Oare insa aceste beneficii intuite sau identificate de multi dintre noi ca fiind aduse de díetele saracite in carbohidrati (LC – Low Carb) fata de cele saracite in grasimi (LF – Low Fat) sunt sustinute si de literatura de specialitate aparuta in ultimul deceniu si jumatate? Eu cred ca da…iar aceste beneficii imi par a fi multiple.
Dieta Low Carb vs. Dieta Low Fat. Oare care ar fi de ales?!
Desi majoritatea medicilor, asociatiilor profesionale medicale si a organismelor implícate in sanatatea publica inca pun accent pe promovarea dietelor saracite in grasimi atat pentru scaderea in greutate cat si pentru reducerea riscului cardiovascular, multi dintre aceia care ne preocupa nutritia ne-am cam dat seama – si aceasta nu de putin timp – ca mai exista cel putin o cale care, pare a fi mult mai buna. Asa numitele diete Low Carb.
Oare insa aceste beneficii intuite sau identificate de multi dintre noi ca fiind aduse de díetele saracite in carbohidrati (LC – Low Carb) fata de cele saracite in grasimi (LF – Low Fat) sunt sustinute si de literatura de specialitate aparuta in ultimul deceniu si jumatate? Eu cred ca da…iar aceste beneficii imi par a fi multiple.
Astfel diétele Low Carb:
– sunt mai simplu de urmat si din acest motiv pacientii au o aderenta mai buna. Aceasta se datoreaza si faptului ca, pe deoparte nu este totdeauna necesara o restrictionare calórica importanta iar pe de cealalta, in cadrul acestor diete pot fi consúmate si únele alimente care ar parea cu totul indezirabile intr-o dieta Low Fat.
– par a nu aduce niciun fel de efecte adverse pe termen scurt si mediu, avand o buna tolerabilitate si siguranta.
– aduc o pierdere in greutate dubla sau chiar tripla fata de o dieta Low Fat similara ca si numar de calorii.
– au un avantaj mult mai clar asupra dietelor Low Fat daca se are in vedere si cuantificare grasimii abdominale.
– imbunatatesc mai rapid nivelul sangvin al trigliceridelor si actioneaza la fel de bine ca si cele Low Fat asupra nivelelor glucozei si insulinei.
– cel putin intr-o parte dintre studii, ele arata o imbunatatire a hemoglobinei glicozilate superioara celor Low Fat precum si necesitatea de a scadea sau elimina administrarea antidiabeticelor orale.
– par a avea o actiune similara dietelor Low Fat pe scaderea tensiunii arteriale, ambele conducand la imbunatatirea acestui parametru.
Si as mai putea enumera inca pe atatea caracteristici dintre care ultima, dar nu cea de pe urma ca si insemnatate, ar fi si aceea ca atunci cand urmeaza o dieta saracita in grasimi, cvasimajoritatea pacientilor (nesfatuiti sau uneori prost sfatuiti de medic) renunta fara discernamant la aproape tóate sursele de grasimi. Aceasta conduce la consecinte insurmontabile pe termen mediu si lung prin acumularea carentelor de fosfolipide, acizi grasi omega 3 (precursori inactivi si forme activate) si vitamine liposolubile…Ori o dieta Low Carb care nu urmareste eliminarea tuturor grasimilor nu vine cu astfel de impedimente.
Daca studiind bibliografía prezentata mai jos ajungem la concluzia ca o dieta Low Carb poate fi mai eficiente pe mult mai multi parametri decat o dieta saracita in grasimi dar de aceeasi incarcatura calórica, ATUNCI CAM CARE AR FI ALIMENTELE CARE NE-AR AJUTA SA O TINEM? Pai, evident ca este vorba de doua mari tipuri de alimente:
– acelea care aduc o cantitate mica de carbohidrati / glucide pentru fiecare 100 g gata de consum sau
– acelea care desi aduc cantitati mari de carbohoidrati raportati la 100 g, majoritatea lor sunt nedigerabili pentru sistemul digestiv uman si ca atare n-au impact asupra energogeneticii. Exemplul conventional sunt semintele de chia.
Ca sa fiu mult mai exact pentru cei care isi doresc o selectie a alimentelor ce indeplinesc principalele conditii pentru a fi introduse intr-o dieta Low Carb o sa dau un link la care gasiti o selectie de peste 300 de alimente bio si dieteice premium ce intrunesc aceste caracteristici dar vin si cu multe alte beneficii suplimentare! Acesta este: http://www.naturomedica.ro/lista-produse-low-carb-id33-p1.
Mai mult, mai jos voi face o trecere in revista a principalelor alimente uzuale care se pot incadra intr-o astfel de dieta Low Carb. Astfel, avem:
– tóate ierburile aromatice si condiméntele.
