… el poate fi și o bună resursă pentru cei care abia pătrund în tainele Nutriției Oncologice reale, venind cu o trecere în revistă a unor importante modificări ale fenotipului tumoral d.p.d.v metabolic.
Comportamentul metabolic distinct pe care îl au celulele canceroase, a fost atribuit inițial disfuncției mitocondriale pe care acestea o etalează. În ultimele decenii însă, s-a observat și faptul că această reprogramare metabolică apare atât la celulele sănătoase cu creștere și diviziune rapidă cât și la cele canceroase care NU prezintă mutații în genele care codifică proteine implicate în funcția și structura mitocondrială.
Mai mult, la acest început de secol, am aprofundat și noile date despre reprogramările metabolice tumorale care privesc și metabolismul glutaminei precum și pe cel al acizilor grași. Această transformare complexă a fenotipului metabolic celular tumoral este covârșitor mai frecvent cauzată de expresia dereglată sau mutațiile genelor driver tumorale (oncogene și supresoare tumorale) și mult mai rar de mutații ale genelor metabolice. Însă indiferent de cauză, această reprogramare care evoluează în timp și printr-o selecție mendelsoniană, conduce la diverse fenotipuri caracterizate prin capacitatea de a conferi celulelor canceroase capabilități importante de a-și asigura cantități importante de catene de carbon (provenite din glicoliză) și masă azotată (provenită din glutaminoliză) pentru toate sintezele de blocuri macromoleculare, cât și energia necesară acestora (atât din glicoliză cât și din glutaminoliză) în frenezia lor proliferativă.
Mai jos, aveți atașat un excelent articol din Frontiers in Endocrinology, scris de colegi din Pittsburgh și în care se discută rolul malfuncției rutei de semnalizare celulare MYC în celulele tumorale, cu răsunet important asupra reprogramării metabolic atât prin acțiune asupra raportului dintre glicoliză aerobă și OXPHOS, cât și pe glutaminoliză și pe sintezele de acizi grași.
Pe lângă faptul că acest articol poate fi util specialiștilor care au acumulat deja cunoștiințe avansate despre rutele de semnalizare celulară up/down-reglate în cancer, el poate fi și o bună resursă pentru cei care abia pătrund în tainele Nutriției Oncologice reale, venind cu o trecere în revistă a unor importante modificări ale fenotipului tumoral d.p.d.v metabolic.
Dr. Horațiu Albu – Vicepreședinte APCMC – Asociația Pentru Combaterea Malnutriție în Cancer.
Consilier Științific – Oncologie Moleculară, Membru ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Clinică și Metabolism)
- Goetzman E. et al. The role of Myc in coordinating glycolysis, oxidative phosphorylation, glutaminolysis, and fatty acid metabolism in normal and neoplastic tissues. Front. Endocrinol. 12 April 2018.
- Hanahan D. et al. Hallmarks of cancer: the next generation. Cell (2011) 144:646-74.
- Bardella C. et al. SDH mutations in cancer. Biochim Biophys Acta (2011) 1807:1432-43.
- Stein E.M. Molecular pathwais: IDH2 mutation-co-opting cellular metabolism for malignant transformation. Clin Cancer Res (2016) 22:16-9.