In Volumul 92 al Journal of Medical Virology, destinat pentru a apare in luna Mai 2020, intr-o revizuire sistematica a potentialelor interventii asupra pacientilor COVID-19 se acorda o atentie deosebita impactului nutritiei si vitaminoterapiei asupra imunitatii antivirale.
In aceasta revizuire, sunt rezumate toate potentialele interventiile pentru infectia COVID-19, in conformitate cu tratamentele aplicate anterioar la virusurile asemanatoare care au dat epidemiile de SARS și MERS. Investigatorii au constatat ca tratamentele de sustinere generala, inclusiv micronutritionale si de vitaminoterapie, sunt foarte importante pentru imbunatatirea raspunsul imun al gazdei impotriva infectiei cu virusuri ARN.
Raspunsul imun s-a dovedit adesea a fi slabit de nutritia inadecvata atat pe modelele experimentale cat si in studiile clinice pe subiecti umani. Desi cunoscandu-se aceste lucruri, echilibrarea micronutritionala si starea nutritionala a gazdei nu a fost luata in considerare pana de curand si nu prea a fost considerata ca si un factor care contribuie la aparitia bolilor infecțioase virale.
Odata cu studierea evolutiilor SARS, MERS, Lassa, Dengue, Ebola, Zika, HIV, lucrurile au devenit tot mai clare, scotandu-se in evidenta faptul ca anumiti nutrienti (vitamine din grupul B, zincul, vitamina D, etc.) dar si fitonutrienti secundari (acid glicirhizinic, polifenoli, etc.) pot avea o importanta deosebita.
Ca atare, lucrarea de mai jos, care va apare in Volumul 92 al Journal of Medical Virology (Mai 2020) propune sa se verifice si starea nutritionala a pacientilor infectati cu COVID-19 inainte de administrarea tratamentelor generale. Corectarea statusului micronutritional cu acei micronutrienti cunoscuti in imbunatatirea imunitatii antivirale poate aduce o sansa in plus eficacitatii tratementelor medicale aplicate si chiar sanse de imbunatatire a preventiei infectiei.
Echipa Naturomedica