Introducere: Pacienții cu cancer colorectal au în mod frecvent un prognostic rezervat din cauza metastazelor și rezistenței la medicamente. Multe produse alimentare sunt recomandate în dieta ortomoleculară a pacientului cu cancer: ….și mai ales ceaiul verde pentru catechina sa cea mai puternică: epigallocatechin 3-galat (EGCG).
CONSIDERAȚII PRIVIND ROLUL CEAIULUI VERDE ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI COLORECTAL
Tirziu, R1., Iliescu, D1., Blidisel, A. 1, Sima, L. 1, Cretu, O. 1, Mazilu, O. 1, Nicolau, M. 1, Hut, F.1, Pacurari, A.2, Albu, H.3
1 Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, Romania. 2 Clinica Medicală nr 4.,Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, Romania. 3 Dacia Medical Center – Centru de Fertilizare in Vitro, Bucuresti, Romania / Societatea Română de Medicină Ortomoleculară
Rezumat:
Introducere: Pacienții cu cancer colorectal au în mod frecvent un prognostic rezervat din cauza metastazelor și rezistenței la medicamente. Multe produse alimentare sunt recomandate în dieta ortomoleculară a pacientului cu cancer: ceapa și usturoiul pentru conținutul lor ridicat de alinază și germaniu organic, roșiile pentru conținutul lor de licopen, conopida, varza si broccoli pentru conținutul lor de indol-3 – carbinol și mai ales ceaiul verde pentru catechina sa cea mai puternică: epigallocatechin 3-galat (EGCG).
Conținut: Studiile epidemiologice au aratat că, consumul de ceai verde scade riscul dezvoltării cancerului gastric și de colon. Efectele anticarcinogenice și antiproliferative ale ceaiului verde au fost atribuite activităților biologice ale polifenolilor, componenți ai acestuia. EGCG, cel mai frecvent întalnit polifenol din ceaiul verde, s-a dovedit că inhibă proliferarea celulelor și că induce apoptoza în celulele tumorale. În acest fel: EGCG este un inhibitor activ al creșterii tumorale și progresiei, care se realizează fie prin blocarea destinatarilor TNF-α, sau dezactivarea NF-kB prin prevenirea translocației sale nucleare, precum și inhibarea în expresia COX-2, reducând astfel incidența în formarea leziunilor pre-invazive.
Concluzii: Aceste date sugerează că EGCG își pot găsi utilizarea în prevenirea și tratamentul cancerului colorectal intr-un cadru de chemopreventie sau unul adjuvant.
Cuvinte cheie: cancer colorectal, ceai verde, tratament, prevenire, nutriție
Introducere: Societatea Americană de Cancer estimează că în 2008 aproximativ 148,810 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer colorectal și că aproximativ 49960 de oameni vor muri din cauza acestei boli. Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer și a treia cauză de deces prin cancer atat la bărbati cât și la femei din SUA (American Cancer Society, 2008)
Tratamentul cancerului de colon este complex și include o intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie.
Un aspect foarte important al tratamentului este alimentația. Mai multe alimente sunt recomandate în dieta ortomoleculară a pacientului cu cancer: ceapa și usturoiul pentru conținutul lor ridicat de alinază și germaniu organic, roșiile pentru conținutul lor de licopen, conopida, varza si broccoli (plantele din familia de cruciferelor) pentru conținutul lor de indol-3-carbinol și mai ales ceaiul verde pentru comlexul catechinic continut si in special Epigalocatequin 3 Galate-ul.
Dovezi arheologice sugerează că oamenii au consumat frunze de ceai cufundate în apă clocotită cu mai mult de 500.000 ani în urmă. Literatura de specialitate indică faptul că India și China au fost printre primele țări care au cultivat ceaiul. În ultimii ani, ceaiul verde și extrasele sale au fost folosite pentru prevenirea și tratarea cancerului.
Conținut: componentele ceaiului verde sunt: cofeina, flavonoizii, teaflavina, metilxantina (teofilină, teobromină și teanină), polifenoli (acid galic și catechine: gallocatechin (GC), epigallocatechin (EGC), epicatechina (CE) și galat epigallocatechin (EGCG), polizaharide, proantocianidine (taninuri), vitamine (acid ascorbic, tocoferol), acizi organici, fluor, clorofila.
