Mai mult, există foarte multe voci avizate (mai ales din rândul medicilor și nutriționiștilor niponi și nord-americani) care consideră glutenul ca și un compus care – pentru foarte multe categorii de pacienți – “lenevește” puternic metabolismul energetic și totodată reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pro-aging (promotori ai îmbătrânirii) pentru tubul digestiv distal (intestin subțire și colon) la foarte multe persoane aflate în condiții normale de viață și alimentație
ATENTIE! Acest text este scris de Dr. Albu Horațiu. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.) precum și transmiterea oricăror părți din acestă lucrare fără acordul explicit al autorului!
Teff -ul (Bot. Eragrostis tef). O cereală ancestrală cu veleități medico-nutriționale confirmate.
Se cultivă și se foloseste pe scară mai largă în Africa de Sud, Eritreea, Etiopia, India și Australia iar de cand au început a-i fi analizate în detaliu și proprietățile nutriționale, Teff-ul (Iarba Dragostei) a devenit tot mai prescrisă în cadrul dietelor nutriționiștilor de prestigiu și tot mai cerută de consumatorul avizat de produse dietetice și anti-aging. Ce beneficii ne aduce acest Teff? Par a fi foarte multe! Adevarata-i valoare se evidențiază în utilizările pe termen lung, prin introducerea sa între obiceiurile alimentare ca și înlocuitor parțial sau total al grâului. Astfel:
· Teff-ul are un conținut ridicat de calciu, nivele semnificativ mai mari de fosfor, magneziu, aluminiu, fier, cupru, zinc, bor și bariu decât alte cereale și este mult mai bogat în proteine / aminoacizi decît grâul și orzul (contine cantități importante din toți cei 8 aminoacizi esențiali umani precum și de lisină).
· Are multă vitamină B1, fibre alimentare insolubile și carbohidrați cu Indice Glicemia Mediu și Scăzut.
· Pare că – spre deosebire mai ales de grâu dar și de cele mai multe dintre cereale – Teff-ul nu conține cantități importante de adezine/ lectine hemaglutinante (clasă de compuși proteici sau glicoproteici cu proprietăți aglutinante față de alte celule sau alte structuri subcelulare din sange și care pot lega reversibil – și fără a le modifica structura – hidrații de carbon din diversele construcții moleculare, inactivandu-le astfel pentru diverse perioade de timp).
· Mai mult, față de grâu pare a nu conține nici cantiați importante de adezine/ lectine antiinsulinice care să adere la receptorii insulinici ai adipocitelor (celulele tesutului gras) și să le crească astfel rezistența la acțiunea insulinei.
Insa, cel puțin din punctul meu de vedere vis a vis de pacienții pe care îi consiliez dietetic, celelalte beneficii rămân în umbra celui mai mare avantaj pe care-l aduce Teff-ul. Anume: LIPSA NATURAL√Ñ‚Äö A GLUTENULUI (proteină care, prin una dintre componentele sale conduce – în cazul persoanelor cu intoleranță manifestă – la afecțiunea denumită Celiachie / Boală Celiacă/ Enteropatie Glutemică/ Intoleranțe la gluten). Dacă celiachia este indicația clasică și majoră a medicinei alopate pentru consumul cerealelor și a altor alimente fara gluten, mai nou – pe măsura avansării medicinei private anti-aging și mai ales a ramurii ortomoleculare a medicinei convenționale – alimentația săracă / lipsită în gluten își găsește rolul în regimurile igieno-dietetice ale multor altor grupuri de pacienți. Astfel, eliminarea sau evitarea pe cât posibil, a alimentelor care conțin gluten aduce mari beneficii și în:
· tipuri asimptomatice și potențiale de Celiachie (mai multe decât ne putem imagina!) și intoleranțele subclinice la gluten (evidențiabile prin diverse teste sangvine).
· Dermatita Herpetiformă, Poliartrita Reumatoidă dar si alte Boli Autoimune inclusiv Psoriazisul.
· Boala Crohn, Rectocolita Ulcero-hemoragică si alte afectiuni care evolueaza cu inflamatii pe pucoasele digestive.
· Autism, Schizofrenie, Depresie severă si Epilepsie.
· Cam toate dietele profesionale de Nutritie Ortomoleculara destinate slăbirii/ menținerii greutății precum si cele ale multora dintre pacientii cu Diabet Zaharat tip II si Sindrom Metabolic (latent sau manifest).
Mai mult, există foarte multe voci avizate (mai ales din rândul medicilor și nutriționiștilor niponi și nord-americani) care consideră glutenul ca și un compus care – pentru foarte multe categorii de pacienți – “lenevește” puternic metabolismul energetic și totodată reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pro-aging (promotori ai îmbătrânirii) pentru tubul digestiv distal (intestin subțire și colon) la foarte multe persoane aflate în condiții normale de viață și alimentație. Mulți ne aflăm in aceasta situație!
Acolo unde am nevoie și există posibilități (oarecare condiții financiare, o educatie onorabilă dar și o preocupare pentru viața mai lungă și mai bună) introduc anumite diete cu conținut redus sau lipsit de gluten. Aici Teff-ul devine ideal! Singurul impediment este că produsele pe bază de Teff sunt destul de rare, iar cele de o calitate incontestabilă sunt înca apanajul doar al câtorva companii producatoare mai mici, de nișa și foarte dedicate calității. Le prefer pe cele germane de la 3 Pauly (pâine, paste, făinuri cu Teff – www.depozitbio.ro) ca fiind cele mai interesante atât din punctele de vedere macro- și micronutrițional, al Indicelui Glicemic mult sub medie (noțiune tot mai folosită în regimurile de imunoslabire și in cele ale celor cu Sindrom Metabolic Latent sau Manifest sau Diabet Zaharat tip II) cât și din cele ale gustului, ineditului și savorii!
Dr. Albu Horatiu – Nutritie Ortomoleculara
Presedintele SRMO – Societatea Romana de Medicina Ortomoleculara
Surse: www.vitonica.com ; www.salutef.com ; www.3pauly.de ; www.depozitbio.ro ; www.naturomedica.ro ; Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013 ; Mai mult decat vindecarea. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013 ; Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011.