Sunt deja numeroase studiile efectuate în ultimii 10 – 12 ani vis a vis de evaluarea eficacității Sucului Mamă de Rodie sau a diverselor extracte provenite din el în roluri de agenți antiproliferativi, antiinvazivi și proapoptotici pe culturi celulare de cancere umane și pe modele animale.
Sucul Mamă de Rodie și punicalagina. Un aliment funcțional în managementul pe termen lung al adenomului și cancerului prostatic.
Dieta și stilul de viață încep să fie recunoscute tot mai mult de medicina de avangardă precum niște importanți factori reglatori ai stării de sănătate a oricăruia dintre noi! Metode științifice moderne, venind chiar din zona biologiei și geneticii moleculare, sunt tot mai frecvent utilizate pentru descoperirea, individualizarea, demistificarea și validarea științifică a beneficiilor aduse de unele componente ale dietei în promovarea sănătații.
Conceptul de aliment funcțional este în plină evoluție! Se caută noi molecule nutrițional active și se încearcă decriptarea mecanismelor lor moleculare de acțiune. Datorită acestei stări de fapt, nu trebuie să ne mirăm dacă în următorii 15 – 20 de ani – datorită dezvoltării pe care o ia biologia moleculară – nutriția moleculară sau ortomoleculară va deveni o disciplină de bază în tratamentele afecțiunilor umane alături de acele preparate farmacologice cu moleculă mică capabile să acționeze la nivel molecular.
Să avem curajul să ne avântăm încă de pe acum în acea eră…
Voi scrie despre Sucul Mamă de Rodie (lat. Punica Granatum)!
Ce este acela un suc mamă?
Muttersaft-urile sunt cele mai prețioase sucuri obținute din fructele “rare”. Au extrem de puține particule sedimentabile față de celelalte sucuri direct-extract obținute prin presate la rece. Sucurile Mamă, aceste adevarate “lacrimi ale roadelor” se obțin din fructele mai rare, ale căror exemplare impecabile (selecționate manual) sunt supuse unei metode directe, de presare blândă, la rece. Nu se centrifughează și nu se presează ca la obținerea oricărui alt suc ci suav, volumul de fruct exitent în presă doar înjumătățindu-se! Interesează foarte mult și micronutrienții existenți în coaja de bună calitate, nestropită cu diverse chimicale…De aici prețul mai mare dar și calitatea corespunzătoare…
Fitonutrițional, sunt cele mai bogate preparate direct-extrase din fructe. Datorită “exuberanței fitonutriționale” și a acidității importante, ele se consumă asemănător adevăratelor medicamente, în cantități zilnice mici – de circa 30 – 60 ml. Se beau ca atare sau – mai bine – dizolvate în apă plată oligominerală sau sifon. Trebuie evitate apele bogate în săruri minerale pentru că uneori inactivează o parte dintre fitonutrienții sucurilor mamă…
Utilizările lor sunt multiple pentru cei care studiază nutriția în cele mai fine aspecte! Pentru exemplu, din punctul de vedere al Nutriției Ortomoleculare, nimic nu poate înlocui circa 30 – 60 ml de Suc Mamă de Rodii în vederea îmbunătățirii fertilității la ambele sexe, la protejarea prostatei seniorilor împotriva apariției adenocarcinomului prostatic și în management-ul dietetic și nutrițional pe termen îndelungat al unor forme tot mai frecvente de cancer (prostată, colo-rectal, mamar și nu numai).
De ce spunem aceasta?
Pentru că, principalele beneficii pe care le aduce Sucul Mamă de Rodie constau în:
- Combaterea stress-ului oxidativ,
- Creșterea producției și activității Oxidului Nitric,
- Modularea rutelor inflamatorii.
Sucul Mamă de Rodie este foarte bogat într-o anumită categorie specială de polifenoli, denumiți punicalagine. Aceștia sunt specifici rodiilor (unde reprezintă antioxidantul major ce se găsește în mod depsebit în coaja micilor boabe) unde se asociază cu antocianii și alte flavonoide. Punicalaginele sunt hidrolizate în mare parte la nivelul pasajului lor prin intestinul subțire și se eliberează astfel acid elagic, ușor absorbit în fluxul sangvin. Acest acid elagic – mai ales cu proveniență din ceaiurile verzi japoneze – este tot mai studiat astăzi din punctul de vedere al moleculelor naturale antiproliferative. Pe de altă parte, punicalaginele sunt convertite de către bacteriile florei comensale colonice în urolitine, alte mici molecule antioxidante aflate “în expansiune” din punctul de vedere al cercetărilor actuale de biologie moleculară și care par a avea și ele, efecte biologice admirabile.
