Datorită dietelor dezechilibrate (de cel mai multe ori prin încurajarea consumului excesiv de lactate, fructe, cărnuri, alimente procesate sau prea bogate si în uleiuri cu totul ”nepotrivite” cum ar fi cel ulei de floarea soarelui rafinat, de măsline, etc.) multi dintre noi ”nu apucă” să consume zilnic alimente bogate în acesti acizi grasi polinesaturați.
Voi trece în revistă câteva elemente legate de una dintre cele mai importante deficiente constatate de mine vis a vis de tendintele alimentare ale romanilor. Aceasta se răsfrange implicit si negresit asupra nutritiei fiecaruia dintre noi, incepand din viata intra-uterina pana la varstele cele mai inaintate. Este vorba de: CAREN√à≈°A IMPORTANTĂ ȘI/ SAU PRELUNGITĂ DE CANTITĂ√à≈°ILE OPTIME DE ACIZI GRAȘI POLINESATURA√à≈°I DIN CATEGORIILE OMEGA 3 și OMEGA 6. Ei nu pot fi sintetizați în organismul si din acest motiv sunt denumiți si esențiali!
Datorită dietelor dezechilibrate (de cel mai multe ori prin încurajarea consumului excesiv de lactate, fructe, cărnuri, alimente procesate sau prea bogate si în uleiuri cu totul ”nepotrivite” cum ar fi cel ulei de floarea soarelui rafinat, de măsline, etc.) multi dintre noi ”nu apucă” să consume zilnic alimente bogate în acesti acizi grasi polinesaturați.
Este vehiculată ideea cum că un consum regulat de pește marin gras sau de capsule/ pilule cu uleiurile extrase din acestia (relativ bogate în Omega 3) ar fi cea mai bună solutie. Nu este tocmai asa! Si aceasta, din cel puțin cinci-sase motive foarte evidente pentru aceia preocupati de Nutriția Ortomoleculară sau de Dietetica):
- Primul motiv – pe această cale se aportează de obicei în mod cvasimajoritar doar acizii grași de tip Omega 3 si cum spuneam mai sus, este necesară de fapt o anumită proporționalitate între Omega 3 si Omega 6, fiind foarte greu de obtinut un echilibru între pesti, alge marine, pastiluțe etc., etc, si alte alimente ce aduc Omega 6. Dacă ar fi după producătorii uleiurilor de peste – indiferent de cum sunt ambalate – ar trebui ca copilului, gravidei, adultului, batranului să-i administrăm doar Omega 3. E foarte bun uleiul de peste, dar lucrurile stau puțin altfel!
- Al doilea motiv – uleiurile extrase din peste contin deja, sintetizate de către organismul acestuia, formele active de acizi grasi Omega 3 (acidul eicosapentaenoic – EPA si docohexaenoic – DHA). Uleiurile vegetale care aduc Omega 3 contin de obicei precursorul cu catenă scurtă al acestor forme active, anume acidul alfa linoleic. In condițiile de vârstă cu totul rezonabilă si de bună sănatate a copilului, femeii gravide, si adultului sanatos, nu există niciun motiv care să ne determine ideea că organismul acestora nu-si poate îndeplini functia de transformare a acidului alfa linoleic în DHA. Unde mai punem că există voci ce sustin faptul că aportul doar a formelor active de Omega 3 (EPA și DHA) ”leneveste prin scurtcircuitare” ruta metabolică de transformare proprie organismului uman a acidului alfa linoleic în formele active (calea √¢À܂Ć-6 desaturaza → Elongaza →√¢À܂Ć-5 desaturaza), aceasta nemaireluîndu-se sau reluâdu-se partial si destul de lent, mai ales în prezenta anumitor factori precum: vârsta mai înaintată, stress, diete bogate în grăsimi saturate si/ sau sărace în Vitamina PP, Vitamina B6, magneziu si zinc.
- Al treilea motiv – ati putea constata cu surprindere că si atunci cand organismul chiar beneficiază de toate conditiile mai sus mentionate (aport îndestulător de precursor – acid alfa linoleic, micronutrienți catalizatori si sistem enzimatic functional) el nu va transforma în totalitatea acidul alfa linoleic inactiv în forma activa DHA. Va transforma doar cât are nevoie! Asa procedează un organism bine echilibrat micronutritional si perfect functional! Rata de transformare e undeva în jur de 5 – 8% însă, dacă e nevoie, un organism ”neuzat” o va creste în funcție de necesităti. Dacă este ”bine reglat”, organismul nu-si consumă ”resursa vitală” pe transformări metabolice netrebuincioase, consumatoare de energie si în consecintă producătoare de atac oxidativ. (N.A – acest concept ”de utilizare a precursorilor nutritionali” este unul dintre cele mai importante din cadrul dietelor speciale de antiaging dermato-nutrițional ale Nutriției Ortomoleculare).
