Toti sunt aditivi utilizati in multe produse si consumati foarte frecvent de persoanele care obisnuiesc sa se aprovizioneze de la magazine cu produse tip supermarket, fara sa fie prea atente la calitatea produselor pe care le pun in cos.
Aditivii alimentari sunt tot mai folositi in industrie pentru a face produsele alimentare si cosmetice mai disponibile ca preturi si termen de valabilitate. Unii dintre acesti aditivi au origine naturala sau sunt creeati artificial fiind totusi omologi celor naturali, iar altii au formule care nu se gasesc in natura, fiind sintetizati de catre industria chimica.
Coloranti alimentari (E-100…), conservantii (E-200…), antioxidantii si corectorii de aciditate (E-300…), potentiatorii de aroma (E-600…),indulcitorii, emulgatorii, stabilizantii, agentii de ingrosare si afanare, antiaglomerantii, gazele de ambalare, toti sunt compusi care – adaugati unei compozitii alimentare – au rolul sa o faca mai atractiva pentru cumparator. Desi folosite de multi ani, unii dintre aceste E-uri sunt mult mai periculoase decat altele, prin potentialul efect pe care il au asupra sanataii care intotdeauna trebuie coroborat cu frecventa cu care sunt introdusi in organism.
Unii dintre acesti aditivi au – conform unor surse bibliografice – si potential cancerigen!
Enumeram printre acestia: tartrazina (E-102 cu potential tumorigen tiroidian), galbenul FCF (E-110 cu potential tumorigen renal), rosu cochineal (E-124), benzoatul de sodiu (E-211, care in anumite conditii se poate transforma in benzen, o molecula cu potential cancerigen), butilhidroxianisol si butilhidroxitoluen (E320 si E321 – posibil potential cancerigen), acidul ciclamic si sarurile sale de Sodiu si Calciu (E-952 care pare a potenta efectul ancerigen al altor toxice), ferocianurile, bromatul de potasiu … Aceasta este o lista cu cei la care avem date importante pentru a-i putea acuza de anumite actiuni cancerigene. Multe dintre aceste substante au fost sau sunt pe cale a fi intezisi in unele tari.
Insa nu de acestia vom discuta, ci de acele E-uri utilizate mult mai frecvent si care – datorita acestui fapt – pot ajunge sa aiba si ele un potential extrem de nociv:
E-171 sau DIOXIDUL DE TITAN, folosit drept colorant in alimente si cosmetice, este si el suspectat a avea potential cancerigen atunci cand este inhalat de om. Il gasim in cosmetice, dulciuri si prajituri produse industrial, alimente semipreparate.
E-249 sau NITRITUL DE POTASIU si E-250 sau NITRITUL DE SODIU, utilizati pentru colorarea si conservarea carnurilor si mezelurilor precum si limitarea colonizarii lor cu unele bacterii periculoase. Acesti compusi pot contribui la formarea nitrozaminelor, substante cert cancerigene.
E-251 sau NITRATUL DE SODIU si E252 sau NITRATUL DE POTASIU care, datorita unui mecanism asemanator cu cel al nitritilor, sunt catalogati inca din 2015 ca posibili cancerigeni. Ii gasim utilizati tot in produsele industriale de carne, dar trebuie sa tinem cont ca ei vin si din produsele agricole si apa.
E-951 sau ASPARTAMUL, considerat sigur pana la o doza de 40mg/Kg corp, pare a avea impact asupra statusului pro-inflamator al organismului si a degradarii microbiotei, astfel putand participa la aparitia unor tulburari disimune ce ar putea favoriza si aparitia cancerului. Il gasim ca inlocuitor de zahar in produsele hipocalorice precum bauturi dulci, deserturi industriale, produse de cofetarie, guma de mestecat etc. Totusi, el prezinta o buna siguranta cand nu se depaseste limita mai sus amintita.
E-150 sau CARAMELUL cu toate formele sale, a fost stabilit ca a avea potential cancerigen iar limita lui de siguranta este de 300mg/Kcorp pe zi. Gasim acest colorant in bauturi racoritoare, produse de cofetarie, supe, condimente, bere.
E-466 sau CARBOXIMETILCELULOZA ar putea avea un oarecare potential cancerigen indirect atunci cand este mult consumata. Acest potential s-ar datora modificarii statusului inflamator al organismului prin modificarile microbiotei pe care le-ar aduce. Il gasim utilizat ca agent de texturare in cremele desert, mancrurile de tip creme hipocalorice, inghetate, maioneze, sosuri pentru salate, prajituri produse industrial si deserturile lactate.
E-950 sau ACESULFAMUL DE POTASIU este doar suspecta pentru cresterea riscului de cancer si diabet tip 2. Il gasim cam prin aceleasi produse ca si pe aspartam.
Toti sunt aditivi utilizati in multe produse si consumati foarte frecvent de persoanele care obisnuiesc sa se aprovizioneze de la supermarket fara sa fie prea atente la calitatea produselor pe care le pun in cos. Prima modalitate de a ne asigura ca aducem in organismele noastre mai putini astfel de aditivi ar fi citirea cu atentie a etichetelor si mai apoi selectia alimentelor care contin mai putini aditivi, in functie de posibilitatile financiare. In acest sens, cei care isi permit, pot integra in alimentatia lor si cantitati mai mici sau mai mari de alimente bio, la care incarcatura de substante nocive de tipul aditivilor dar si de alt fel, este – de regula – cu mult mai mica.
Echipa Naturomedica
Surse: wikipedia, medisite.fr, bodifyt.ro (foto)
©Naturomedica – Echipa Naturomedica