Si o concluzie finala: DA! Din punctul de vedere al posibilitatilor de a obtine beneficii prin incadrarea tintita a semintelor de chia ecológica Bio NaturGreen in regimurile igieno-dieteice din Nutritia Ortomoleculara, acestea pot fi considerate un SUPERALIMENT!
CHIA (Salvia hispanica) – “puterea mayasilor”. Este un SUPERALIMENT?
Nativa in Mexic si Guatemala, Chia prin continutul mare de fibre, acizi grasi omega 3, proteine, minerale si antioxidanti este tot mai utilizata in nutritie si dietética. Oare ea este demna de a fi integrata in categoría SUPERALIMENTELOR?
Astazi, facand referiré la o bibliografie selectiva extrem de solida, voi analiza din punctul de vedera al potentialului de a fi integrata in diétele de Nutritie Ortomoleculara, CHIA. Si voi lua in discutie proprietatile unei chia aparte, pe care eu o prefer pentru mine personal si o prescriu si acelor pacienti ai mei carora li se potriveste. Este vorba de Bio NaturGreen Seminte de Chia, ecologice, care vine de pe Culturi Agricole Certificate Organic, este garantata Gluten Free si ambalata in atmosfera controlata si intr-o folie fara Ftalati si Bisfenol. Are deci, tóate considerentele care o inscriu in categoría produselor dieteice Premium.
Ce beneficii aduce consumul de seminte de chia ecológica Bio NaturGreen astfel incat sa o putem consideram cu adevarat un superaliment? Astfel:
– Din cei 39,9% carbohidrati continuti, avem 0% zaharurI si un procent impresionant de 37,9% fibre alimentare – majoritatea insolubile – al caror consum este asociat cu un risc redus de Diabet Zaharat. O parte dintre aceste fibre, atunci cand sunt degrádate de bacteriile intestinale, conduc la formarea acizilor grasi cu catena scurta ce participa la sanatatea pe termen lung a colonului.
– Característica única a acestor seminte de chia ecológica Bio NaturGreen este aceea ca contin 31% grasimi, exceptional distribuite. Astfel, 60% dintre ele sunt reprezentate de acidul alpha- linolenic (ALA), precursorul cu catena scurta a acizilor grasi omega 3 activi iar 16,5% sunt omega 6. In acest fel, aceasta chia reprezinta o sursa mai importanta de omega 3 decat semintele macinate de in. Fiind o sursa atat de importante de ALA, semintele de chia ecológica Bio NaturGreen promoveaza imbunatatirea raportului omega 6 vs omega 3 consumat ceea ce conduce la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cáncer, boli inflamatorii, alergice, autoimune si moarte prematura.
Daca consumatorul nu-i o persoana tarata, la care ruta metabolica de transformare a ALA in DHA (calea √¢À܂Ć-6 desaturaza → Elongaza →√¢À܂Ć-5 desaturaza) sa fie ineficienta, atunci semintele de chia ecológica Bio NaturGreen pot veni cu o eficienta ce se poate apropia de cea a uleiurilor de peste si in totala absenta a riscului contaminarii cu metil-mercur (un poluant cancerigen extrem de nociv pe care il depoziteaza in grasimea lor pestii marini).
– Vine cu un procent de 20% proteine (ceva mai mare decat cel al altor tipuri de chia) in care gasim toti aminoacizii esentiali si care – din acest motiv – pot fi considerate proteine de inalta calitate. Semintele de chia ecológica Bio NaturGreen pot fi utilizate fara problema ca o sursa buna de proteine si de cei cu intoleranta la gluten, fiind garantate impotiva contaminarii cu acest alergen inainte de ambalare.
– Contin mangan, fosfor, cupru, seleniu, magneziu, calciu si fier insa intotdeauna trebuie avut in vedere ca absorbtia fierului poate fi foarte redusa datorita continutului de acid fitic.