Concentrația EGCG variază de la zonă la zonă, conținând concentrațiile sale, împreună cu toate celelalte compoziții importante ale tuturor ceaiurilor din lume. Ceaiul verde este bogat în EGCG în special speciile din Japonia, apoi China. Speciile indiene au un conținutul mai mare de cafeină, mai degrabă decât de EGCG. (Pedro, LF et al, 2002).
Polifenolii ceaiului verde și mai presus de toate epigallocatechin 3-galat (EGCG) se angajează în activități extrem de importante antimutagenice și anticarcinogenice în mai multe tipuri de tumori, după cum este arătat și descris în multe articole și reviste publicate de centrele de cercetare ale cancerului din SUA. În acest fel: EGCG este un inhibitor activ al creșterii tumorale și progresiei, care se realizează fie prin blocarea destinatarului TNF-α, sau dezactivarea NFkB prin prevenirea translocatiei sale nucleare, precum și inhibarea în expresia COX-2, reducând astfel incidența în formarea leziunilor pre-invazive.
Epigallocatechin gallate (EGCG) și teaflavinele, un constituent major al infuziei ceaiului verde, s-au găsit pentru a inhiba metaloproteinazele matriceale (MMPS), care sunt intim asociate cu invazia tumorii și metastazelor. EGCG și polifenoli au expus apoptoza-inducând activitatea pentru mai multe linii de celule canceroase, incluzând celulele canceroase ale stomaculului uman și cele ale colonului. (Mamoru Isemura, 2008)
Exprimarea și eliberarea celulară a metaloproteinazelor matriceale (MMPS) 2 și 9 sunt legate de procesul invaziv al celulelor tumorale. EGCG oprește acest proces prin inhibarea expresiei acestor două proteine. EGCG restaurează apoptoza în celulele tumorale, astfel că se opreste selectiv ciclul celular, și induce expresia proteinelor proapoptotice P 53, caspaza -3, și Bax, precum și inhibarea proteinelor √¢‚Ǩ‚Äπ√¢‚Ǩ‚Äπantiapoptotice Bcl-2. EGCG crește sensibilitatea la cisplatină, precum și la radiații, în celulele tumorale. (Tanimura S et al, 2005)
EGCG a inhibat creșterea celulară KS-IMM și creșterea celulelor endoteliale, chemotaxia, și invazia peste o serie de doze; concentrații mari de asemenea au indus apoptoza celulelor tumorale. EGCG inhibă activitatea gelatinolitică mediată a metaloproteazelor produsă de supernatantele celulelor endoteliale și formarea de noi capilare-asemanatoare structurilor în vitro. Ceaiul verde sau EGCG purificat, când a fost administrat la soareci în apa de băut, a inhibat angiogeneza in vivo, în modelul de burete Matrigel și a stăpânit creșterea tumorii KS. Analize histologice ale tumorilor au fost în concordanță cu o activitate anti-angiogenica a EGCG si ceaiului verde. (Gianfranco Fassino et al, iulie 2004 15; Mohammad Sharif Shaheen, 2006)
Pacientii cu cancer colorectal au în mod frecvent un prognostic rezervat din cauza metastazelor și rezistenței la medicamente. Supraexprimarea proteinelor de șoc termic 70 (Hsp70) în cancer poate exacerba acești factori prin inhibarea apoptozei, oferind astfel o țintă terapeutică potențială. EGCG induce apoptoza. În acest fel, EGCG semnificativ (p <0,001) și dependent de doză a inhibat viabilitatea liniei celulare HT-29 a cancerului colorectal. (Brierley-Hobson S, 2008)
Activitatea anticanceroasă a ceaiului verde este considerată a fi legată de conținutul său in polifenoli. Studiile activității chemopreventive ale ceaiului verde au indicat oarecare rezultate pozitive. Atributele sale chemopreventive sunt asociate cu elementul constitutiv activ principal, catechina epigallocatechin-3-galat (EGCG), care reprezintă 40% din conținutul total de polifenoli din extractul de ceai verde. EGCG este gândit pentru a induce apoptoza și antiangiogeneza tumorală. Angiogeneza este un proces cheie în progresia tumorii și a metastazelor. EGCG oprește acest proces prin inhibarea expresiei proteinelor, cum ar fi cele găsite în VEGF, precum și ephrin A1 – induce migrarea celulelor. (Tang Fy et al, 2006)
Activitatea antioxidantă a ceaiului verde poate repara daunele oxidative ale celulelor, dar rolul său în protecția împotriva cancerului este clară. Mecanismul de acțiune nu este pe deplin cunoscut, activitatea biologică a polifenolilor săi poate acționa sinergic cu alți constituenți ai plantei. Catechinele din ceaiul verde sunt absorbite rapid, adaosul de lapte nu afectează biodisponibilitatea catechinelor în ceaiul verde. După ingestia de frunze de ceai verde sau a extractului de catechine, polifenolii pot fi măsurați în sânge, urină, salivă, și fecale. Acest lucru indică faptul că polifenoli ingerați și metaboliții lor, pot furniza acțiuni tisulare localizate în plus față de efectele indirecte gastro-intestinale.
