ESPEN – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism – a prezentat luna aceasta (CLINICAL NUTRITION ESPEN, oct. 2018, vol.27, pag 1-9) o lucrarea care demonstreaza imbunatatirea profilurilor glicemice si lipidice la persoanele care consuma zilnic 1 – 6 g din acest aliment.
Scortisoara, codimentul uzual utilizat la gatit si aromat diverse preparate culinare pare a fi extrem de studiata de lumea stiintifica pentru efectele spectaculoase de imbunatatirea a profilurilor glicemice. In acest sens, in aceste zile a aparut o imporanta lucrare, care a fost publicata imediat in baza de date a membrilor ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism).
Articolul revizuieste 4 dintre cele mai importante baze de date stiintifice (PubMed, biblioteca Cochrane, Sience Direct si Web of Science) pentru lucrarile de cercetare din ultimii 15 ani (2003 – 2018), privind dovezile asupra efectelor adiminstrari de scortisoara indeosebi pentru scaderea glicemiei si a lipidelor serice. Lucrarea s-a concentrat pe studiile realizate pe subiecti umani si s-a axat pe cele mai studiate soiuri de scortisoara, printre care “Cassia Cinnamomum” sau “Cinnamomum aromaticum” (Scortisoara cassia / chinezeasca) si “Cinnamomum verum”, “Cinnamomum zeylanicum” (Scortisoara de Ceylon) precum si amestecuri dintre acestea.
Rezultatele gasite de cercetatori au fost de mare impact in ceea ce priveste profilul glicemic, la pacientii cu diabet zaharat tip 2, unde atat glicemia cat si hemoglobin glicozilata scad in mod semnificativ. Mai mult, unele dintre studiile revizuite evidentiaza si scaderea importanta a insulinei serice. Daca scaderea nivelului zharului din sange este evidentiat foarte clar, potentialul hipolipidemiant pare sa fie un subiect putin mai controversat deoarece majoritatea lucrarilor care l-au cautat – desi l-au evidentiata alaturi de un potential de scadere a masei grase si crestere exponentiala a antioxidantiilor serici – nu au reusit sa exemplifice foarte exact metoda de consum si cantitatile, finisarea rezultatelor cerand mai multe cercetari in acest sens.
Lucrarea publicata de ESPEN de colegul Heitor O. Santos vine cu o concluzie clara si anume aceea ca utilizarea doar a unei lingurite de scortisoara pulbere pe zi in alimentatie, are un potential imens in adjuvarea medicatiei atat in diabetul zaharat tip 2 cat si in alte afectiuni care se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucidic!
Acest reviziune completa, ne demonstreaza inca o data capacitatile nebanuite a unui aliment care – printre multe altele – este folosit de foarte multa vreme in echilibrarea dietei pacientilor consiliati in Centrul nostru. Mai mult, pentru ca soiul comune de scortisoara Cassia (ieftin si ca atare foarte disponibile) utilizat pe termen lung poate aduce si unele dezavantaje, ne-am canalizat in prescriptiile cate pacientii nostri pe soiul Ceylon – in viziune specialistilor – este net superior din toate punctele de vedere cu exceptia pretului. Este vorba de scortisoara Bio LEBENSBAUM – Pulbere de Scortisoara de Ceylon pe care o indicam intr-o cantitate de 1 lingurita de desert rasa/ zi in dietele celor care prezinta tulburari ale metabolismului glucidic cu sau fara hiperinsulinism. Dar, despre avantajele utilizarii unei scortisoare de Ceylon in dietetica acestor pacienti am scris de curand aici!
Nutritionist Dietetician Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu – Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara “Dr.Albu”