– Sunt destul de bogate in compusi fitonutritionali secundari cu roluri extrem de binevenite pentru consumator. Astfel, avem:
- Quercitina – molecula antioxidanta al carui aport constant se coreleaza cu riscul scazut de boli cardiovasculare, osteopenie, osteoporoza si únele cancere.
- Acidul Clorogenic – antioxidant ce participa si la scaderea tensiunii arteriale.
- Acidul cafeic – molecula ce combate inflamatia si se coreleaza cu incidenta scazuta a numitor tipuri de cáncer.
- Kaempherolul – compus antioxidant ce se asociaza cu risc scazut de cáncer si de alte boli cronice.
Ce cunoastem actualmente despre proprietatiler sanogenetice ale consumului de seminte de chia ecológica Bio NaturGreen? Pai stim ca:
- Datorita faptului ca utilizarea lor in dieta poate creste nivelul plasmatic de ALA cu pana la 138% si a celui de DHA/ EPA cu pana la 39%, aceste seminte pot deveni extrem de importante pentru functionalitatea cat mai normala si mai indelungata a sistemului nervos, a celui cardio-vascular si a celui imunitar.
- Cel putin pe modelelele animale, s-a demonstrat foarte clar faptul ca ca consumul acestor seminte reduce rezistenta la insulina si imbunatateste glicemia, astfel avand efect pozitiv pe doi dintre cei mai importanti factori ce trebuiesc controlati in combaterea Sindromului Metabolic, Diabetului Zaharat tip II si a imbatranirii cardiovasculare precoce.
- La om, stim clar ca participa la scaderea tensiunii arteriale.
- Datorita cantitatii importante de fibre ce au proprietati hidrofile (de atragere a apei), acestea isi pot mari de pana la 14 ori volumul ceea ce ne ajuta si la cresterea dimensiunilor bolului alimentar. Acest fenomen conduce la aparitia unei senzatii de satietate precoce, diminuna astfel volumul de alimente consúmate si transforma semintele de chia ecológica Bio NaturGreen intr-un excelent adaos in diétele de slabire! Tot datorita acestor proprietati ele scad riscul de constipatie, de hemoroizi si de Diabet Zaharat tip II.
Cum se utilizeaza semintele de chia ecológica Bio NaturGreen?
Eu recomand introducerea in dieta zilnica a circa 15 – 20g de astfel de seminte si nu mai mult! In únele situatii punctuale si pe perioade de timp bine definite recomand dublarea cantitatii consúmate. Recomand ca ele sa fie introduse in salate, piureuri, iaurturi, paine sau chiar _ in únele situatii – in asa numitul “gel de chia” DAR NUMAI LA O SINGURA MASA A ZILEI.
Precautii? Da, exista! Insa de cele mai multe ori sunt trecute cu vedere. Eu, insa le voi trece in revista pentru ca la pacientii mei tin cont de ele!
De ce nu mai mult de 15 – 20g pe zi?
Pentru ca:
- dozele mari de omega 3 pot avea efecte anticoagulate. O astfel de proprietate este binevenita in multe dintre situatii dar nu in tóate.
- aportul important de omega 3 poate influenta actiunea unor medicamente.
De ce nu mai frecvent de o masa pe zi?
Pentru ca acidul fitic in exces se leaga de fier, zinc si alte cateva minerale inhibandu-le absorbtia intestinala.
RECOMANDARI SPECIALE PENTRU PACIENTII CONSILIATI DE MINE:
– Daca suferiti de afectiuni in a caror aparitie si evolutie sunt incriminati si xeno-estrogenii (ftalatii, bisfenolul, etc.) precum infertilitatea, Diabet Zaharat tip II, Sindrom Metabolic, Sindrom de Rezistenta la Insulina, cancerele hormono-dependente (san, próstata, corp uterin, ovar, etc.) folositi in exclusivitate semintele de chia ecológica Bio NaturGreen deoarece va garanteaza absenta acestor xeno-estrogeni.
