Numitorul comun al alimentelor procesate este sarea de proasta calitate! Acestea, desi sunt trucuri dietetice extrem de usor de pus imn aplicare, au un mare rasunet asupra prelungirii duratei de supravietuire a fiecaruia dintre noi. Cu atat mai mare cu cat varsta de la care sunt introduse este mai scazuta!
Sfaturi nutritionale ortomoleculare pentru prelungirea starii de sanatate si a vietii!
SAREA – probabil un inamic tacut si pentru tine…
Numitorul comun al alimentelor procesate este sarea de proasta calitate!
Aportul normal zilnic de sodiu, la individul de circa 70kg, sanatos, care traieste in conditii de confort termic si desfasoara o activitate fizica normala este cu putin peste 2g si care corespunde la circa 5g de sare pura. In aceasta socoteala se ia in considerare sodiul provenit din toate alimentele, medicamentele si lichidele consumate de-a lungul unei zile!
Actualmente, regimurile cu restrictie variabila la sodiu (regimurile hiposodate) se aplica in special la persoanele cu anumite afectiuni cardio-vasculare, boli hepatice si insuficiente renale, insa sarea – atunci cand este in exces in alimentatie -reprezinta un veritabil factor pro-aging si de uzura prematura a sistemului cardiovascular, rinichilor si nu numai. Ba mai mult, alimentele sarate si cele conservate prin sarare sunt factori de risc dietetic (importanti) pentru sindromul metabolic (diabet + ricsc cardio-vascular crescut) si únele cancere dintre care in mod deosebit cel gastric – forma ce inregistreaza o incidenta in mare crestere la adult.
Sarea, desi – atunci cand e de buna calitate – aduce gust si savoare unor alimente, nu-i prea sanatoasa cand este utilizata in exces! Ce sa mai spunem de cea de proasta calitate care trebuie adaugata in alimente in cantitati cu adevarat mari pentru a-si face prezent efectul gustativ…
Cam care ar fi strategiile ce pot fi folosite pentru a beneficia de gustul placut adus de sare dar si de un continut cat mai redus de sodiu?
1. Inlocuieste in utilizarea culinara casnica atat sarea provenita din mina/ ocna (din oricare provenienta) cat si cea marina recristalizata cu SARE MARINA RECOLTATA. Acest tip de sare, provine de obicei din lagune mult mai putin poluate si poarta in compozitie intreaga bogatie micronutritionala (a apei marine si a microorganismelor ce traiesc in ea). Va va surprinde! Exemple din aceste tipuri de sare de buna calitate gasiti aici: http://www.naturomedica.ro/sare-de-mare-full-danga-vitaquell-250g-p530 , http://www.naturomedica.ro/cristale-de-sare-de-mlastina-mediteraneeana-in-rasnita-bio-lebensbaum-100g-p434 , http://www.naturomedica.ro/flori-de-sare-de-mlastina-egeeana-bio-lebensbaum-85g-p1056 .
2. Prefera sa-ti gatesti singur sosurile decat sa le cumperi deja produse si imbuteliate! Acestea din urma sunt veritabile “saramuri” din cea mai ieftina sare…
3. Daca nu poti utiliza ingrediente proaspete, prefera-le mai degraba pe cele congélate in defavoarea conservelor. De nu poti evita consérvele, alege-le pe acelea care indica pe eticheta cel mai mic continut de Sare / Sodiu. Poti chiar sa clatesti continutul conservei intr-un jet de apa rece, procedeu ce mai indeparteaza prin dilutie o parte din continutul de sare. Peste ingredientele provenite din conserve nu mai adauga niciodata sare!
4. Nu pune sare in apa de fiert paste, cartofi, etc.! o sa obtineti un efect gustativ mult mai slab decat acela venit prin adaugarea unei cantitati mici de sare de buna calitate direct pe portia Dvs., in functie de necesitati.
