“… Pentru cei mai prietentiosi, noi recomandam asa numitele florile de sare, din francezul “Fleur de sel”. Acestea se formeaza ca si o crusta subtire si delicata la suprafata marii dupa evaporarea apei si se preteaza doar colectarii manuale. Traditional, aceasta colectare este facuta de femeile numite „lousse à fleur” in zilele cele mai insorite din an (…) Asemenea variante de sare sunt extrem de rare deoarece se formeaza doar in cantitati extreme de mici (cca. 1 kg/zi per hectar) fiind numita si “the caviar of sea salts”…
Sarea este un ingredient esential in toate bucatariile iar compozitia sa chimica, in stare pura, este clorura de sodiu (NaCl) din care sodiul reprezinta cam 40%. Adica 1g de sare pura contine circa 400mg de sodiu (Na) care este un element vital pentru organismul uman. Are proprietati electrolitice si este si unul dintre principalele componenete ale mecanismelor de reglare a presiunii osmotice. Tot sodiul este principalul responsabil pentru echilibrul balantei fluidelor, fiind si cel mai important cation extracelular. Astfel, ionul pozitiv de sodiu (Na+) conlucreaza strans legat de principalul anion extracelular, adica ionul negativ de clor (Cl–) iar dezechilibrul acestor elemente in organism conduc la afectari grave dintre care cele mai frecvente sunt cele cardiovasculare precum tensiunea, infart miocardic, moarte subita si altele.
Recomandarea OMS pentru aportul total de sare este de maxim 6g/ zi (cam o lingurita), dar aceasta luind in considerare toate alimentele si lichidele consumate. Reprezinta un total de 2,3g de Sodiu! Este important pentru sanatatea noastra ca – pe termen lung – sa nu depasim aceasta recomandare insa, la fel de important este, sa optam si pentru cea mai buna varianta de sare pe care ne-o putem procura.
Dar ce diferente pot exista intre diferitele tipuri de sare? Exista oare o diferenta intre sarea extrasa din ocna si sarea marina? Oare sarea de mare este la fel, indiferent ca este obtinuta prin recristalizare dupa desalinizarea industriala a apei de mare sau este recoltata? Oare care sunt aceste diferente?
Sarea de masa obisnuita este de ocna (mina de sare) si – inainte de a ajunge la aspectul pe care il cunoastem – trece printr-un lung proces de purificare la temperanturi inalte, care o deposedeaza de alte elementele minerale. Apoi, i se adauga diferite substante anti-aglomerante (aluminosilicatul de sodium, dioxidul de siliciu, carbonatul de magneziu) si in multe situatii si compusi ai iodului, pentru a deveni o „sare iodata”. In urma acestui proces ea va contie circa 98% clorura de sodiu si circa 2% agenti antiiaglomeranti, care vin si cu aluminiu, un element considerat tot mai daunator pentru organismul uman.
Procesul de iodare este un mecanism industrial de imbogatire in iod a sarii, pentru a preveni carentele de iod la populatia din zonele geografice sarace in acest mineral. Insa pentru persoanele cu anumite patologii, care interfera si cu aportul suplimentar al acestui element, sarea iodata nu este oportuna si de aceea trebuie sa avem intotdeauna la dispozitie si variante „originale” neiodate.
Cam aceleasi subtante descrise la sarea de ocna, le gasim si in sarea de mare rezultata prin desalinizarea industriala a apei de mare, sortiment tot mai prezenta in supermarketuri.
Mai exista si variante particulare de sare de ocna/ mina / exploatatie terestra precum sarea paskistaneza, asa numita “Sare de Himalaya” – foarte la moda acum – care, pe langa clorura de sodiu mai contine si alte impuritati anorganice care ii confera o culoarea particulara si-i pot modifica in sens pozitiv sau negativ proprietatile.
Sarea de mare „recoltata”, in schimb, sufera un proces de extractie cu totul natural, recoltarea facandu-se doar in perioadele insorite ale anului deoarece deshidaratata ei se face prin evaporarea apei sub actiunea caldurii solare si a curentilor de aer. Si aceata sare marina recoltata trece printr-un usor proces de curatare care lasa insa in continutul ei mineralele aduse de apa marii si de vietatile marine. Tocmai aceste minerale sub forma de saruri anorganice si organice ii confera o compozitie chimica unica (caracteristica zonei de recoltare) precum si un gust exceptional, care imbogateste savoarea preparatelor in care este folosita.
Desi aceste variante de sare – prin bogatiia lor micronutritionala – sunt mult mai prietenoase cu organismul, trebuie sa stim ca si cu ele trebuie sa fim precauti deoarece nu oricare zona marina se preteaza la recoltarea sarii. Apele marilor si oceanelor devin si ele tot mai poluate in urma activitatii umane.
Sarea de mare de cea mai buna calitate pe care am hotarat sa o introducem in selectiile noastre este obtinuta prin recoltare dupa evaporarea apei marine provenite din:
– lagune inconjurate de teritorii Certificate Ecologic – click
– mlastini si lagune ecologice ce marginesc Marea Mediterana – click si aici
– mlastini si lagune din jurul Marii Egee – click
– atolii polinezieni – in cazul sarii tip Full Danga.
Acestea vin cu o bogatie de saruri minerale anorganice si organice (aproximativ 60) care se adaoga in mod natural clorurii de sodiu si pot juca un rol impresionat in dietele noastre, marcate tot mai mult de alimetele de supermaket si de cele pre-preparate, de slaba calitate si extrem de sarace micronutritional. Printre altele, aceste saruri adaugate natural clorurii de sodiu ajuta la reglarea balantei sodiului si potasiului in organism, aduc elemente precum potasiu, magneziu si calciu, participa la reglarea ph-ul si presiunii arteriale, la cantitatea de acid gastric si de alte enzime digestive, promovand astfel sanatatea trupului si mintii. Pe termen lung, scad uzura organismului.
Pentru cei mai prietentiosi, noi recomandam asa numitele flori de sare, din francezul “Fleur de sel”. Acestea se formeaza ca si o crusta subtire si delicata la suprafata marii dupa evaporarea apei si se preteaza doar colectarii manuale. Traditional, colectare este facuta de femeile numite „lousse à fleur” in zilele cele mai insorite din an. Apoi, aceste „flori de sare” sunt mentiunte in conditii extreme de sigure pentru a se usca in mod natural la soare. Asemenea variante de sare sunt foarte rare deoarece se formeaza doar in cantitati extreme de mici (cca. 1 kg/zi per hectar de zi insorita) fiind numita si “the caviar of sea salts”. Datorita metodelor greoaie de recoltare si a calitatii lor desavarsite, „florile de sare” sunt cea mai scumpa si calitativa sare din lume. Este pacat sa nu va bucurati de ele, atunci cand doriti sa gatiti ceva desavarsit!
Nutritionist Dietetician Lorena Crisan – Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara “Dr. ALBU”
Nota Administrator: Toate aceste variante de sare se pot comanda pe site-ul nostru facand click aici!