– Deoarece si semintele de chia pot reprezenta un bun mediu de dezvoltare pentru fungii producatori de aflatoxine, va indic ca, dupa desigilarea pungii si prima utilizare, sa eliminati cat mai bine aerul patruns, sa sigilati iarasi zipp-ul si sa le pastrati la frigider. Nu cumparati niciodata chia vrac sau in ambalaje de hartie sau sa o pastrati in cámara! Aceasta indicatie devine extrem de impotrtanta la persoanele cu hepatite cronice si ciroze hepatice virale, la cei cu afectare hepática alcoolica si la cei cu steatoza hepática severa si/ sau veche la care incidenta cancerului hepatic primitiv (Hepatocarcinomului) este mult mai mare decat in populatia generala.
Si o concluzie finala: DA! Din punctul de vedere al posibilitatilor de a obtine beneficii prin incadrarea tintita a semintelor de chia ecológica Bio NaturGreen in regimurile igieno-dieteice din Nutritia Ortomoleculara, acestea pot fi considerate un SUPERALIMENT!
Acest articol va este prezentat de www.naturomedica.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu.
Aten√à‚Ä∫ie! Acest text este scris de Dr. Albu Hora√à‚Ä∫iu. ©Albu Hora√à‚Ä∫iu. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzis√Ñ∆í publicarea sau reproducerea integral√Ñ∆í sau par√à‚Ä∫ial√Ñ∆í, sub oricare forma (electronic√Ñ∆í, mecanic√Ñ∆í, fotocopiere, etc.) precum √à‚Ñ¢i transmiterea oric√Ñ∆íror par√à‚Ä∫i din aceast√Ñ∆í lucrare far√Ñ∆í acordul explicit al autorului!
Dr. Albu Horatiu –Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.www.naturomedica.ro
Surse:
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Feb-Mar;80(2-3):85-91. doi: 10.1016/j.plefa.2009.01.004. Epub 2009 Mar 9. alpha-Linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Brenna JT et al.
Br J Nutr. 2002 Oct;88(4):411-20. Conversion of alpha-linolenic acid to eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. Burdge GC et al.
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Sep;75(3):161-8. Epub 2006 Jul 7. Metabolism of alpha-linolenic acid in humans. Burdge GC et al.
Reprod Nutr Dev. 2005 Sep-Oct;45(5):581-97. Conversion of alpha-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Burdge GC et al.
Plant Foods Hum Nutr. 2012 Jun;67(2):105-10. doi: 10.1007/s11130-012-0286-0. Supplementation of milled chia seeds increases plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Jin F et al.
J. Agric. Food Chem., 2013, 61 (1), pp 193–201 Isolation and Characterization of Proteins from Chia Seeds (Salvia hispanica L.). María Ret al.
Mini Rev Med Chem. 2011 Dec;11(14):1216-21. Quercetin as a systemic chemopreventative agent: structural and functional mechanisms. Mendoza EE et al.
Nutr Rev. 2010 Jul;68(7):418-28. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00301.x. Hormesis and synergy: pathways and mechanisms of quercetin in cancer prevention and management. Vargas AJ et al.
Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18.
Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Boots AW et al.
J Hum Hypertens. 2015 Feb;29(2):77-81. doi: 10.1038/jhh.2014.46. Epub 2014 Jun 19.The effect of chlorogenic acid on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Onakpoya IJ et al.
Hypertens Res. 2012 Apr;35(4):370-4. doi: 10.1038/hr.2011.195. Epub 2011 Nov 10. Antihypertensive effects and mechanisms of chlorogenic acids. Zhao Y et al.
Int J Mol Sci. 2014 May 16;15(5):8808-20. doi: 10.3390/ijms15058808. Synthesis, preliminary bioevaluation and computational analysis of caffeic acid analogues. Liu Z et al.
