Cam care ar fi criteriile dupa care am alege o paine feliata cat mai buna, pentru ca si ea sa participe la mentinerea sanatatii pe termen cat mai indelungat?!
Multi adulti dar si copiii prefera sandwich-urile si de aceea painea feliata a inceput sa reprezinte un procent tot mai insemnat din comertul cu produse de panificatie. Insa trebuie sa tinem cont ca aceasta nu este o paine normala (apa, faina, drojdie si sare) ca si compozitie! De cele mai multe ori, etichetele acestor sortimente inregistreaza o lista mult mai lunga de ingrediente. Unele dintre acestea sunt aditivi care au rolul de o a pastra moale mai mult timp.
Cam care ar fi criteriile dupa care am alege o paine feliata cat mai buna, pentru ca si ea sa participe la mentinerea sanatatii pe termen cat mai indelungat?!
Continutul de fibre ar fi bine sa fie de cel putin 6g la 100g de paine. Acestea vin in mod normal din cereala integrale, seminte, fructele cu coaja lemnoasa si prin urmare, ar fi de dorit sa alegem painea feliata care le contine pe acestea. Nu va lasati inselati de culoarea painii deoarece, pentru exemplu, o paine feliata fara coaja existenta pe piata romaneasca sub denumirea “Paine Toast cu faina graham” si care are o culoare mai inchisa, contine doar 3,7g fibre/100g fata de varianta alba a aceluiasi producator, denumita “Paine alba Toast” care, desi de un alb imaculat, contine 5,3g fibre/100g. In concluzie: cititi eticheta si alegeti varianta cu cele mai multe fibre!
In mod normal, painea contine foarte putine ingrediente, pe care le-am si notat mai sus. Cu surprindere o sa observati ca atunci cand veti citi eticheta painilor feliate, compozitia acestora se va intinde pe multe randuri (9, respectiv 10 randuri – in cazul painilor pe care le avem in fata si le analizam). Cele mai multe randuri sunt ocupate de diversi aditivi! In concluzie: cititi eticheta si alegeti varianta cu cat mai putine ingrediente adaugate celor conventionale!
Dupa cum cu totii ar trebui sa stim, pentru a ne mentine sanatatea cardiovasculara un timp cat mai indelungat, nu ar trebui sa depasim 5 – 6 g de sare pe zi, insa foarte putini dintre noi iau in socoteala si continutul painii in acest ingredient. Painea pe care o analizam astazi contine 1,6g de sare la 100g, deci 300g din aceast sortiment de paine feliata aduce maximum indicat. Asa ca, in concluzie: cititi eticheta si alegeti varianta cu cat mai putina sare!
Cunoastem faptul ca grasimile nu fac parte dintre ingredientele conventionale in producerea painii. Eii … in multe dintre aceste paini feliate sunt introduse din belsug pentru a le pastra moi si pentru a facilita procesul de feliere. Si de obicei, nu se introduc grasimi sanatoase deoarece acestea sunt instabile la contactul prelungit cu aerul. Din acest motiv se folosesc grasimile vegetale hidrogenate. In concluzie: cititi eticheta si alegeti varianta cu cele mai putine grasimi!
Daca aveti diabet sau prediabet, tineti cont ca o paine feliata poate avea un indice glicemic mai mare decat o paine normala si s-ar putea – ca pe termen lung – sa va incurce socotelile gramelor de carbohidrati. Aceasta se poate intampla deoarece, foarte multe dintre sortimentele existente pe piata contin zahar adaugat. Ca atare, daca aveti probleme cu controlul glicemiei : cititi eticheta si alegeti varianta fara zahar adaugat!
Daca aveti o intoleranta la lactoza sau la proteine din lapte, sa nu fiti surprinsi daca painea toast pe care o foloseati, le continea. Cititi eticheta si convingeti-va ca nu le contin!
Ca si un ghid final de „o mai buna alegere” a unei paini toast:
A – cu cele mai multe fibre,
B – cu cea mai scurta lista de ingrediente,
C – cu cea mai putina sare,
D – cu cele mai putine grasimi,
E – fara zahar si proteine de lapte, lapte praf, etc.
Surse: medisite.fr , foodstory.stirileprotv.ro (foto)
© Dietetica si Nutritie Integrativa „Dr. Albu”. Toate drepturile sunt rezervate. Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.), precum și transmiterea oricăror părți din acest text fără acordul autorului!