” … Dar – desi poate aduce beneficii foarte mari in multe situatii – consumul pe termen lung a unor cantitati semnificative zilnice de sfecla rosie organica (peste 200 – 250 g) poate reprezenta o adevarata provocare pentru cei mai multi dintre noi, atat prin prisma cantitatii care trebuie consumata, dar mai ales a sursei de sfecla organica si a prepararii ei. Mai mult, fierberea conduce la deprecierea continutului micronutritional atat prin temperatura dar mai ales prin extractia si diluarea micronutrientilor in lichidul de fierbere. De aceea, atunci cand trebuie sa mizam pe bogatul sau continut micronutritional (mai ales betaina si antioxidantii interesandu-ne in Centrul nostru) preferam fie …”
Radacina profunda a Sfeclei Rosii cultivate in zonele costiere sau pe terenurile saline din zona de clima temperata (cele mai propice pentru ca aceasta planta sa-si desavarseasca intreaga bogatie nutritionala) este caracterizata de culoarea rosie specifica, adusa de doi compusi numiti Betacianina si Betaxantina. Primii oameni care au consumat sfecla rosie pe scara larga au fost romanii, in secolul XVI a inceput sa fie inclusa si in dieta englezilor si germanilor iar astazi este foarte apreciata pentru proprietatile sale nutritionale in Dieta Mediteraneeana.
Sfecla rosie organica consumata fiarta, coapta sau sub forma de suc, a fost considerata de mult timp un aliment foarte sanatos, insa beneficiile maxime se obtin in urma consumului pulberii deshidratate provenite din radacina. Prin deshidratare are loc o concentrare de mai bine de 20 de ori a nutrientilor continuti in starea naturala. Astfel, pulberea de sfecla organica devine o sursa alimentara naturala de vitaminele C, B2, B6 si de minerale (calciul, fosfor, magneziu, fier si zinc). Pe langa incarcatura de vitamine si minerale pe care aceasta pulbere o detine, ea are numerosi componeti fito-nutritionali care promoveaza sanatatea. Astfel, este alimentul cu cel mai inalt continut natural intr-un promotor al productiei de oxid nitric (cel mai potent vasodilatator produs de organismal nostru), dar aduce si multa betaina (trimeilglicina) precum si o bogatie de antioxidanti printre care si carotenoizii. Aceasta compozitie face din pulberea de sfecla rosie un aliment super-potent!
Printre beneficiile principale aduse de pulberea de sfecla rosie este si protectia cardiovasculara care se presupune ca se datoreaza pe de o parte inaltului continut nitrati naturali (complex puternic vasodilatator care imbunatateste circulatia sanguine si reduce tensiunea arterial) iar pe de alta, continutului important in betaina, care participa – in multe situatii – la scaderea homocisteinei sangvine, un alt factor care actualmente este considerat de risc cardiovascular. Un studiu publicat in “British Journal of Nutrition” arata ca utilizarea in dieta zilnica a anume cantitati de sfecla rosie (cca. 250g /zi) scade semnificativ atat presiunea sistolica cat si diastolica! De asemenea, multe lucrari certifica capacitatea acesteia de a scadea nivelul colesterolului total si a LDL-colesterolului, atunci cand este consumata constant!
Antioxidantii prezenti in sfecla rosie consumata zilnic au capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind stresul oxidativ si afectarea celulara, mecanisme cu potential protectiv impotriva anumitor boli cornice care evolueaza odata cu avansul in etate (boli cardiovasculare, cancer, diabet, etc.). Ba chiar, sfecla rosie contine si alfa-lipoic, un micronutrient cu capacitate antioxidanta si care, si el, participa la reglarea glicemiei, la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, la combaterea stresului oxidativ din diabet si la intarzierea degenerarii nervilor si imbatranirii cerebrale precoce adusa de aceasta patologie. Exista evidente clare care arata ca pulberea de sfecla ar imbunatati sanatatea creierului protejandu-l impotriva declinului functiei cognitive legate de avansul in etate atat datorita imbunatatirii productiei de NO cat si prin continutul crescut de trimetilglicina, acid lipoic si alti fitonutrienti antioxidanti.
Dar – desi poate aduce beneficii foarte mari in multe situatii – consumul pe termen lung a unor cantitati semnificative zilnice de sfecla rosie organica (peste 200 – 250 g) poate reprezenta o adevarata provocare pentru cei mai multi dintre noi, atat prin prisma cantitatii care trebuie consumata, dar mai ales a sursei de sfecla organica si a prepararii. Mai mult, fierberea ei conduce la deprecierea continutului micronutritional atat prin temperatura cat si mai ales prin extractia si diluarea micronutrientilor in lichidul de fierbere. De aceea, atunci cand trebuie sa mizam pe bogatul sau continut micronutritional (mai ales betaina si antioxidantii interesandu-ne in Centrul nostru) preferam fie utilizarea unui suc presat la rece precum Bio RABENHORST Suc de Sfecla Rosie, fie – atunci cand cantitatea de sfecla care trebuie inlocuita este mare – pulberea Bio NaturGreen – EXPERIENCE – Pulbere de Sfecla Rosie, Ecologica la care, 1 lingura (10g) utilizata inlocuieste intr-un mod extreme de simplu si eficient cel putin 200g de sfecla rosie organica, cosumata integral.
Diet. Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu – Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara “Dr. ALBU”