Food Chem. 2013 Jun 15;138(4):2099-107. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.11.139. Epub 2012 Dec 28. A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention. Chen AY et al.
Food Reviews International Volume 29, Issue 4, 2013 Chia Seed (Salvia hispanica): An Ancient Grain and a New Functional Food Loreto A. Muñoz et al.
Plant Foods Hum Nutr. 2012 Jun;67(2):105-10. doi: 10.1007/s11130-012-0286-0. Supplementation of milled chia seeds increases plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Jin F et al.
Ann Nutr Metab. 2007;51(1):27-34. Epub 2007 Mar 14. Effect of dietary alpha-linolenic fatty acid derived from chia when fed as ground seed, whole seed and oil on lipid content and fatty acid composition of rat plasma. Ayerza R Jr et al.
Br J Nutr. 2013 May;109(9):1617-27. doi: 10.1017/S0007114512003558. Epub 2012 Sep 5.Dietary chia seed induced changes in hepatic transcription factors and their target lipogenic and oxidative enzyme activities in dyslipidaemic insulin-resistant rats. Rossi AS et al.
J Nutr. 2012 Jan;142(1):64-9. doi: 10.3945/jn.111.147447. Epub 2011 Nov 16. A dietary pattern including nopal, chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. Guevara-Cruz M et al.
J Altern Complement Med. 2012 Jul;18(7):700-8. doi: 10.1089/acm.2011.0443. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation. Nieman DC et al.
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Oct;89(5):279-89. doi: 10.1016/j.plefa.2013.09.010. Epub 2013 Sep 25.Dietary Salba (Salvia hispanica L) seed rich in α-linolenic acid improves adipose tissue dysfunction and the altered skeletal muscle glucose and lipid metabolism in dyslipidemic insulin-resistant rats. Oliva ME et al.
J Nutr Biochem. 2012 Feb;23(2):153-62. doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.011. Epub 2011 Mar 22.
Lipid redistribution by α-linolenic acid-rich chia seed inhibits stearoyl-CoA desaturase-1 and induces cardiac and hepatic protection in diet-induced obese rats. Poudyal H et al.
Br J Nutr. 2009 Jan;101(1):41-50. doi: 10.1017/S000711450899053X. Epub 2008 May 20.
Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats. Chicco AG et al.
Nutrition. 2015 May;31(5):740-8. doi: 10.1016/j.nut.2014.11.009. Epub 2014 Dec 19.
Chia (Salvia hispanica L.) enhances HSP, PGC-1α expressions and improves glucose tolerance in diet-induced obese rats. Marineli Rda S et al.
Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2804-10. Epub 2007 Aug 8. Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.) improves major and emerging cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: results of a randomized controlled trial. Vuksan V et al.
Plant Foods Hum Nutr. 2014 Dec;69(4):392-8. doi: 10.1007/s11130-014-0452-7.Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Toscano LT et al.
PLoS Med. 2007 Aug;4(8):e261.Whole grain, bran, and germ intake and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study and systematic review. de Munter JS et al.
J Nutr. 2008 Mar;138(3):439-42. Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes. Weickert MO et al.
Atherosclerosis. 1999 Jan;142(1):159-68. Comparison of the effects of two low fat diets with different alpha-linolenic:linoleic acid ratios on coagulation and fibrinolysis. Allman-Farinelli MA et al.
Am J Cardiol. 2007 Mar 19;99(6A):44C-46C. Epub 2006 Nov 29. Expert opinion: omega-3 fatty acids and bleeding-cause for concern? Harris WS et al.
Am J Cardiol. 2007 Mar 19;99(6A):35C-43C. Epub 2006 Nov 28. Safety considerations with omega-3 fatty acid therapy. Bays HE et al.
authoritynutrition.com . naturomedica.ro – http://www.naturomedica.ro/o-carenta-alimentara-majora-la-toate-varstele-acizii-grasi-omega-3-a157
naturgreen.es (foto)