Atat in cazul pacientilor critici COVID-19 dar si in cazul celor cu alte afectiuni, inclusiv cancerul, poate fi oportuna alimentatia care se face prin introducerea alimentelor pe calea unei sonde nazo-enterale.
O proportie semnificativa dintre pacientii critici cu COVID-19 sunt in imposibilitatea absoluta de a ingera alimente iar marea majoritate a celor care nu sunt intubati si pot manca, prezinta anorexie sau hiporexie importanta. Deasemenea, multi prezinta hipercatabolism cu pierdere in greutate accelerata dar si unele semne de malabsorbtie intestinala. Existenta acestor factori determina instalarea accelerata a unei malnutritii secundare ce poate agrava intr-o maniera importanta prognosticul.
Atat in cazul pacientilor critici COVID-19 dar si in cazul celor cu alte afectiuni, inclusiv cancerul, poate fi oportuna alimentatia care se face prin introducerea alimentelor pe calea unei sonde nazo-enterale. Procedeu, explicat asa cum trebuie, il putem vedea AICI! Puteti accesa din meniu, subtitrarea in limba Romana.
Pe aceasta cale se pot introduce – la indicatia medicului avizat sau a dieteticianului – cantitatile suficiente din nutrientii cei mai indicati in patologia respectiva, astfel incat pacientul sa ramana cu un status nutritional acceptabil. De obicei se prefera preparate gata formulate, cu compozitii normale sau speciale pentru nevoile pacientului cu diferite patologii (Ex. Keto-Drink, MediDrink, etc.), uneori produse care fortifica compozitia alimentelor cu proteine sau anumite grasimi (Ex. PROTAGONiST) sau chiar mixuri din alimente uzuale, aduse cat mai aproape de forma lichida si imbogatite sau nu cu diferite suplimente imunonutritionale (Ex. VIUSID) sau mineralo-vitaminice.
Echipa Naturomedica.
Surse: naturomedica.ro, Terapia Intensiva 4a Edicion – Ed. Medica Panamericana.