In fiecare zi care trece, experienta imi arata ca pe cei mai multi dintre parinti ii intereseaza starea de sanatate a copiilor lor doar atunci cand intervin probleme marcante, indeobste imbolnaviri. Este o mare greșeala!
Antibioticele la copii – efecte metabolice dezatruoase pe termen indelungat
Sunt iritat de indolenta cu care multi parinti trateaza alimentatia copiilor lor! (N. B – Alimentatia este UN PROCES VOLUNTAR ce consta in introducerea alimentelor in tubul digestiv). Atunci cand iti permiti sa le dai anumite indicatii in acest sens (sfaturi pe care chiar ei le-au solicitat) multi devin extrem de maniosi si revendicativi mai ales daca observa ca doresti sa intervii mai mult sau mai putin in obiceiurile cu care si-au obisnuit, din punct de vedere alimentar, copiii. Mai mult, exista unii pediatrii (mai ales dintre aceia care, pentru „confortul” lor si al parintilor recurg rapid la antibioterapie odata cu cel mai mic semn sau suspiciune de infectie de cai respiratorii superioare) care, desi nu au prea multa tangenta cu ceea ce se-ntampla la ora actuala vis a vis de Dietetica si Nutritie, nu ezita sa…lanseze „pareri avizate”!
In fiecare zi care trece, experienta imi arata ca pe cei mai multi dintre parinti ii intereseaza starea de sanatate a copiilor lor doar atunci cand intervin probleme marcante, indeobste imbolnaviri. Este o mare greșeala! Astfel, pe langa faptul ca aceasta atitudine poate conduce la situatii periculoase sau chiar dramatice (datorita potentialei evolutii negative a unora dintre afectiuni, functie de terenul pe care se dezvolta) insasi tratamentul in sine (indeobste farmacologic si cu efecte pozitive pe maladia in cauza) conduce, printr-un efect secundar inevitabil de intoxicare generala a organismului, la scaderea sperantei de viata a celui tratat, intr-un cuvant la scurtarea vietii. Dupa cum intuim cu totii, Dumnezeu si Natura ne daruiesc o sanatate pe care noi trebuie sa o conservam, pastram si s-o ingrijim, astfel incat sa beneficiem cat mai mult timp de pe urma ei. Acelasi lucru se intampla si cu „resursa vitala” sau lungimea vietii!
De obicei, primul lucru care se intampla atunci cand parintii intuiesc la copilul lor o infectie este sa dea un asalt rapid asupra pediatrului sau medicului de familie pentru a primi o prescriptie de antibiotic! Cu totii cunoastem insa ca, sistemul imunitar al copilului, aflat intr-o indelungata perioada de “invatare, maturare si coacere” raspunde frecvent si exagerat, de multe ori prin febra. Deci, la prima vedere antibioticele ar apare ca si o necesítate! Oare?
Nu! Se pare ca in cele mai multe cazuri mai degrabă aduc neajunsuri decât îmbunătățirea stării de sănătate.
Un studiu recent, realizat la NYU Langone Medical Center – Manhattan, New York, ne demonstreaza negru pe alb cum ca antibioticele administrate mai mult decat estestrict necesar pun intr-un pericol grav sanatatea pe termen lung a copiilor.
Astfel, únele antibiotice utilizate in mod obisnuit in pediatrie s-au dovedit a fi legate statistic de aparitia unor tulburari in sanatatea celor care le-au utilizat, precum: tendinta la crestere in greutate, supraponderalitate si obezitate, hipotrofiae, tulburari importante ale microbiotei intestinale, dar si multe altele. In acest sens, pentru exemplu, amoxicilina se coreleaza puternic cu perturbarea vitezei de crestere a oaselor iar tilozina cu probabilitatea de obezitate. Atat amoxicilina cat si tilozina au jucat un rol insemnat in schimbarea structurii florei obisnuite intestinal cu o alta care, conform ultimelor cercetari, face ravagii vis a vis de statusul imunitar, inflamator si ponderal al individului.
Grupul de studiu a concluzionat ca, atunci cand copiii sunt expusi la astfel de medicamente de la varste fragede, efectele negative asupra sanatatii sunt cumulative iar asocierea acestora in diverse cocktailuri le poate face chiar imprevizibile. Se pare ca obezitate, modificariile statusului imunitar si inflamator aduse prin alterarea microflorei intestinale si problemele de dezvoltare fizica sunt cele mai importante fenonmene ce se coreleaza cu administrarea antibioticelor la copil.
Dr. Martin Blaser, unul dintre investigatorii implicati in studiu, afirma ca au fost si cazuri de copii care au fost tratati de mai multe ori cu antibiotice si “care nu au trebuit sa plateasca nici un cost biologica”, insa aceasta un pare a fi regula ci mai degraba exceptia! Blaser arata ca in Statele Unite, copilul primeste in medie cam de 10 ori tratament antibiotic pana la varsta de 10 ani, ceea ce reprezinta o expunere puternica la incidenta problemelor de sanatate mai sus amintite. Ma intreb cum or sta lucrurile cu copii nostii!