- Al patrulea motiv – acizi grasi Omega 3 din uleiul de peste (deja forme active, de EPA si DHA) sunt mult mai instabile termic si oxidativ decât acidul alfa linoleic obținut din anumite vegetale. E de ajuns ca pestele să nu fi fost bine păstrat în congelator sau capsulele/ pilulele să nu fi fost foarte proaspete ori bine depozitate (răcoare, fără lumină, etc.) si…veti avea Omega 3-ii doar pe etichetă!
- Al cincilea motiv – actualmente, este aproape certificat faptul că (desi se discută extrem de rezervat pe această temă) pestii și organismele marine grase din care se extrag aceste uleiuri bogate în Omega 3, chiar dacă provin din apele arctice sau antarctice (teoretic mai putin poluate) sunt considerați a fi printre cei mai contaminați cu metale grele (plumb, metil-mercur, cadmiu, etc.) si mai ales cu POP (Poluanti Organici Persisteti).
- Al saselea motiv si care mie mi se pare cel mai important, la fel ca si Doctorului Simopoulos (o somitate în domeniul acizilor grași polinesaturați) în lucrarea ”The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.” din Biomed Pharmacother, 2002 Oct.; 56(8): 365-79. este că modificările stării de sănătate în care sunt incriminate si tulburări în homeostazia celor două tipuri de acizi grasi polinesaturați esențiali nu survine din faptul că unul este ”rău” si celălalt este ”bun” (asa cum mai cred încă unii profesionisti din domeniul sănătății) ci pur si simplu din dezechilibrul raportului dintre concentrațiile lor plasmatice.
Asadar, care ar fi cele mai bune surse de acizi grasi polinesaturati omega 3 si in ce raport ar trebui sa se gaseasca ei cu cei omega 6?
Eu pot doar sa va spun cum rezolv eu problema aceasta intr-un mod cat mai simplu pentru pacient! Astfel:
– Pentru gravida si copilul pana la pubertate merg dupa recomandarile actuale ale Societatii Germane pentru Studierea Alimentatiei Publice, care considera ca pentru aceste categorii populationale raportul cel mai bun este de 1 parte Omega 3 la 5 parti Omega 6. Sfatuiesc pacientii aflati in aceste categorii sa manance – daca este posibil – pana la doua portii de peste oceanic gras de buna calitate pe saptamana, iar in zilele in care nu este posibil sa-si introduca in alimentatie un ulei dietetic de tipul BIO Vitaquell Ulei pentru Mama si Copil.
– Pentru adolescentii, adultii si varsnicii inca sanatosi, necesarul se mai modifica. Astfel, cu cat se avanseaza in varsta este nevoie deja si de forme activate de Omega 3, iar FDA recomanda urmarele cantitati: 10g Omega 6/zi, 2g Omega 3 neactivat (acid alpha linoleic)/ zi si 0,250g Omega 3 activati (DHA). Sfatuiesc pacientii aflati in aceste categorii sa manance – daca este posibil – pana la doua portii de peste oceanic gras de buna calitate pe saptamana, iar in zilele in care nu fac aceasta sa-si introduca in alimentatie 2 – 3 linguri din ulei dietetic BIO Vitaquell Ulei OMEGA 3 DHA.
– Pentru pacientii cu anumite patologii (inflamatorii, alergice, autoimune) trebuie uneori modificat atat raportul cat si cantitatile din aceste uleiuri introduse in dieta. In aceste situatii, manevra sa face intr-un contex dietetic mai larg care trebuie sa aiba in vedere si alti micronutrienti a caror homeostazie poate fi dereglata.
Am speranta ca sfaturile mele sa ajute pe multi dintre Dvs. sa-si mai adauge niste ani buni si frumosi de sanatate!
Dr. Albu Horatiu
Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Mast. in Genetica Moleculara Oncologica – CNIO (Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas/ European Scool of Oncology). Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007 )