AGOMedia, Centrul Medical Neolife si Institutul National de Sanatate Publica a organizat Conferinta „Progrese stiintifice in oncologie”, vineri si sambata, 9-10 iunie 2017, la Hotel RAMADA PLAZA.
AGOMedia, Centrul Medical Neolife si Institutul National de Sanatate Publica a organizat Conferinta „Progrese stiintifice in oncologie”, vineri si sambata, 9-10 iunie 2017, la Hotel RAMADA PLAZA. Din punct de vedere stiintific, conferinta a urmarit o abordare integrata a subiectelor propuse, avand ca discutii principale terapia moleculara si medicina personalizata. In cadrul acestui eveniment, a conferentiat pentru aproape 120 minute si Cercet. Dr. Horatiu Albu, master in biologia si genetica moleculara a cancerului:
„In cadrul conferintei Progrese stiintifice in oncologie am abordat o tema de importanta majora in conditiile actuale, si anume, Interventia nutritionala integrativa pe perioada tratamentului oncologic multidisciplinar. Dieta imunonutritionala si ketogenica: protocolul si bazele moleculare. Am vrut ca elementele de nutritie sa fie mai usor de digerat pentru medicii mai putin familiarizati cu astfel de notiunii si de aceea am incercat transpunerea conferintei intr-un model mai putin conventional si anume cel de workshop”, spune cercet. dr. Horatiu Albu.
Beneficiile dietei in lupta cu cancerul
Anumite conduite dietetice micsoreaza incidenta cancerelor, altele poat participa la scaderea incidentei complicatiilor aduse de imunosupresia generata ca un efect secundar nedorit al terapiilor tumoricide standard, iar altele poat duce la scaderea recurentelor, imbunatatirea prognosticului la pacientul tratat multimodal oncologic si a sperantei lui de vindecare. Chiar si in cazul cancerelor avansate, neoperabile unele diete poate participa la asigurarea prelungirii duratei de supravietuire a pacientului.
„Exista factori dietetici atat pro-carcinogenetici care intervin in geneza cancerului, dar si unii care ii incurajeaza dezvoltarea si progresia prin actiuni pe raspunsul inflamator, diferentierea celulara, apoptoza, progresia in ciclul de diviziune celulara, repararea alterarilor ADN”, afirma specialistul.
Tratamentele actuale pentru cancer
In prezent, tratamentele aplicate pacientilor cu cancer au la baza, in majoritatea cazurilor, cel putin initial, terapiile tumoricide standard, aplicate in speranta indepartarii tumorii si distrugerii celulelor canceroase din organismul pacientului.
De asemenea, sunt incluse terapii de sustinere pe diverse cai a pacientului, iar ultima decada inregistreaza interesul tot mai mare a multor specialisti pentru pentru tratamentul suportiv, dar si cel terapeutic nutritional al pacientului cu cancer.
Dieta neutropenica si necesitatea ei
O dieta neutropenica este recomandata cand numarul neutrofilelor scade sub 1000 sau 500/mmc, scopul fiind protejarea de infectiile bacteriene sau alte organisme patogene care ar putea intra in organism pe calea unor alimente sau bauturi.
„In acest sens se recomanda sa se evite legumele si fructele nepreparate bine termic, sucurile de fructe nepasteurizate, carnea, pestele si ouale crude, lactatele nepasteurizate, apa numai de la robinet, imbuteliata sau fiarta cel putin un minut. Nu exista dovezi extrem de clare care sa demonstreze ca alimentele aduc bacteriemia, de aceea, o astfel de dieta nu ar trebui sa fie impusa pacientului cu cancer”, explica Cercet. dr. Horatiu Albu.
In urma studiilor efectuate, aceasta dieta a avut efecte minime in cazul pacientilor cu neutropenie si sunt necesare cercetari amanuntite, pentru a ajustifica faptul ca trebuie sa fie obligatorie pentru astfel de pacienti.
„Principalele modalitati de ameliorare micronutritionala a dietei neutropenice atunci cand ea este indicata din spital sunt suplimentarea cu produse pur microbiologice, intrucat prin fierberea alimentelor acestea isi pierd din continutul de vitamina C si de asemenea, acest proces anihileaza calitatea probiotica a alimentelor, de aceea este nevoie de sucuri de legume pasteurizate dupa ce au fost in prealabil supuse fermentatiei lactice, cum sunt cele speciale din gama Rabenhorst, disponibile in farmacii. Si Vitamina D3 care are importante efecte imunomodulatoare si antimicrobiene este saraca in astfel de diete. De de aceea, combinatiile ortomoleculare sinergice sunt foarte importante, recomand Tavarlin Vitamina D3+K2&B5”, completeaza specialistul.
Rolul imunonutritiei si schema recomandata
Imunonutritia se refera la studiul efectelor nutrientilorasupra inflamatiei, formarii celulelor albe ale sngelui, formarii de anticorpi si rezistenta la boli. Schema imunonutritionala prezentata pentru reducerea probabilitatii de aparitie a unei astfel de probleme de imunitare pe parcursul tratamentului este destul de simpla si consta in adaugarea la alimentatia pacientului a unor variante ce contin Oncoxin Solutie Orala, ulei de in Bio-NaturGreen, ulei extravirgin de nuca de cocos Bio Vitaquell, Tavarlin Vitamina D3+K2&B5, etc.
Rolul dietei ketogenice pe perioada tratamentului tumoricid
„In incercarea de a asigura strategii cat mai performante de tratament si de sustinere a pacientului impotriva evolutiei cancerelor dar si impotriva malnutritiei, casexiei si sarcopeniei cu care poate evolua boala, se ia tot mai frecvent in discutia teoretica dar si in implementarea clinica anumite tipuri de diete ketogenice. Rolul introducerii acestora este acela de a destabiliza celula canceroasa aflata sub „bombardament” tumoricid prin diminuarea fluxurilor de nutrienti energetici precum glucoza, glutamina, etc. In schimb celulele normale sunt alimentate, acestea putand evolua fara probleme intr-o stare de cetoza usoara. In Germania a fost deja creat un astfel de produs special indicat pentru dieta ketogenica a pacientului cu cancer aflat in cursul terapiei oncologice tumoricide, TAVARLIN Keto-Drink. Acest produs este potrivit pentru lupta cu malnutritia, sarcopenia si casexia din cancer, favorizand alimentarea celulelor sanatoase dar defavorizandu-le pe cele canceroase. TAVARLIN Keto-Drink este primul produs conceput de industria farmaceutica pornind de la recentele descoperiri publicate si care are o utilizare extrem de facila atat in clinica, cat si in ambulator, fiind usor de prescris de specialistul oncolog avizat si usor de consumat de catre pacient”, afirma Cercet. dr. Horatiu Albu.
Tot mai multe sunt cercetarile, studiile stiintifice dar si experienta acumulata in multe clinici care ne arata ca un anumit tip de dieta ketogenica (care reduce disponibilitatea glucozei in tesuturi, dar alimenteaza celulele normale prin acizi grasi sanatosi si anumite proteine) poate fi prescrisa si utilizata, in cure scurte la pacientul oncologic supus chimioterapiei citotoxice sau radioterapiei. Aceste cure scurte par a aduce potentiale mari beneficii asupra carora, in totalitatea lor, comunitatea stiintifica se va edifica in urmatorii ani.