Tratamentele actuale nu vindeca boala si nici macar nu o opresc din evolutie. In cele mai bune cazuri, ele pot sa incetineasca progresia siptomatologiei iar gestionatrea pacientului este foarte anevoiasa cuprinzand nu numai medicamentatie ci si dietetica, suplimentare nutritionala si masuri sociale, aceasta devenind un adevarat calvar pentru familie.
Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa progresiva cerebrala ce poate apare odata cu avansul in etate si produce deteriorarea tot mai accentuata a functiilor de cunoastere, cu pierderea capacitatilor intelectuale si valorii sociale a personalitatii. Acestea, se asociaza cu tulburari de comportament, constituind dementa.
Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa la persoanele in varsta si reprezinta jumătate din totalitatea cazurilor de dementa. Pentru tarile europene se estimeaza o incidenta a bolii de cca. 2,5% la varsta de 70 ani care ascensioneaza rapid pana la o medie de 33% la cei trecuti de 85 de ani. Exista tot mai multe cazuri foarte tragice, cu debuturi precoce, inainte de 65 de ani, considerate “demente presenile”.
Tratamentele actuale nu vindeca boala si nici macar nu o opresc din evolutie. In cele mai bune cazuri, ele pot sa incetineasca progresia siptomatologiei iar gestionatrea pacientului este foarte anevoiasa cuprinzand nu numai medicamentatie ci si dietetica, suplimentare nutritionala si masuri sociale, aceasta devenind un adevarat calvar pentru familie.
Desi nu-i cunoastem in totalitate cauzele, stim despre aceasta afectiune ca nu este o cale normala de imbatranire cerebrala (ci una patologica), nu se datoreaza stressului, nu este contagioasa, are o afinitate ceva mai mare pentru sexul feminin, este accelerata si agravata de bolile cerebrovasculare si – lucru foarte important – alimentatia sau suplimentarea nutritionala par a avea efecte benefice in prevenirea ei si chiar in incetinirea evolutiei, atunci cand ea a fost deja diagnosticata.
Multi nutrienti au fost studiati si sunt utilizati actualmente ca atare sau in combinatii sinergice pentru prevenirea bolii sau diminuarea vitezei de evolutie, dupa ce aceasta a fost diagnosticata. Dintre cei care au trecut mai mult sau mai putin proba timpului si care se folosesc mult in momentul de fata sunt: cantitatile mari de extracte de Gikgo Biloba, acidul alpha-lipoic, L-carnitina, vitaminele B6, B9, B12, etc. Multe dintre ele se utilizeaza in adevarate retete magistrale, sub forma unor preparate ortomoleculare disponibile deja pe piata. Insa in ultimul timp, un nutrient foarte sigur pare sa arate o eficienta deosebita in profilaxia acestei boli si cu siguranta va deveni o parte principala a acestor scheme.
Astfel, daca compozitiile nutritionale ortomoleculare denumite ALZER® sau DEPREXIL® se adreseaza atit ameliorarii degradarii cognitiei dar si bolilor cerebrovasculare care predispun la Alzheimer sau il degradeaza, acest nou nutrient venit in portofoliu anti-Alzheimer pare a avea o dubla potenta. In acest sens, pe deoparte – fapt bine cunoscut de ceva ani – LECIBRAN participa la imbunatatirea rezervei functionale restante a fiecarui neuron in parte, participand astfel la ameliorarea multor patologii din aceasta arie. Pe de cealalta parte, unele studii foarte noi pe modele experimentale animale, ne arata ca pe langa protectia data impotriva avansului rapid al deteriorarii cerebrale adusa de dementa, administrarea nutrientului colina la femela gravida ar reduce riscul puiului de a dezvolta aceasta patologie.
Sub conducerea lui Dr. Ramon Velazquez, un grup de neurologi specializati in boli neurodegenerative au hranit modele experimentale de femele de soareci gravide care sufereau de dementa similara Alzheimer-ului, cu o dieta bogata in colina, atat pe parcursul sarcinii cat si a alaptării. Colectivul a observat ca puii lor sunt mult mai putin expusi riscului bolilor cerebrale. Ba chiar si a doua generatie de soriceii – pui puilor,care nu au mai fost niciodata expusi la suplimentarea cu colina – memoria s-a pastrat bine mult timp, indicand faptul ca dieta bunicilor lor a adus unele modificari genetice care s-au transmis si generatiilor viitoare. Lucrarea concluzioneaza ca adaugarea acestui nutrient pare sa “modifice genele copiilor intr-un mod care ar avea efecte protectoare pentru generatiile viitoare”. In momentul in care aceste afirmatii se vor reconfirma, descoperirea ar putea duce la “recomandarea suplimentarii cu colina atat la femeile insarcinate dar si la un tratament potential pentru pacienții cu boala Alzheimer”.
Insa deoarece colina si rudele sale fosfatidil-colina si fosfatidil-serina continute de LECIBRAN si-au dovedit in zeci de ani de utilizare atat siguranta cat si efectele pozitive in diverse alte patologii, credem ca este foarte oportuna utilizarea lor in mentinerea sanatatii sistemului nervos si intarzierea pe cat posibil a evenimentelor de degradare cognitiva lenta sau accelerata legate de avansul in etate sau de ghinionul de a te indrepta catre o atat de urata patologie.
Multi dintre pacientii Centrului nostru, primesc indicatiea pentru suplimentare dietetica cu 10 g (o lingura) de LECIBRAN /zi (care aduce 430 mg colina, 2,6g fosfatidil-colina si 400 mg fosfatidil-serina) uitandu-ne cu o si mai mare atentie la rigurozitatea administrarii zilnice la femeile gravide si la cei care – din diverse motive – renunta sa manance carne, oua si lactate, alimente care vin si ele cu un oarecare continut de colina.
Evident, in cazul multora dintre aceia care se inscriu in Tendinta Pro-depresiva din Nutritia Ortomoleculara si care predispune si la maladia Alzheimer, schema noastra micronutritionala cuprinde si celalalt complex de micronutrienti, denumit ALZER, unii micronutrienti liposolubili sau diverse scheme de alimentatie functionala.
Surse: wikipedia.org, medisite.fr, biodesign.asu.edu , nutritieintegrativa.ro
© Dietetica si Nutritie Integrativa „Dr. Albu”. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau par√Ö¬£ială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.), precum √Ö≈∏i transmiterea oricăror păr√Ö¬£i din acest text fără acordul autorului!