Medicina de astăzi se bazează în mod deosebit pe chirurgie și farmacologie plus încă câteva metode complementare acestora. Dar poate este timpul să intervină Magicianul! Să-l aplaudăm fiecare, de la locul nostru!
Medicina de astăzi se bazează în mod deosebit pe chirurgie și farmacologie plus încă câteva metode complementare acestora. Două noi tipuri de concepte medicale care vor participa la așa numita “medicină de mâine” își așteaptă avansurile tehnologice care le vor putea face aplicabile pe scară largă pacienților umani: terapiile genice și terapiile celulare.
Cum le indică și denumirea, în prima se obțin efectele manipulând într-un fel sau altul genele iar în cea de a 2a celulele. Teoretic, in terapiile celulare ar trebui folosite propriile celule ale pacientului insă trebuie știut ca aici intervine o mare problemă: la ora actuală, doar celulele tumorale sunt facil de cultivat, pe când cele sănotoase, din diverse țesutui (ficat, mușchi cardiac, plămâni, etc.) sunt aproape imposibil. Singurele celule sănătoase pe care le putem cultiva cu success in zilele noastre sunt fibroblastele și cheratinocitele tegumentare. Oare cum am putea obține miocite, cardiomiocite, hepatocyte, neuroni, nefroni sau oricare alt tip cellular trebuincios pentru a ne trata potențialul pacient?!
Conrad Waddington, scoțian de origine, ne-a propus – în urmă cu multe decenii – un model incă valabil. El spunea că “DEZVOLTAREA EMBRIONARĂ CONSTĂ ÎN PIERDEREA POSIBILITĂ√à≈°II CELULELOR OVOCITULUI DE A MAI FACE ALEGERI”. Cunoaștem astăzi că există doar câteva tipuri de cellule care pot face alegeri și din acest motiv sunt numite PLURIPOTENTE: ovocitul și blastomerii morulei, iar toate alegerile pe care le fac celulele venite direct din acestea vor fi ireversibile. Actualele noastre cellule și-au pierdut potențialul de a alege! Aici este și cheia medicine regenerative! Aici, înainte de formarea blastocistului, în ziua a 5a a vieții intrauterine se generează un MIRACOL AL NATURII denumit CELULA STEM EMBRIONARĂ PLURIPOTENTA – C.S.E.P. Aceste celule vor persista doar cca. 24 de ore și se vor divide într-un ritm amețitor (pe care și celulele canceroase îl pizmuiesc), astfel încât în momentul nidației (imlantarea ovocitului în mucoasa uterină) nu vom mai avea C.S.E.P. ci deja grupuri celulare care sunt capabile să asigure toate componentele viitorului organism.
Această C.S.E.P. pare a fi cheia deoarece este robustă, ușor de crescut, omogenă și stabile în culture iar datorită diviziunii sale rapide poate fi cultivată și probabil și utilizată cu success în viitoarea medicină regenerativă. Însă aici avem și cea mai mare problemă cu pacientul nostrum imaginar: de unde am putea face rost de C.S.E.P.- urile lui, pe care știm că le-a deținut cu zeci și zeci de ani în urmă, în a 5a zi a sa de dezvoltare intrauterină?! Mare mister…
Dar poate este timpul să intervină Magicianul!
Iar Magicianul este Profesorul japonez Shinya Yamanaka care, acum fix 13 ani a făcut primele comunicări pe această temă, în mediile academic. În onoarea acestui eveniment – pas important pentru viitorul omenirii – am hotărât să îmi sacrifice două ore de weekend pentru a scrie acest scurt articol!
Așa cum spuneam, Shinya Yamanaca deținea MAGIA ZILELOR NOASTRE! A reușit să facă o reprogramare celulară! Astfel, el a găsit un complex de 4 proteine / gene (Oct4 + SOX2 + Klf4 + cMyc) – denumit actualmente Cocktaylul lui Yamanaka – care, introduse simultan în oricare celulă umană adultă, sunt capabile să impună un program propriu transcriptional care anihilează memoria trancripțională a respectivului tip cellular și să convertească celula (să o readucă) la stadiul de CELULA STEM EMBRIONARĂ PLURIPOTENTA, cheia tuturor căilor…
Deoarece Coktaylul lui Yamanaka a adus magia, profesorul – răsplătit cu Premiul Nobel în 2012 – a deschis calea ideală către medicina regenerativă. Să-l aplaudăm fiecare, de la locul nostru!
© Horatiu Albu
Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie, ASCO member.