Deoarece o alimentație optimizata caloric și proteic obtinuta doar din alimente obisnuite si adaosuri de suplimente mierale sau vitaminice standard, nu reduce inflamația sistemică trebuie luate in considerare de foarte multe ori introducerea asa numitor ingrediente anti-catabolice (anumiti aminoacizi si acizi grasi) si anti-inflamatorii (acizi grasi, lecitine, unele curcumine, etc). (1,2)
In Malnutriția Neoplazică pacienții prezintă simptome legate de aportul scăzut de nutrienți, pierderea în greutate, scăderea funcționalitații organismului, oboseala, durerea și depresie iar intensitate acestora este asociata cu o calitate redusă a vieții și o supraviețuire scazuta. Aceasta simptomatologie clinica prezinta intotdeauna o asociere consecventă cu prezența markerilor inflamatorii și răspunsul imunitar celular crescut. (1)
De regula:
INFLAMATIA se asociaza cu PRECASEXIA,
INFLAMATIA + REDUCEREA APORTULUI ENERGETIC se asociaza cu CASEXIA
INFLAMATIA + REDUCEREA APORTULUI ENERGETIC + OBOSEALA si ACTIVITATEA FIZICA SCAZUTA se asociaza cu CASEXIA REFRACTARA (progn. supr. de cca. 3 luni) (1)
O multitudine de lucrari din ultima decada ne indica faptul ca dieta si statusul nutritional poate aduce scurtarea sau prelungirea duratei de supravietuire a pacientului cu cancer avansat.(1) Din acest motiv, in situatiile pacientilor cu cancere nerezecabile care insa pot beneficia de terapii noi, devine de o importanta deosebita dieta suportiva destinata prezervarii indicelui de masa corporala, minimizarii si stoparii tendintei de pierdere in greutate si reducerii biomarkerilor inflamatiei.(2)
In tot acest context este foarte importanta munca dietetician nutritionistului de a constientiza pacientul/ apartinatorii / medicul curant asupra faptului ca suportul nutrițional oral include atat alimente obisnuite dar si alimente fortificate si uneori suplimente nutriționale orale pentru a acoperi diversele lacunele nutriționale. Deoarece o alimentație optimizata caloric și proteic obtinuta doar din alimente obisnuite si adaosuri de suplimente mierale sau vitaminice standard, nu reduce inflamația sistemică trebuie luate in considerare de foarte multe ori introducerea asa numitor ingrediente anti-catabolice (anumiti aminoacizi si acizi grasi) si anti-inflamatorii (acizi grasi, lecitine, unele curcumine, etc). (1,2)
Remarcam mai jos o revizuire care desi nu susține că utilizarea anumitor tipuri de curcumina pentru prevenirea și tratarea pierderii musculare a fost pe deplin dovedită, afirma ca observațiile timpurii și lucrarile preliminare sunt foarte promitatoare promițătoare.(3) Desi ușor accesibila, ieftina și netoxica chiar și la doze mari, curcumina are o mare potențială problemă: biodisponibilitatea relativ scăzută, fiind necesara ingestia zilnica de cantitati foarte mari de pulbere de buna calitate de turmeric, doze care pot fi asociate cu gust și miros neplacut. Mai mult, primul pasaj hepatic al sangelui venit pe cale portala, conduce la eliminarea celei mai mari parti din curcumin prin mecanismele specifice de detoxifiere. (4, 5). Cercetările recente vizează imbunatatirea biodisponibilitatii curcuminei prin dezvoltarea asa numitei “nanocurcuminei”, niste nanocapsule ce contin exract curcuminic într-un invelis hidrofil pe exterior și hidrofobe pe interior (6). Exteriorul hidrofil permite ca nanocurcumina să fie solubilă în apă, ceea ce face posibil ca particulele să pătrundă în fluxul sanguin în care nanoparticulele polimerice biodegradabile se descompun și eliberează medicamentul. Interesant este faptul că nanocurcuminul a fost raportat că ucide celulele cancerigene pancreatice cultivate în laborator (6). Alta varianta cu foarte buna biodisponibilitate si care obtine o concentratie plasmatica sistemica de 65 de ori mai mare decat formulele standard cu 95% curcumin, sunt nanoparticulele SLCP (Solid Lipid Curcumin Particles) (7). Pe acestea, sub forma capsulelor Optim Curcuma de 400mg le utilizam si noi de aproximativ 2 ani.
Reglarea moleculară a pierderii musculare este complexă și implică activarea unor factori de transcripție și a cofactorilor nucleari care reglează diferite căi proteolitice, iar NF-kB este deosebit de important in acest mecanism. (8,9) Dovezi recente arata faptul ca curcumina (difuromilmetan) poate preveni pierderea masei musculare în timpul sepsisului și endotoxemiei și poate stimula regenerarea musculară după leziuni traumatice. Lucrarile ceva mai vechi arata ca inhibitia NF-kB este unul dintre mecanismele prin care curcumina își exercită si efectele anti-inflamatorii. Asa ca, o molecula naturala ușor accesibilă, ieftină și netoxică chiar și la doze mari ar putea oferi o modalitate importantă si utilizabila pe scara mai larga, de tratament adjuvant in incercarea de combatere a inflamatiei sistemice si pierderii de masa musculară caracteristice evolutiei pacientului cu cancere avansate, nerezecabile.
In atasament, va pun la dispozitie materialul.
© Horatiu Albu
Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie, ASCO member
(1) Albu H. Interventia nutritionala multimodala la pacientul oncologic. Primul Forum de Nutritie din Moldova, Editia 2a. Mai 2019. Chisinau.
(2) Albu H et all. Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in our center. J Clin Nutr Diet, 2018. DOI:10,4172/2472-1921-C1-003.
(3) Alamdari N et al. Curcumin and muscle wasting – a new role for an old drug? Nutrition.2009. February: 25(2);125-129
(4) Anand P et al. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Mol Pharm. 2007;4:807–818
(5) Lao CD et al. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006;6:10–13.
(6) Singh S. From exotic spice to modern drug? Cell. 2007;130:765–768.
(7) Gupte PA et al. Evaluation of the efficacy and sfety of Capsule Longvida Optimized Curcumin (solid lipid curcumin particles) in knee osteoarthritis: a pilot clinical study. Journal of Inflammation Research. 6 iun 2019
(8) Hasselgren PO. Transcription factors and nuclear cofactors in muscle wasting. In: Vincent JL, editor. Year Book of Intensive Care and Emergency Medicine. Heidelberg, Germany: Springer-Verlag; 2007. pp. 229–237.
(9) Hasselgren PO. Ubiquitination, phsophorylation, and acetylation – triple threat in muscle wasting.J Cell Physiol.2007;213:679–689.