Margarine Bio, din grasimi vegetale nehidrogenat, neesterificate sau interesterificate – un vis al dieteticienilor! Acum, implinit si in Romania!
2011 – Dr. Albu Horatiu
Este cunoscuta reticenta multor pacienti, dieteticieni si medici in a consuma, respectiv prescrie, margarinele in regimurile alimentare. Atitudinea este indreptatita de faptul ca, pe deoparte cumparatorul mai putin avizat considera margarina doar ca o alternativa ieftina si nesanatoasa a untului iar pe de cealata parte, tot el este bombardat de tot mai multe informatii pro si contra din mass-media. Acestea, pur si simplu il dezorienteaza!
Respectiva judecata a consumatorului nu-i departe de adevar in cazul margarinelor ieftine “de Supermarket” unde conteaza in primal rand pretul cat mai redus, termenul de valabilitate cat mai mare, gustul cat mai excitant, ambalajele cat mai mari si mai colorate si…eventualele promotii sau reduceri. Intradevar, aceste produse – prin continutul lor excesiv de grasimi vegetale hidrogenate, esterificate si interesterificate, cu o mare concentratie ale formelor izomerice TRANS – aduc mari prejudicii sanatatii. In majoritatea cazurilor, daunele aduse organismului sunt mult mai insemnate decat cele provocate de mult-hulitele grasimi saturate de origine animala.
Lucrurile se schimba! Acum discutam despre cu total altceva!
Vorbim despre Margarinele rare (deoarece la noi se importa foarte putine pentru ca sunt mai scumpe si au termene de valabilitate mai scurte), obtinute in exclusivitate din grasimi vegetale de inalta calitate Bio, fara a se utiliza in scopul solidificarii lor “anticul” proces de hidrogenare descoperit de savantii francezi (Mege Mourrier) in 1870. Aceste noi margarine – cel putin prin modalitatea de solidificare a grasimilor – se claseaza in categoria UNTURILOR VEGETALE. In fapt, este o reproducere a ceea ce stie sa faca Natura.
Margarinele neesterificate, atunci cand sunt obtinute din materii prime de inalta calitate, sunt adevarate elixiruri pentru aparatul cardio-vascular! Ele vin cu un aport important de acizii grasi poli-nesaturati care ne cam lipsesc in ziua de astazi din dieta. Mai mult sunt astfel produse incat Colesterolul, Grasimile Trans sa lipseasca din continutul lor. Acolo unde este cazul – si necesitatile dietetice ale pacientului o cer – situatii cu Risc Cardiac si Vascular Crescut, Ascite, Insuficiente Renale sau Hepatice importante – pana si sodiul este indepartat!
Stiti care este culmea ironiei?!
Procesul de fabricatie al acestor margarine de inalta calitate a fost pus la punct in ultimele doua decade de catre germanii de la Fauser Vitaquel Gmbh, companie de inalta tinuta stiintifica (furnizorul traditional de Trigliceride cu Catena Medie al industriei farmaceutice germane). Aceasta companie este una si aceeasi care, in anii ’30 a participat in mod covarsitor in obtinerea margarinelor hidrogenate (cele conventionale pe care – cu mici variatii – le intalnim astazi in supermarket) ca si inlocuitori ieftini ai untului. Atunci, caietul de sarcini era dictat de Wehrmacht (Armata Terestra Germana), aflata in plina pregatire de expansiune. Acum, peste trei sferturi de secol, aceeasi companie aduce – prin produsele ei dietetice de inalta calitate – un omagiu vietii, sanatatii si stiintelor nutritionale High Class!(www.vitaquell.de, The Fat Fact File A to Z – 1999 by Fauser Vitaquell, Hamburg)
Am militat foarte mult pentru importul acestor margarine dietetice in Romania si ma bucura faptul ca unele companii, foarte dedicate sanatatii clientilor lor, au inteles aceasta necesitate si au inceput sa le aduca (ce-i drept sporadic si in cantitati mici). Mai ramane doar ca aceeia dintre noi – medicii sau dieteticieni – care cunoastem importanta aportului zilnic de acizi grasi nesaturati in promovarea sanatatii cardio-vasculare si a intregului organism, sa indemnam pacientul catre un regim alimentar bogat in aceste molecule protective si cat mai sarac in cateva alte feluri de grasimi (saturate si hidrogenate). Astfel, si prin mijloace dietetice, sa ne opunem expansiunii patologiei cardio-vasculare care curma cele mai multe vieti ale compatriotilor nostrii intre varstele de 60 si 70 de ani.
Ar fi grozav ca atat medicii, dieteticienii dar si viitorii pacienti sa invete sa se gandeasca la boala potentiala atunci cand ea inca nu exista sau este inaparenta (faza premorbida, latenta, compensata). Daca totusi, n-au fost destul de vigili iar afectiunea s-a insinuat, sa incerce totul in a ajuta organismul sa lupte impotriva acesteia si a efectelor secundare a medicatiei conventionale.
Cum putem face aceasta? Renuntand la a mai fi totalmente sclavii multinationalelor farmaceutice si invatand pacientul ca printr-o dieta potrivita afectiunii si mai ales terenului pe care aceasta se dezvolta, organismul lui va incepe sa isi faca iarasi datoria!
Dr. Albu Horatiu
Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara
Mast. in Genetica Moleculara del Cancer – CNIO
(Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas/ European Scool of Oncology) y CEB (Centro de Estudios Biosanitarios) – Madrid
Specialist B.I si M.F
Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid
Specialitati Medicina Adjuvantnta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA),
Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA),
Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007)