Marea majoritate a populației României a primit vaccin BCG. La o cohortă de peste 6000 adulți israelieni cu vârste cuprinse între 35 și 41 de ani, vaccinarea BCG în copilărie a fost asociată cu …
Vaccinul BCG a fost administrat de rutină tuturor nou-născuților din Israel ca o parte a programului național de imunizare între 1955 și 1982, cu acoperire mai mare de 90%. Din 1982, vaccinul a fost administrat doar imigranților din țările cu prevalență ridicată a tuberculozei.
Într-o lucrare publicat zilele trecute pe Jama Network de către Hamiel U et al. de la Facultatea de Medicină a Universității din Tel Aviv – Israel ne este relevat faptul că această modificare a permis compararea ratelor și proporțiilor de infecție cu boala COVID-19 severă între 2 populații similare cu statut BCG diferit:
– persoane născute între 1979 și 1981 care au primit vaccinul BCG ( lot de peste 3000 pacienți) și
– un lot de aproape 3000 persoane născute între 1983 și 1985 care nu au primit BCG.
În această cohortă de adulți israelieni cu vârste cuprinse între 35 și 41 de ani, cei cu vaccinarea BCG în copilărie au fost asociați cu o rată similară a rezultatelor pozitive ale testelor pentru SARS-CoV-2, comparativ cu cei fără vaccinare. Din cauza numărului mic de cazuri severe înregistrate în Israel, nu se poate ajunge la nici o concluzie cu privire la asocierea dintre starea BCG și severitatea bolii. Cel puțin acest studiu, nu susține ideea că vaccinarea BCG în copilărie are un efect protector împotriva COVID-19 la vârsta adultă.
Nota noastra: deoarece nu se poate predicționa cu precizie răspunsul la tratamentul medical, inclusiv de terapie intensivă al persoanelor cu COVID-19 și nici perioada de imunoprotecție pe care o aduce trecerea prin boală, cea mai bună variantă ar fi sa evităm pe cât se poate îmbolnăvirea. Până în momentul în care imunitatea efectivelor sau un eventual vaccin vor reuși să limiteze posibilitatea contactelor cu eventualii purtători de SARS-Cov2, considerăm că cea mai bună variantă complementară de a ține departe COVID-19 de noi este compusă din urmatoarea interventie de lifestyle:
- Igienă riguroasă.
- Măsuri de distanțare socială.
- Suplimentarea zilnică cu doze nu extrem de mari (2000 – 4000 ui) de Vitamina D3.
- Si mai ales suplimentarea cu 1 – 2 doze zilnice de VIUSID.
Echipa Farmacia Oromoleculara
Surse: jamanetwork.com , naturomedica.ro.