5. Potentati sau chiar mimati partial gustul sarii cu alte mirodenii sau condimente precum: sucul de lamaie, cel de lime, otetul balsamic alb (Ex. http://www.naturomedica.ro/otet-balsamic-alb-bio-vitaquell-250ml-p532 ), condimente sau ierburi aromatice uscate de buna calitate, combínate sau nu cu sare de mare (Ex. http://www.naturomedica.ro/condimente-si-ierburi-aromatice-c514-p1 ), usturoiul crud sau mai ales deshidratat (Ex. http://www.naturomedica.ro/granule-fine-de-usturoi-bio-lebensbaum-70g-p1049 ), ceapa esalota, boiaua ardeiul iute sau dulce (Ex. http://www.naturomedica.ro/boia-nobila-de-ardei-dulce-in-agitator-de-sticla-bio-lebensbaum-45g-p440 ). Acestea, sunt ingrediente excelente in a potenta gustul sarat si extrem de eficiente in tranzitia catre un regim cu mai putin sodiu.
6. Multi – printre care si eu in urma cu ceva timp – avem tendinta sa adaugam multa sare legumelor mai amarui sau acelora cu gust salciu. Sunt cel putin doua metode de gatire a acestora (gratinarea si “prajirea light”) care le pun in valoare dulceata naturala, estompandu-le in acelasi timp gustul dezagreeabil pentru unii…
Daca despre gratinare lucrurile sunt destul de clare, voi descrie putin ceea ce inseamna o “prajeala light”, singura modalitate de a gati aliméntele prin care, pe de o parte poti sa te bucuri de gustul de prajit dar pe de cealalta, nici nu superi medicul sau nutritionistul aflat in cunostiinta de cauza…
Asadar, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o prajeala pentru a fi considerata „light”?
Conditia I – alegeti pentru prajit un aliment sarac in grasimi saturate si vegetale hidrogenate, continatoare de forme izomerice trans. Astfel, exemple de alimentele care pot fi „prajite light” sunt: carnurile slabe (inclusiv muschiuletul de porc), pestele si fructele de mare, fructele, legumele, verdeturile, tofu, etc.).
Conditia II – alegeti un ulei cu “punct de ardere/ fumigatie” foarte inalt. Deja, dietetica premium ne pune la dispozitie asa numitele „uleiuri albe” special concepute pentru gatitul la temperaturi mari ( Ex. http://www.naturomedica.ro/ulei-presat-la-rece-pentru-prajit-vitaquell-500ml-p999)
Conditia III – prajiti bucati subtiri din alimentul ales, maximum 3 – 5 minute intr-o cantitate mica de ulei. Daca ramane ulei, nu-l mai utilizati la o noua reancalzire! In cazul legumelor Julien, folositi tigaia Wok ce asigura scurgerea buna a uleiului din legume.
Pe site-ul pe care-l coordonez dpdv stiintific (www.naturomedica.ro ), pentru a va facilita cea mai buna alegere a produselor dietetice și în funcție de cantitatea de sodiu sau sare pe care o conțin, am decis marcarea cu indicația dietetică SARAC SODIU a acelor produse care aduc cate 160mg de sodiu sau 0,4 g de sare pentru fiecare 100g de produs pregătit pentru consum, conform specificației producătorului. O selectie a circa 450 produse alimentare dietetice premium care indeplinesc acest criteriu o aveti accesand: http://www.naturomedica.ro/lista-produse-fara-sare-id14-p1 .
Atrag atentia ca si apa pe care o folosim la baut sau pregatitul alimentelor contine o proporție variabila de sodiu care trebuie luata in considerare. Sfatul meu general ar fi ca – in conditiile in care nu are loc o deshidratare importante (febra, diaree, varsaturi, efort intens, caldura mare si transpiratii abundente) – sa preferam apele notate pe eticheta ca fiind oligominerale
Acest articol va este prezentat de www.naturomedica.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu. Articolul poate fi reprodus sau postat de catre Dvs. atata vreme cat aceasta se face netrunchiat, afisand-se integral sursa, link-urile si numele autorului.
Dr. Albu Horatiu – Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania. www.naturomedica.ro
Surse: naturomedica.ro , depozitbio.ro , dietas.net .