” … De multe ori, in schemele dietetice concepute in Centrul nostru, utilizam un extract standardizat de broccoli cu 1% Glucozinolati. Il folosim cel mai frecvent la persoanele la care ne dorim stimularea detoxifierii de xenoestrogeni/ estrogeni, la cele care urmeaza diete de scadere a greutatii prin consumptie de tesut adipos si la cele cu afectiuni estrogen dependente…”
Broccoli este rezultatul recoltarii atente a culturilor de Brassicea din nordul Mediteranei incepand chiar din secolul al VI-lea i.Hr. Din acele vremuri ale Imperiului Roman, broccoli a fost considerat o sursa de hrana valoroasa si – intr-un final – a ajuns pe teritoriul Angliei, via Anvers, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. In anii ‘20 a devenit popular in Statele Unite, adus fiind aici de imigrantii din sudul Italiei (1,2,3).
In 2014, productia globala de broccoli a fost de 24,2 milioane de tone, iar China si India produceau impreuna 74% din total. Producatorii secundari, fiecare avand un milion de tone sau mai putin anual, au fost Statele Unite, Spania, Mexic si Italia (4).
Broccoli contine o cantitate mare de vitamina C, vitamine din grupul B precum Tiamina (B1), Riboflavina (B2), Niacina (B3), Acidul Pantotenic (B5), Piridoxina (B6), Folat (B9) dar si vitaminele liposolubile E, A si K. Mineralele sale sunt reprezentate de saruri de Calciu, Fier, Magneziu, Mangan, Fosfor, Potasiu, Sodiu si Zinc. Dar interesul cel mai mare trezit in zona sanatatii umane nu se datoreaza in mod deosebit acestor vitamine si minerale ci mai ales bogatiei in anumiti compusi fitonutritionali benefici care – in cazul lui broccoli – este dublata si de o foarte buna lor biodisponibilitate. Dintre acestia, enumeram o larga categorie de beta-caroteni, zeaxantina, luteina, clorofila, quercentina, kaempferolul precum si alti compusi asemanatori acestora (5). Cei mai vizati de cercetarile in domeniu sunt glucozinolatii / glicozinolatii.
De multe ori in schemele dietetice concepute in Centrul nostru utilizam un extract standardizat de broccoli cu 1% Glicozinolati. Il folosim cel mai frecvent la persoanele la care ne dorim stimularea detoxifierii de xenoestrogeni/ estrogeni, la cele care urmeaza dietele noastre de scadere a greutatii prin consumptie de tesut adipos si la cele cu afectiuni estrogen dependente.
Glucozinolatii sunt compusi organici cu sulf ce se gasesc majoritar in clasa cruciferelor, in principal broccoli, unde contribuie la un mecanism natural de aparare al plantei impotriva daunatorilor si bolilor. Conform National Institutes of Health, Sulforafanul (SFN) continut in broccoli este precursorul caracteristic al izotiocianatului, un metabolit format in organismul uman. Multe efectele antioxidante si antiproliferative ale componentelor din broccoli au fost dovedite atat in virto cat si in vivo pe modele experimentale (8) iar in ultimele decade cercetarea in clinica umana isi spune si ea cuvantul. Astfel:
- Sulforafanul a primit o mare atentie datorita capacitatii sale de a modula simultan multiple tinte celulare implicate in aparitia si dezvoltarea cancerului, incluzand-se aici : protectia ADN prin modularea metabolismului enzimelor carcinogene si blocarea actiunii mutagenilor, inhibarea proliferarii celulare, inducerea apoptozei, intarzierea extinderii clonale si – posibil dupa unele lucrari – inhibarea neoangiogenezei si / sau progresiei tumorale (6). Si dovezile epidemiologice sugereaza – spre exemplu, pentru cancerul vezicii urinare – ca dietele bogate in legume crucifere, in special broccoli, sunt asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a acestei patologii. Fitochimicalele continute de broccoli care sunt hidrolizate enzimatic la izotiocianatii bioactivi sunt cel mai probabil mediatorii acestui efect anticancerigen deoarece studiile in vitro au demonstrat faptul ca acesti izotiocianati (sulforafanul si erucina din broccoli) inhiba liniile celulare de cancer de vezica, stopandu-le ciclul de diviziune celulara si inducandu-le apoptoza. Desi incomplet intelese inca, numeroasele mecanisme de activitate anticanceroasa atribuite acestor izotiocianati survin in toate etapele cancerului (initiere, promovare si progresie tumorala) si vizeaza cai multiple, inclusiv raspunsul la stresul adaptiv, modularea enzimelor de faza I si II de detoxifiere, dezvoltarea si supravietuirea tumorala, semnalizare pro-inflamatorie, angiogeneza si chiar modularea epigenetica (12).
