“…Beneficiile cafelei par a veni din relativa bogatie in antioxidanti a cafelelor veritabile si din faptul ca, pentru cei mai multi dintre aceia care nu acorda atentie unei alimentatii diversificate, cafeaua ar putea reprezenta / reprezinta principala sursa de antioxidanti din dieta. (…) Dar ce ne facem ca, pe langa cofeina – care pe termen mediu si lung ar putea avea la unii efecte dezastruase asupra sanatatii si a sperantei de supravietuire – este deja de notorietate faptul ca cafeaua contine din ce in ce mai multi POP. Nivele crescute de Poluantii Organici Persistenti sunt tot mai prezenti in cafea si uleiul de masline stiut fiind faptul ca culturile de masline si de cafea sunt cele mai “dopate” din intreaga agricultura mondiala, pentru a putea sustine cererea din ce in ce mai mare?…”
Exista opinii pro si contar vis a vis de consumul de cafea! Unii o considera energizanta si sanatoasa, altii doar energizanta iar ultimii (de obicei medicii) daunatoare si aducatoare de dependenta. Si culmea…toti par a avea dreptate!
Daca cu ultimele doua pozitii “constientul colectiv” ar putea fi de acord, cu prima parere – adica cum ca cafeaua ar putea fi sanatoasa – nu-i asa?! – nu ne-am prea impaca!
Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume, utilizata mai ales datorita efectelor sale energizante. Insa, atunci cand este de buna calitate, ea poate veni pe langa cofeina si cu niveluri rezonabile din anumiti fito-nutrienti benefici.
Cofeina din cafea este cea mai utilizata substanta psihostimulatoare din lume. Odata ajunsa in circulatia sanguina, isi exercita efectul de inhibitor al unui netrotransitatorului (adenozina) din creier, crescand in paralel nivelurile altora (mai ales dopamina) si imbunatatind astfel – pentru un timp limitat – numeroase aspecte ale functionarii creierului. Astfel, ea amelioreaza memoria, vigilenta, nivelul energeticii cerebrale, viteza de reactie si in general functia mentala.
Cafeaua este placuta organoleptic si pare sa aiba si numeroase efecte benefice insa o cantitate prea mare de cofeina implica anumite riscuri asupra sanatatii dintre care, cele mai comune, sunt artitmiile cardiace percepute de multe ori ca si palpitatii, cresterea presiunii arteriale, aparitia starilor anxioase si chiar a atacurilor de panica, insomnia sau tulburarile ritmului somn-veghe. In functie de capacitatea fiecaruia de a metaboliza / detoxifia cofeina, ulele persoane suporta bine cofeina, altele deloc – avand fcontraindicatie pentru a consuma cafea sau alte produse ce contin cofeina, iar altele au recomandarea de folosi cantitati strict limitate sau de a utiliza o varianta decofeinizata. Asa ca, deoarece pentru multe persoane, cel mai indragit moment al zilei este acela al consumarii cestii matinale de cafea, ar fi ideal sa se bucure pe deplin de acesta, prin alegerea cafelei celei mai potrivite si de cat mai buna calitate.
Daca aruncam o privire asupra studiilor medicale si nutritionale din ultimii ani, observam ca CAFEAUA ar aduce o scadere a riscului pentru mai multe afectiuni grave printre care am enumera unele boli cardio-vasculare, diabetul zaharat de tip 2, steatozei, cirozei si cancerului hepatic, NASH si Alzheimer. Beneficiile cafelei par a veni si din relativa bogatie in antioxidanti a cafelelor veritabile dar si din faptul ca, pentru cei mai multi dintre aceia care nu acorda atentie unei alimentatii diversifícate, cafeaua ar putea reprezenta / reprezinta principala sursa de antioxidanti din dieta.
Antioxidantii mai importanti din cafeaua veritabila – dar un numai – sunt acidul hidrocinnamic, asemanator vestitului acid cinnamic venit din scortisoara de Ceylon si polifenolii, e adevarat insa ca, in cantitati mai mici si mai putin potenti decat cei din ceaiurile verzi bune. Acizii cinnamici sunt auxine extrem de eficiente in blocarea atacului oxidativ si in mentinerea diviziunii celulare in limite fiziologice iar polifenolii pot participa la micsorarea riscurilor pentru unele boli cardiovasculare, cancere, diabet zaharat tip 2 si nu numai. Desi alte alimente sunt cu mult mai bogate in antioxidanti per portie (ex. fructele rosii de padure, ceaiul verde adevarat si unele condimente veritabile, etc.) acestea sunt relativ mult mai putin consumate decat cafeaua de catre marea majoritate a oamenilor. Asa se face ca, in studii publicate in diverse tari (Norvegia, SUA, Spania, Polonia, Franta) cafeaua ne apare ca si cea mai importante sursa de antioxidanti din dieta majoritatii populatiei.
In consecinta, daca nu puteti sa va manageriati bine dieta din punctul de vedere al aportului de antioxidanti, CAFEAUA IN CANTITATI CONSISTENTE ( 450 – 600 ml/zi, adica 3 – 4 cesti) POATE REPREZENTA O BUNA SURSA DE ANTIOXIDANTI!
Dar ce ne facem ca, pe langa cofeina – care pe termen mediu si lung ar putea avea la unii efecte dezastruase asupra sanatatii si a sperantei de supravietuire – este deja de notorietate faptul ca cafeaua contine din ce in ce mai multi POP. Poluantii Organici Persistenti sunt tot mai prezenti in nivele crescute in cafea si uleiul de masline stiut fiind faptul ca culturile de masline si de cafea sunt cele mai “dópate” din intreaga agricultura mondiala, pentru a putea sustine cererea din ce in ce mai mare?