– ciocolata neagra veritabila si mai ales fulgii de cacao (Ex. http://www.naturomedica.ro/fulgi-boabe-pisate-neprajiti-si-nefermentati-de-cacao-bio-naturgreen-cutie-200g-p1358 )
– apa, ceaiul, cafeaua, apa carbogazoasa.
– uleiurile vegetale (in special masline, cocos, in – sunt recomandarile mele), untul, untura, seul.
– iaurturile integrale si grecesti care n-au fost indulcite, smantana, branza, laptele integral, urda.
– fructele in coaja lemnoasa si semintele oleaginoase precum migdalele, nucile, alúnele, nucile macadamia, cajou, fulgii de cocos, fisticul, chia, inul, canepa, dovleacul, floarea soarelui…
– fructele precum capsunile, grapefruit-ul, caisele, lamaile, kiwi, portocalele, dúdele, zmeura, avocado, maslinele.Evident, acestea cu moderatie.
– Indulcitorii naturali de tipul poliolilor naturali (Ex. http://www.naturomedica.ro/indulcitor-zahar-de-mesteacan-xilitol-bio-naturgreen-cutie-500g-p1359) si care vine cu un index glicemic extrem de redus, necontinand glucide.
– legumele precum broccoli, rosiile, ceapa, varza, conopida, kale, vinetele, castravetii, ardeii grasi, sparanghelul, fasolea verde, ciupercile, telina, spanacul, salata verde, zuchini, etc. si in general tóate legumele cu exceptia acelor radacinoase care contin mult amidon.
– carnea (vita, vitel, oaie, miel, pui, curcan, porc, vanat, etc.)
– pestii slabi cu carne alba (Ex. codul)dar si cei grasi marini (Ex. somonul, sardinele, pastravul, heringul, tonul, halibutul).
– fructele de mare inclusiv melcii, rapanele, crustaceii, homarii si crevetii.
– ouale.
Pentru a fi cu totul obiectiv, imi vin in minte doua remarci ce trebuiesc neaparat facute:
Prima. Tot mai multi dintre noi constientizam faptul ca lumea devine tot mai contaminata cu acele chimicale denumite indeobste Poluanti Organici Persistenti (POP). Acestia sunt compusi reziduali ai insecticidelor/ pesticidelor/ ierbicidelor / altor compusi utilizati in agricultura, industrie si constructii si care nu-s hidrosolubili ci liposolubili si se acumuleaza in grasimea tuturor fiintelor de pe planeta. Ei se “condenseaza” de-a lungul lantului trofic in varful caruia ne-am instalat – din fericire – noi! Asa ca, ingerand grasimile provenite din aceste plante si animale inferioare noua, devenim depozitarii acestor POP. Ei aduc efecte cataclismice vis a vis de sanatatea pe termen lung! Asa ca, AR FI NEMAIPOMENIT CA, PE CAT POSIBIL, SURSELE NOASTRE DE GRASIMI (mai ales cele concentrate precum uleiurile vegetale, aliméntele grase de origine animala, etc.) SA PROVINA DIN AGRICULTURA CERTIFICATA ORGANIC! Bineinteles, in masura posibilitatilor.
A doua si care imi pare foarte importanta, asa cum a fost si pentru Dr. Simopoulos (o somitate in domeniul acizilor grasi polinesaturati) in lucrarea ”The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.” din Biomed Pharmacother, 2002 Oct.; 56(8): 365-79. este ca modificarile starii de sanatate in care sunt incriminate si tulburari in homeostazia celor doua tipuri de acizi grasi polinesaturati esentiali nu survine din faptul ca unul este ”rau” si celalalt este ”bun” (asa cum mai cred inca unii profesionisti din domeniul sanatatii) ci pur si simplu din dezechilibrul raportului dintre concentratiile lor plasmatice. Asa ca trebuie sa avem grija ca omega 3 –ii (atat formele precursoare cu catena scurta ce vin spre exemplu din http://www.naturomedica.ro/ulei-virgin-nerafinat-din-seminte-de-in-vitaquell-250ml-p512 , cat si cele active precum DHA si EPHA ce vin din lumea marina, din pestele gras sau plancton) sa nu fie neglijati ca si aport deoarece ceilati, in speta omega 6, vin din belsug chiar si fara voia noastra…
Evident, exista si o solutie dietética pentru cei ce doresc neaparat sa urmeze sfatul practicienilor care prescriu alaturi de medicaméntele hipolipemiante si diete Low Fat, insa nu vor sa cada in capcana carentei de acizi grasi polinesaturati omega 3 si Omega 6. In aceste scop, eu ii sfatuiesc sa isi introduca in dieta zilnica cate 1 – 3 linguri (1 lingura pentru fiecare 0-50 kg masa corporala) din http://www.naturomedica.ro/ulei-omega-3-dha-bio-vitaquell-250ml-p915. Este un aliment functional, un ulei special ce contine exact cantitatile dietetice recomandate de omega 6, omega 3 forme cu catena scurta precursoare (ALA) de proveniente vegetala si forme active (DHA) provenit din planctonul marin, sursa cea mai putin concentrata de metil-mercur…
Succes!