- Broccoli echilibreaza nivelurile estrogenice din sange, stimuleaza eliminarea xenoestrogenilor acumulati in organism, mecanism prin carea ajuta la prevenirea cancerelor si altor afectiuni (mai ales dintre cele care implica dismetabolismul glucidic) atat la barbati cat si la femei. Indol-3-carbinol (13C) și 3,3′-diindolilmetan (DIM) din broccoli sunt extrem de luate in considerare in protocoale anticanceroase fitochimice. Deoarece telomerazele sunt tinte tot mai atractive in terapia cancerului, s-a studiat comparativ efectul pe care il au Indol-3-carbinol (13C) și 3,3′-diindolilmetan (DIM) asupra telomerazei in celulele imune normale si cele leucemice (HL-60). Constatarea a fost ca introducerea Indol-3-carbinoluloi și 3,3′-diindolilmetanului in mediul de cultura aduce inhibarea activitatii telomerazei celulelor leucemice pe termen scurt fara a avea efecte pe celulele normale (13).
- Conform studiilor realizate la pacienti obezi, adiminstrarea de Glucozinolati timp de numai 70 de zile a scazut la jumatate nivelul markerilor inflamatorii (7).
- Dovezi consistente asociaza consumul acestui fitonutrient cu protectia impotriva incidentei dar si a progresiei bolilor cardiovasculare si a cancerului – acesti izotiocianati avand bioactivitatea legata de protejarea celulele de dezechilibrul redox care sta la baza multor boli inflamatorii cronice (9). Sulforafanul din broccoli, poate imbunatati semnificativ nivelurile mari al tensiunii arteriale, precum si functia renala, in timp ce luteina poate impiedica acumularea de placi ateromatoase.
- Sulforafanul din brocoli poate atenua supraproductia nedorita de Oxid Nitric la paceintii cu Helicobacter Pylori, cu o scadere semnifiativa a nivelurilor serice a acestuia, procesc care scade riscul de dezvoltare a cancerului gastric la pacientii Helicobacter Pylori pozitiv (10). Un studiu condus de “Division of Clinical Pharmacology at Tokyo University of Science” realizat pe modele experimentale animale animale care au primit diete bogate, a demonstrat incidenta substantial mai mica a colonizarii bacteriene in regiunea gastrica la aceste animale precum si o expresie scazuta a cresterii tumoarale si inflamatiei peritumorale la loturile cu cancere gastrice. De asemenea, lucrarea documenteaza si o mai mare activitate antioxidanta plasmática care a condus la cresterea imunitatii (14).
- Sulforafanul protejeaza organismul impotriva patologiilor care provin din / impica malfunctia fazei 2 a detoxifierii. In acest sens, Glucozinolatii din broccoli /Sulforafanul sunt cunoscuti ca cel mai potent fitochimical inductor de faza 2 de detoxifiere iar prin aceasta contribuie la reducerea riscului unor forme frecvente de cancer, inclusiv cel de prostata (11).
Preparatul utilizat standard in Centrul nostru se numeste Bio NaturGreen – Broccoli concentrat cu 1% Glucozinolati, care intr-o administrare de 6 capsule pe zi aduce exact cantitatea de Glucozinolati recomandata pentru persoana de 70Kg.
Bibliografie la cerere.
Diet. Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu – Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara “Dr. ALBU”