Odata patruns pe cale respiratorie, orala sau oculara intr-un alt organism, virusul se multiplica in faringe si apoi se extinde mai mult sau mai putin in functie de imunitatea antivirala a persoanei nou infectate. Unele elemente din stilul de viata par sa diminueze sau sa amplifice capacitatea virusului de a da afectare grava.
Dovezile actuale ne sugereaza ca virusul poate fi raspandit prin picaturile respiratorii pe care le emite o persoana infectata (simptomatica sau asimptomatica) prin tuse, stranut sau chiar vorbire. Se pare ca virusul se poate transmite pe aceasta cale la persoanele care se afla in raza a aproximativ 6 metri de omul infectat. O alta cale sigura de transmitere este si atingerea suprafetelor contaminate cu aceste particule purtatoare de virusuri (balustrade, bare de sustinere, telefoane, etc.). Odata patruns pe cale respiratorie, orala sau oculara intr-un alt organism, virusul se multiplica in faringe si apoi se extinde mai mult sau mai putin in functie de imunitatea antivirala a persoanei nou infectate. Unele elemente din stilul de viataal acesteia par sa diminueze sau sa amplifice capacitatea virusului de a da afectare grava.
Astfel, Dra. Licia Siracusano medic oncolog la unul dintre cele mai prestigioase spitale milaneze – Humanitas Cancer Center – si care se află acum in prima linie a luptei mondiale impotriva COVID-19, ne arata ca fumul de tutun, provenit din fumatul activ si pasiv, provoaca daune grave si promoveaza infectiile respiratorii. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca in studiile recente s-a observat o relatie mai mult decat ingrijoratoare intre obiceiul de a fuma si manifestarea mai severa a COVID-19.
Studiile recente efectuate in China au indicat un risc semnificativ mai crescut (de cel putin 3 ori mai mare) de a dezvolta o pneumonie severa COVID-19 la fumatori sau la ex-fumatori in comparatie cu cei care nu fumeaza. In cadrul clinicilor care trateaza COVID-19, chiar de la momentul internarii, o treime dintre fumatorii cu coronavirus au avut o situatie clinica mai grava si un prezentat un risc crescut de a avea nevoie de ingrijiri intensive si de ventilatie mecanica.
Conform cercetatorilor, acest lucru ar putea explica si alte date colectate recent, care arata faptul ca COVID-19 pare sa afecteze mai mult barbatii decat femeile. De fapt in China, procentul de barbati care fumeaza depaseste cu mult pe cel al femeilor.
In esenta, conform specialistilor milanezi, fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme mai grave a COVID-19.
Echipa Naturomedica
Surse: humanitasalute.it , jamanetwork.com