptei impotriva raspandirii rgermenilor. Desi aceasta nu imbunatateste imunitatea, este o modalitate extrem de buna si probabil cea mai eficienta de a reduce stressul imunitar al copilului. Asigurati-va ca cei mici se spala pe maini de multe ori si cu sapun. Ar trebui sa acorde o atentie deosebita igienei inainte si dupa fiecare masa, dupa joaca afara sau manipularea animalelor de companie. Daca nu sunt corect deprinse, nespalarea mainilor si fetei, suflarea nasului, stranutul si tusea pot reprezenta modalitati de a raspandi cat si de a contacta agentii patogeni.
6. Evitati ca ei sa devina fumatori pasivi. Fumul de tigare contine de toxine, dintre care multe pot irita sau chiar distruge unele celulele din organism. Copiii sunt mai sensibili decat adultii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece acestia respira intr-un ritm mai rapid iar sistemele lor de detoxifiere naturale – in functire de structura genetica si de sustinerea micronutritionala – pot sa nu fie cele mai performante, chiar daca organismul este inca tanar. Fumatul pasiv creste riscul de bronsita, bronsiolote, astm si infectii ale urechii in cazul celor mai mici. Poate afecta, de asemenea si dezvoltarea neurologica.
7. Nu puneti presiune pe pediatru cerandu-i in mod obligatoriu o reteta pentru un antibiotic de fiecare data cand copilul are o raceala, gripa sau dureri in gat. Nu faceti decat sa-i deteriorati starea de sanatate pe termen lung. Antibioticele trateaza bolile cauzate in principal de bacterii, dar majoritatea bolilor copilariei sunt cauzate de virusuri ce nu necesita antibiotice. „Pentru a imbunatati imunitatea copilului si a tine la distanta sau sub control diversele viroze, eu indic utilizarea unui supliment nutritional de tip ortomolecular care imbunatateste apararea organismului. Se numeste VIUSID Solutie Orala si este de mult timp disponibil in farmaciile din Romania fiind perfect pentru prevenirea si complementarea tratamentelor medicamentoase ale infectiilor virale si respiratorii ale copiilor”, afirma Cercet. dr. Horatiu Albu.
Studiile arata, totusi, ca inca multi pediatri prescriu antibiotice (este adevarat ca cu tot mai putina tragere de inima) la indemnul parintilor care cred – intr-un mod cu totul eronat – ca acestea nu fac si rau. Tulpinile bacteriilor rezistente si multirezistente la antibiotice au inflorit! Mai mult, diabetul, sindromul metabolic, dar si alte boli chiar mai grave au inceput sa fie corelate cu utilizarea de tratamente antibiotice multiple in copilarie.
„Suplimentele nutritionale bazate pe micronutrienti – aminoacizi, vitamine, unele minerale si fitonutrienti secundari – sunt mai nou tot mai des concepute de diverse case farmaceutice pentru imbunatatirea sistemului de aparare a organismului si pentru lupta cu virusurile respiratorii. Uleiurile esentiale de menta si eucalipt, vitamina C, mierea, unii antioxidanti prezenti in ASBRIP Solutie Orala amelioreaza inflamatiile mucoaselor tractului respirator si buco-amigdaliana, functionand ca un revulsivant si potent antispasmotic”, completeaza specialistul.
Sustinerea organismului copilului in primii ani de viata este foarte importanta pentru dezvoltarea sa si pentru a avea o sanatate buna intreaga viata. Suplimentele nutritionale de tip ortomolecular precum VIUSID si ASBRIP au dublu rol: imbunatatesc imunitatea si lupta cu infectiile atat la copiii cat si la adulti. Cantitatea recomandata la copil este 5-15 ml de solutie orala pe zi, in functie de varsta copilului. Ele sunt deja disponibile in multe farmacii si magazine specializate, insa puteti sa le comandati online pe www.naturomedica.ro la un pret de pana la 30.99 lei. Tot aici veti gasi informatii suplimentare, dar si o intreaga gama de produse extrem de interesante si cu preturi promotionale. Pentru informatii suplimentare sunati la 0721 328 509.
Echipa Naturomedica