In concluzie: incercati sa nu va coplesiti ficatul! Daca totusi o faceti, acordati-i ajutorul dietetic necesar! O sa aveti nevoie mult timp de serviciile lui…
Stiati ca…asa va distrugeti zilnic, putin cate putin, ficatul?!
Ficatul este uzina energo-chimica a organismului. Aici se produc si se regleaza nivélele sangvine ale majoritatii substantelor si tot aici se face cea mai mare parte a detoxifierii . In ficat se secreta bila (cu rol in eliminarea reziduurilor si in digestia grasimilor) si se metabolizeaza nutrientii, medicaméntele si majoritatea substantelor chimice straine organismului si care au patruns in acesta pe diverse cai.
Desi este o ”uzina extrem de robusta si bine calibrata” la inceput, EXISTA CATEVA OBICEIURI ZILNICE CE CONDUC- in timp – LA DETERIORAREA LUI. Uneori chiar ireversibila!
– Consumul de alcool, compus chimic cu toxicitate importanta pentru ficat! Bautul constant conduce la alterari hepatice permanente. Este bine ca zilele cu consum de alcool sa fie cat mai rare, iar atunci cand sunt, sa se evite utilizarea a mai mult de 3 bauturi standard / zi in cazul barbatilor ( 30 – 45 g alcool pur) si de 2 bauturi standard / zi in cel al femeilor (20 – 30 g alcool pur).
– Utilizarea frecventa a medicamentelor hepatotoxice. Foarte multe medicamente au efecte toxice asupra ficatului printre care chiar si banalele paracetamol si ibuprofen, tot mai frecvent utilizate.
– Consumul frecvent de zahar, zaharicale (bomboane, acadele, alte dulciuri), prajiturele, bauturi dulci si altfel de alimente care aduc glucide cu Indice Glicemic Mare (cu absorbtie rápida din tubul digestiv).
– Consumul frecvent de paine, produse de patiserie si cofetarie obtinute din fainuri rafinate.
– Consumul dealimente grase, in special bogate in grasimi satúrate, a prajelilor si rantasurilor.
– Regimurile mult prea drastice de pierdere in greutate.
Din fericire, exista si cateva alimente care, introduse constant in dieta, va pot ajuta ficatul la indeplinirea anevoioaselor sarcini pe care i le-ati trasat! Acestea ar fi:
– fructele, verdeturile si zarzavaturile proaspete, bogate in vitamine.
– orezul brun si http://www.naturomedica.ro/orez-basmati-integral-ecologic-bio-naturgreen-500g-p1372.
– vegetalele bogate in sulf precum ceapa, usturoiul si mai ales usturoiul negru.
– cruciferele (varza, broccoli, conopida).
– algele bogate in clorofila DAR NUMAI BIO (Ex. http://www.naturomedica.ro/alge-cele-mai-bune-c692-p1).
– lecitinele de buna calitate si mai ales cele imbogatite in colina (Ex. http://www.naturomedica.ro/lecitine-cele-mai-bune-c690-p1).
– Suplimente nutritionale bogate in unii aminoacizi si únele vitamine din grupul B precum VIUSID, in doza de 1 plic / zi – http://www.naturomedica.ro/viusid-plicuri-pulbere-solubila-1plic-x4g-p578.
In concluzie: incercati sa nu va coplesiti ficatul! Daca totusi o faceti, acordati-i ajutorul dietetic necesar! O sa aveti nevoie mult timp de serviciile lui…
© Naturomedica. Acest articol este proprietatea A&A NATUROMEDICA BIO-DIETETIC GROUP SRL si va este prezentat dewww.naturomedica.ro. Articolul poate fi reprodus sau postat de catre Dvs. atata vreme cat aceasta se face netrunchiat, afisand-se integral link-urile si denumirea site-ului nostru.
Surse: catalysis.es , naturomedica.ro , sfatulmedicului.ro , medisite.fr , vitaquell.de , dcnews.ro (foto) .