Acest articol va este prezentat de www.naturomedica.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu.
©Albu Hora√à‚Ä∫iu. Aten√à‚Ä∫ie! Acest text este scris de Dr. Albu Hora√à‚Ä∫iu.Toate drepturile sunt rezervate! Este interzis√Ñ∆í publicarea sau reproducerea integral√Ñ∆í sau par√à‚Ä∫ial√Ñ∆í, sub oricare forma (electronic√Ñ∆í, mecanic√Ñ∆í, fotocopiere, etc.) precum √à‚Ñ¢i transmiterea oric√Ñ∆íror par√à‚Ä∫i din aceast√Ñ∆í lucrare far√Ñ∆í acordul explicit al autorului!
Dr. Albu Horatiu – Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara.
Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid.
Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie si Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.www.naturomedica.ro
Surse:
2002 – Biomed Pharmacother, 56(8): 365-79. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Simopoulos D et al.
2003 – New England Journal of Medicine. A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. Foster GD et al.
2003 – New England Journal of Medicine. A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity. Samaha FF et al.
2003 – The Journal of Pediatrics. Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents. Sondike SB et al.
2003 – The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. Brehm BJ et al.
2004 – Archives of Internal Medicine. The national cholesterol education program diet vs a diet lower in carbohydrates and higher in protein and monounsaturated fat. Aude YW et al.
2004 – Annals of Internal Medicine. A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia. Yancy WS Jr et al.
2004 – Nutrition & Metabolism. Comparison of energy-restricted very low-carbohydrate and low-fat diets on weight loss and body composition in overweight men and women. JS Volek et al.
2004 – The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Comparison of a low-fat diet to a low-carbohydrate diet on weight loss, body composition, and risk factors for diabetes and cardiovascular disease in free-living, overweight men and women. Meckling KA et al.
2005 – Journal of the American Dietetic Association. Perceived hunger is lower and weight loss is greater in overweight premenopausal women consuming a low-carbohydrate/high-protein vs high-carbohydrate/low-fat diet. Nickols-Richardson SM et al.
2006 – Diabetic Medicine. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes. Daly ME et al.
2006 – JAMA. 2006 Jan 4;295(1):39-49. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. – Howard BV et al.
2007 – Obesity. The effects of a low-carbohydrate ketogenic diet and a low-fat diet on mood, hunger, and other self-reported symptoms. McClernon FJ et al.
2007 – The Journal of The American Medical Association. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: the A TO Z Weight Loss Study. Gardner CD et al.
2007 – American Journal of Clinical NutritionLow- and high-carbohydrate weight-loss diets have similar effects on mood but not cognitive performance. Halyburton AK et al. .
2007 – Diabetic Medicine. A low-carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Dyson PA, et al.
2008 – Nutrion & Metabolism. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Westman EC et al.
2008 – New England Journal of Medicine. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. . Shai I et al.
2008 – American Journal of Clinical Nutrition. Effects of weight loss from a very-low-carbohydrate diet on endothelial function and markers of cardiovascular disease risk in subjects with abdominal obesity. Keogh JB et al.
2008 -. Journal of The American College of Cardiology. Metabolic effects of weight loss on a very-low-carbohydrate diet compared with an isocaloric high-carbohydrate diet in abdominally obese subjects. Tay J et al.
2009 – Lipids. Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Volek JS et al.
2009 – American Journal of Clinical Nutrition. Long-term effects of a very-low-carbohydrate weight loss diet compared with an isocaloric low-fat diet after 12 months. Brinkworth GD et al.
2010 – American Journal of Clinical Nutrition. Lack of suppression of circulating free fatty acids and hypercholesterolemia during weight loss on a high-fat, low-carbohydrate diet. Hernandez et al.
2010 – Journal of Pediatrics. Efficacy and safety of a high protein, low carbohydrate diet for weight loss in severely obese adolescents. Krebs NF et al.
2012 – Diabetologia. In type 2 diabetes, randomization to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss. Guldbrand et al.
vitaquell.de , authoritynutrition.com , naturomedica.ro , shopinovativo.ro (foto).