Pai, avem aceasta solutie!
La noi in tara cultura bautului cafelei nu este foarte dezvoltata, in acest fel sfarsind in a consuma o bautura cu proprietati mai de graba toxice decat benefice, cu o cantiate prea mare de apa si lapte, fara sa mai putem profita si cunoaste aroma cafelelor autentice. Dar am putea totusi sti ca, cele mai utilizate tipuri de cafea la nivel mondial sunt Arabica si Robusta. Ele prezinta diferente substantiale. Astfel, Arabica – considerata de multi o varietate superioara – este mai pretentioasa in cultivare, are un gust mai fin, aromat si fructat, pe cand Robusta este mai amara, cu un gust mai pregnant dar mai usor de cultivat. De obicei, cunoscatorii prefera anumite cupaje dintre mai multe variante de cafea…Boabele de Arabica de cea mai buna calitate cresc la peste 1000 m atintudine (in anumite zone care potenteaza gustul si cresc calitatea si siguranta produsului) iar pentru o calitate desavarsita, cultivarea in sistem ecologic este esentiala. Noi preferam in selectiile noastre o cafea pusa la dispozitie de cel mai galonat producator ecologic german din respectiva bransa. In acest mod asiguram calitatea indiscutabila a acestei bauturi foarte iubite de clientii nostrii.
Cafelele Bio LEBENSBAUM sunt recunoscute ca provenind din “paduri de cafea” si nu din culturi agricole intensive. Acolo, in umbra copacilor, boabele de cafea sunt protejate si se maturizeaza lent avand timpul necesar pentru dezvoltarea aromelor unice si concentrarea fito-nutrientilor secundari extrem de sanatosi. Intre sortimentele de cafele ale acestei companii premium, incepand cu cele mai accesibile pana la cele mai pretentioase, toate beneficiaza de cele mai bune conditii de cultivare, pastrare si prajire. Toate ingredientele sunt cultivate ecologic iar multe dintre ele chiar biodinamic, detinand si super-certificare Demeter.
Nici variantele decofeinizate, cele solubile sau cele cu inlocuitori de cafea nu fac exceptie! Ba chiar, atat Bio LEBENSBAUM – Cafea Instant Gourmet cat si Bio LEBENSBAUM – Inlocuitor Country Coffe (din malt, orz, secara si un strop de cicoare) sunt extrem de savuroase fiind printre preferatele consumatorilor. Aceasta varietate Country Coffe este o minune pentru sanatatea tractului digestiv, ficatului si functionarii biliare iar inexistenta nici a celui mai mic risc legat de prezenta cofeinei, o face potrivita pentru intreaga familie indiferent de varstele membrilor ei.
Daca cea mai placuta pentru clientii romani pare a fi sortimentul de cafea Bio LEBENSBAUM – Cafea Gourmet (Classic, Strong, Decofeinizata, etc.) dar si alte sortimente deja cunoscute de iubitorii avizati ai cafelei, in randurile de jos ne propunem sa atragem atentia consumatorilor extrem de atenti asupra unor raritati. Astfel, nou intrate in portofoliu sunt trei variante de cafea premium care necesita cea mai mare atentie, chiar daca pretul nu le face extrem de disponibile. Cu adevarat trebuie incercate! Toate sunt prajite si finisate in Germania, in prajitorul tambur al Prajitoriei companiei, cu o experienta de circa 80 de ani in finisarea cafelelor superioare.
Astfel:
Bio LEBENSBAUM – Pearl Caffe vine cu note de nuca coapta si ciocolata neagra, este ideala pentru toate retetele de cafea preparate la Presa Franceza sau Filtru. De origine Indiana, cultivata la altidutini de 1000 metri, vine cu gustul sau exceptional ce asociaza o aciditate minima dar intesitate mare. Aroma intensa se datoreaza formei botanice unice ale acestei cafele la care – in cadrul ciorchinelui – boabele un cresc doua cate doua ci doar cate una ceea ce conduce la o concentarea a aromei intr-o singura boaba…O raritate considerata perla cafelelor! Boabedele de cafea din compozitiea ei 100% ARABICA, culese manual, boaba cu boaba, de pe Culturi Agricole Certificate Organic din regiunea montana Moodigere, Karnatakadin India.
Bio LEBENSBAU – Mocca Caffe, 100% ARABICA cultivata la 1.100 – 1.300 metri atitudine si culese boaba cu boaba de pe Culturi Agricole Certificate Organic din regiunea montana Magdalena, San Rafael de Columbia! Boabele de cafea Mocca – numits si Caracolillo – sunt probabil cele mai mici boabe de cafea din lume si cresc individual, nu in ciorchine. Maretia lor se arata cu adevarat doar in ceasca! O cafea ideala pentru toate tipurile de cafea preparate la Presa Franceza sau Filtru. Gustul este de o finete nemaiintalnita si are intensitat si aciditate medie.
Bio LEBENSBAUM – Geisha Caffe care este cu adevarat o raritate fiind ideala pentru toate retetele de cafea preparate la Presa Franceza sau Filtru. De origine Columbiana, cultivata la altidutini de 1300-1600 metri, vine cu gustul sau de o finete extraordinara si intensitate medie. Cu note cremoase dar totodata si crocante, cafeaua Geisha este pretentioasa si are dulceata susanului dobandita si intarita la temperaturile constante ale marilor inaltimi.
Nu ezitati sa le incercati!
Nutritionist Dietetician Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu – Centru de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara “Dr. Albu”