Concluziile respectivului studiu sunt destul de clare: in cazul tratamentului cu antibiotice aplicate copiilor trebuie sa fim extrem de constienti de faptul ca efectele secundare viitoare pot fi cu mult mai importante decat cele imediate si mai ales prin acumularea – sinérgica sau nu – a efectelor mai multor administrari de-a lungul timpului. Si se pare ca aceste efecte cumulative actioneaza cel mai mult prin tulburarea procesului de maturare a microbiomului…
Cam care sunt consecintele metabolice pe termen scurt si lung a administrarii antibioticelor la copil dupa rezultatele publicate in articolul “Metabolic and metagenomic outcomes from early-life pulsed antibiotic treatment” din “Nature Communications “? Astfel, pe scurt:
· unele antibiotice pot ramane in organismul copilului pana si la peste 4 luni de la incetarea tratamentului. Despre metabolitii lor liposolubili ce se cantoneaza in tesuturile bogate in grasimi (tesut adipos, creier, etc.) sa nici nu mai discutam!
· antibioticele pot aduce pentru intreaga viata a individului tulburari functionale ale microbiotei intestinale, cu atat mai probabile si mai importante cu cat terapiile au fost introduse la varste precoce. Aceasta pare a fi chiar cea mai importanta tema care este vehiculata in sublinierea necesitatii reanalizarii serioase a utilizarii antibioterapiei in randul populatiilor umane!
· Acest nou model, demonstrat in respectivele studii, extinde si demonstreaza únele ipoteze mai vechi care exprimau parerea ca expunerile timpurii la antibiotice ar putea avea efecte metabolice importante dezvoltate pe termen lung, asa cum dealtfel erau deja sustinute de studiile pe animale si cele epidemiologice pe oameni.
· Rezistenta la antibiotice care deja este un fenomen statuat, bine cunoscut, s-a dovedit a fi fatala de multe ori la copil, deoarece s-a demonstrat faptul ca infectiile bacteriene dezvoltate dupa o runda de administrare de antibiotice sunt mult mai grave si cu mare potential de letalitate. Astfel, conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor, infectiile pediatrice cu Clostridium difficile ce apar in urma tratamentelor cu antibiotice pot duce la cazuri de diaree severa si chiar deces. Aceste fenomene apar in primul rand datorita asanarii de catre antibiotic a populatiilor intestinale de bacterii benefice si favorizarea cresterii si preluarii controlului de catre C. difficile, ale carui toxine ataca si inflameaza mucoasa intestinala.
In esenta, lucrarile prezentate ne sugereaza ca obiceiul de a administra usor antibiotice copiilor este totalmente distructiv. Pe termen lung, conduce in mod deosebit la:
1. tendinta copilului de a depozita tesut adipos (de a deveni suprapondereal sau obez) cu tóate riscurile metabolice si cardiovasculare ce survin.
2. distrugerea florei intestinale cu tulburari pe termen lung in statusul imunitar si inflamatoriu al organismului.
3. Impiedicarea dezvoltarii fizice normale a copilului.
Daca, deja cunoastem aceste aspecte de ce sa ne complacem in situatiile care CU MARE PROBABILITATE NE VOR CONDUCE LA NECESITATEA DE A ADMINISTRA ANTIBIOTICE COPILULUI NOSTRU? De ce sa nu luam masurile profilactice necesare? Profilaxia nu este numai cea specifica (prin vaccinuri, seruri, etc.) ci si una nespecifica care consta intr-o buna educatie igienica si mai ales intr-o nutritie optima care sa asigure sistemului imunitar toti acei micronutrienti care il fac echilibrat, in stare sa se opuna cu cat mai mult succes agentilor patologici interni sau extrerni care incearca sa destabilizeze organismul.
Si, pe cuvant, copiii sunt cel mai usor de supravegheat si corijat din punctul de vedere al alimentatiei si aportului de nutienti potriviti! Si obiceiurile astfel si acum instituite le va adopta pentru toata viata, creeindu-i un mare avantaj! Numai parintele sa constientizeze si sa faca ceva in acest sens! Mai ales ca acum, este disponibila informatia si expertiza necesara…
Atenție! Acest text este scris de Dr. Albu Horațiu. ©Albu Horațiu. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare forma (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.) precum √à‚Ñ¢i transmiterea oricăror parți din această lucrare fară acordul explicit al autorului!
Dr. Albu Horatiu
Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara
Master in Biologia Moleculara del Cancer – CNIO, Medic Specialist MF, BI
Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid
Specialitati Medicina Adjuvantnta si Complementara: Nutritie Ortomoleculara, Dietética Speciala, Life Style (cod 31-012 OPMCA),
Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA),
Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007)
Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.
dr.albu@naturomedica.ro; www.naturomedica.ro
Surse:
http://www.nature.com/ncomms/2015/150630/ncomms8486/full/ncomms8486.html
http://www.naturalnews.com/044346_antibiotics_fatal_diarrhea_children.html
naturalnews.com (foto)