Sunt deja numeroase studiile efectuate în ultimii 10 – 12 ani vis a vis de evaluarea eficacității Sucului Mamă de Rodie sau a diverselor extracte provenite din el în roluri de agenți antiproliferativi, antiinvazivi și proapoptotici pe culturi celulare de cancere umane și pe modele animale. Astfel:
În 2004, Albertch et al. au studiat efectul polifenolilor din rodie asupra cancerului de prostată. Toți acești polifenoli, luați separat, au inhibat proliferarea in vitro a celulelor umane LNCap, PC-3 și DU145, demonstrând într-un mod fără echivoc efectul antitumoral asupra celulelor cancerului de prostată. (1)
În 2005, Seeram et al. au demonstrat o importantă activitate antiproliferativă a sucului de rodie pe diverse linii de celule tumorale umane. El induce clar apoptoza celulelor HT-24 de cancer de colon. (4)
Tot în 2005, Lansky et al. au afirmat ca în mod sigur, componentele din sucul de rodie inhibă in vitro, în mod semnificativ, invazivitatea celulelor PC-3 din cancerele prostatice.(5)
În 2006, Adams et al. au arătat că sucul de rodii suprimă:
- expresia COX-2 indusă de TNFα,
- ruta de semnalizare celulară NF-kB,
- activarea rutei Akt, concomitențe care conduc la o potențială importantă acțiune antiproliferativă.(3)
În 2008, Hong et al. au demonstrat faptul că sucul de rodie conține potenți inhibitori ai creșterii celulei proliferative și că aceștia acționează sinergic, depășind acțiunea fiecărui polifenol, luat separat. (2)
Enumerarea poate continua pe multe pagini…
Toate studiile vorbesc atât de prevenirea cât și de tratamentul cancerelor (în mod special a celor mamar, colorectal și prostatic) unde sucul de rodii poate avea un efect extrem de benefic vis a vis de mamagementul nutrițional pe termen mediu și lung al afecțiunilor respective.
În esență, după Dr. Gilberto E. Chechile Fonilo, cele mai vizate de către cercetările actuale sunt următoarele acțiuni ale componentelor sucului de rodie:
- ANTIPROLIFERATIVÄ‚,
- PROAPOPTOTICÄ‚,
- INHIBAREA FACTORULUI NUCLEAR NF-kB care reglează expresia a un mai puțin de 200 gene implicate în apărarea imună antitumorală, proliferarea tumorală, invazivitate și metastazare,
- ANTIANGIOGENETIC√Ñ‚Äö și
- ANTIINVAZIV√Ñ‚Äö (inhibarea metaloproteazelor)…(6)
Așadar, rodia și un anume fel de suc făcut din exemplarele ei de bună calitate…un ajutor venit pentru seniori de la un fruct ce simbolizează femeia fertilă!
Acest articol va este prezentat de www.naturomedica.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu.
Atenție! Acest text este scris de Dr. Albu Horațiu. ©Albu Horațiu. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare forma (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.) precum și transmiterea oricăror parți din această lucrare fară acordul explicit al autorului!
Dr. Albu Horatiu –Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.www.naturomedica.ro
(1)Albrecht M et al. 2004. Pomegranate extracts potently suppress proliferation, xenograft growt, and invasion of human prostate cancer cells. J Med Food 7(3):274-283.
(2)Hong et al. 2008. Pomegranate polyphenols down-regulate expression of androgen-synthesizing genes in human prostate cancer cells over-expressing the androgen receptor. J Nut Biochem 19:848-850.
(3)Adams LS et al. 2006. Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins and punicalagin suppress inflammatury cell signalling in colon cancer cells. J Agric Food Chem 54:980-985.
(4)Seeram NP et al. 2005b. In vitro anti-proliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalogins, ellagic acid and total pomegranate tannin extract are enhaced in combination with ather polyphenols as found in pomegranate juice. J Nut Biochem 16: 360-367.
(5)Lansky E.P et al. 2005b. Pomegranate (Punica granatum) pure chemicals show possible synergistic inhibition of human PC-3 prostate cancer cel invasion across MatrigelITM. Invest New Drugs 23Ș121-122
(6)Chechile Toniolo Ge. 2011. Utilidad de la Granada en el cancer de prostata. En: II Symposion Internacional sobre el Granada, Madrid, Espania