Exista produse speciale ortomoleculare cum ar fi ONCOXIN soluție orală, care conține, pe lângă EGCG o mulțime de micronutrienți, care sunt necesari pentru echilibrul nutrițional al pacientului oncologic, ca anumiti aminoacizi, vitamine hidrosolubile, microelemente, acid glicirizinic (compus inductor al sintezei de interferon)
Concluzii: Aceste date sugerează că EGCG, asociat sau nu cu alți micronutrienți, iși pot găsi utilitatea în prevenirea și tratamentul cancerului colorectal, în chemoprevenție sau tratamentul adjuvant cu scopul de a îmbunătăți starea clinică a pacientului, indexul Karnofsky, toleranța și răspunsul la tratamentul multinodal oncologic.
Bibliografie
- American Cancer Society: Colorectal Cancer: Facts and Figures 2008-2010, 2008
- Banerjce S et al: Black tea polyphenols restrict benzopyrene-induced mouse lung cancer progression through inhibition of Cox-2 and induction of cospase-3 expression. Asian Pac J cancer Prev. 2006 Oct-Dec
- Belth LA et al: Mechanism of cancer prevention by green and black tea polyphenols. Anticancer Agents Med Chem. 2006 September
- Brierley-Hobson Sue: Binding of epigallocatechin 3-gallate to the Hsp 70 ATP ase domain may promote apoptosis in colorectal cancer. Bioscience Horizonts, 2008 March. Oxford University Press 2008
- Gianfranco Fassino et al: Mechanisms of inhibition of Tumor Angiogenesis and Vascular Tumor Growth by epigallocatechin 3-gallate. Clinical cancer Research vol 10 2004 July 15
- Mamoru Isemura, Tea catechins and related polyphenols as anti-cancer agents BioFactors Volume 13 Issue 1-4, Pages 81–85 Published Online: 16Dec2008
- Nishikawa T et al: a green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate induces apoptosis of human hepatocelular carcinoma, possibly through inhibition of Bcl-2 family proteins. J Hepatol 2006 Jun. Epub 2005. dec 28
- Pedro, L.F., P. Fernando, J.M. María and A.G. González, 2002. Study of Catechin and Xanthine Tea Profiles as Geographical Tracers. J. Agric. Food. Chem., 50: 1833-1839
- Sharif Mohammad Shaheen, Green Tea in Health Care: A Natural Medicine, A Natural Drink Journal of Applied Science Research 2(6): 306-309, 2006
- Tang Fy et al: Green tea catechin inhibits ephrin A1 mediated cell migration and angiogenesis of human umbilical vein endothelial cells. J Nutr Biohem. 2006 Oct 17
- Tanimura S et al: suppression of tumor cell invasiveness by hydrolysable tannins (plant polyphenols) via the inhibition of matrix metalloproteinase-2/-9 activity. Biochem. Biophys Res Commun 2005 May