Mai nou, exista date care indica o crestere a eficacitatii tratamentelor oncologice specifice si o scadere a efectelor secundare adverse atunci cand acestea sunt administrate simultan cu cocktailuri din anumiti antioxidanti care nu contin glutation preformat.
Este bine cunoscuta eficacitatea anumitor antioxidanti in prevenirea cancerului totusi, utilitatea lor in timpul radioterapiei si chimioterapiei citotoxice, adica tratamentul tumoricid standard, necesita o studiere exhausiva. Actualmente, chiar daca sunt recunoscute multe dintre efectele pozitive ale multora dintre ei atunci cand sunt administrati in cancer, exista totusi o preocupare importanta cu privire la faptul ca antioxidantii, deoarece ar reduce capacitatile oxidative ale radicalilor liberi creati de radio- si de chimioterapia citotoxica, le-ar putea reduce acestora efectele, participand astfel la esecul lor.
Mai nou, exista date care indica o crestere a eficacitatii tratamentelor oncologice specifice si o scadere a efectelor secundare adverse atunci cand acestea sunt administrate simultan cu cocktailuri din anumiti antioxidanti care nu contin glutation preformat. Inca de la finele anilor ’90, Lamson si Brignall studiau mecanismul de actiune al antioxidantilor si potentiala lor relatie cu tratamentele oncologice de chimioterapie si radioterapie. Ei sunt primii care au raportat o actiune direct sinergica a antioxidantilor cu terpiile tumoricide standard, o reducere a toxicitatii acetor terapii si chiar o crestere a supravietuirii globale a pacientilor care au beneficiat de astfel de terapii.
In acele vremuri, chiar personal am fost impicat serios in astfel de cercetari, coordonand mai multe studii clinice pe aceasta tema desfasurate in unele centre oncologice. Aceste studii, fiind proprietatea unei companii farmaceutice, nu au fost publicate vreodata ci au fost folosite ca studii pilot pentru dezvoltarea de noi produse si deschiderea unor noi arii de cercetare in clinica sau laboratorul de cercetare bazala. Celor interesati de studiu, le voi pune la dispozitie respectivele documente.
Acualmente, avem documentatia care sa ne permita sa afirmam ca 8nele cocktailuri de micronutrienti ortomoleculari (vitamine, minerale, fitonutrienti antioxidanti, aminoacizi ba chiar si dintre cei precursori ai glutationului) precum Ocoxin, Viusid, Oncoxin, Oncoxin + Viusid, s.a, au aratat veleitati importante atat in etapele de imunonutritie (pentru care au si fost construite initial) cat si in asocieri indelungate la tratamentul oncologic.
Insa aproape la fel de clar este si faptul ca glutationul introdus preformat (in stare redusa sau oxidata) – un antioxidant mult folosit sub forma de suplimentare nutritionala sau medicatie orala sau parenterala – are contraindicatie in a fi utilizat in cursul tratamentului tumoricid standard sau a altor manevre pro-oxidative (hipertermie, oxigenoterapie hiperbara, diete ketogenice, etc.).
Mai jos, pentru cei care doresc sa aprofundeze subiectul, o bibliografie semnificativa adusa in sprijinul afirmatiilor de mai sus, ba chiar si unul dintre cele mai proaspete articole publicate pe aceasta tema, aparut la sfarsitul lui octombrie 2018 in Journal of Cancer Science & Therapy si care are printre autori si pe Prof. Eduardo Sanz – biologie moleculara, bun amic al nostru.
Efficacy of antioxidant supplementation in reducing primary cancer incidence and mortality: Systematic review and meta-analysis. Bardia A et al. (2008) Mayo Clin Proc 83: 23-34.
Natural agents in the prevention of cancer, part two: Preclinical data and chemoprevention for common cancers. Lamson DW et al. Altern Med Rev 6: 167-187.
Antioxidants and cancer: A brief discussion on controversies, contradictions and paradoxes. Gonzalez MJ et al (1997). J Orthomol Med 12: 145-148.
Prasad KN et al.(2006) Antioxidants in chemotherapy. J ClinOncol 24: 8-9.
Màrquez J et al. (2016) Ocoxin oral solution slows down tumor growth in an experimental model of colorectal cancer metastasis to the liver in Balb/c mice. Oncol Rep 35: 1265-1272.
Rodriguez MJ et al. (2009) Role of antioxidant complements and supplements in oncology in addition to an equilibrate regimen: A systematic review. Bull Cancer 96: 677-684.
Gómez-Candela C et al. (2003) Nutritional intervention in the adult cancer patient. Barcelona. Editorial Glosa.
Lamson DW et al (1999) Antioxidants in cancer therapy; their actions and interactions with oncologic therapies. Altern Med Rev 4: 304-329.
Lamson DW et al (2000) Antioxidants and cancer therapy II: Quick reference guide. AlternMed Rev 5: 152-163.
Mahdavi R et al.(2009) Evaluation of oxidative stress, antioxidant status and serum vitamin C levels in cancer patients. Biol Trace Elem Res 130: 1-6.
Hernàndez I et al. (2017) Ocoxin oral solution as a complement to irinotecan chemotherapy in the metastatic progression of colorectal cancer to the liver. Oncol Lett 13: 4002-4012.
Díaz-Rodríguez E et al. (2016) Antitumoral effect of Ocoxin on acute myeloid leukemia. Oncotraget 7: 6231-6242
Studiu placut! La cursurile care le vom organiza in primavara, la Bucuresti, vom discuta mai pe larg astfel de mecanisme precum si modalitatile de a le aborda de la nivelul practicianului obisnuit.
© Horatiu Albu
Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie