O prezentare de caz facuta la 12 octombrie 2010 de catre Doamna Doctor Zbanca Viorica – Medic Primar Boli Infectioase, Sef Sectie Boli Infectioase la Spitalul Mavromati Botosani. Aceasta prezentare documenteaza scaderea importanta a incarcaturii virale la o pacienta cu CIROZA HEPATICA CU VIRUS C care a beneficiat de administrarea pe termen lung a preparatului ortomolecular VIUSID. Este un bun exemplu al beneficiilor aduse de acest preparat nutritional special, antiviral, imunomodulator si inductor de interferon chiar si in lipsa unei diete ortomoleculare special adaptate cazului respectiv.
Dr. Albu Horatiu
ATENȚIONĂRI!
Acest material cuprinde rezultatele unor observații clinice medicale și e destinat în exclusivitate informării persoanelor cu studii de profil (medici și farmaciști). Daca NU FACEȚI PARTE DIN ACEASTĂ CATEGORIE, vă rugăm să nu recurgeți la lecturarea informațiilor de mai jos!
Această lucrare este proprietatea Catalysis SRL, Reprezentanță în Romania a Laboratorios Catalysis s.l, – Madrid. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.), precum și transmiterea oricăror părți din acestă lucrare fără acordul proprietarului!
PREZENRARE DE CAZ – 12.oct.2010
Dr.ZBANCA VIORICA – Medic primar boli infecțioase – Sef Secție Boli Infecțioase la Spitalul Judetean Mavromati Botosani
Pacienta A.V de 54 ani, din mediul rural, cunoscută Secției de aproximativ 3 ani cu diagnosticul de CIROZĂ HEPATICĂ CU VIRUS C DECOMPENSATĂ VASCULAR √Ö≈æI PARENCHIMATOS atât de la prima internare cât si din antecedentele patologice. Ca și criterii epidemiologice reținem unele tratamente stomatologice efectuate în urmă cu 10 – 12 ani, în condiții dubiose, la domiciliul său, de către persoane provenite din Republica Moldova.
La prima internare s-au înregistrat: stare generală era alterată, astenie, hepatomegalie dureroasă, icter, ascită, edeme gambiere, sindrom hemoragipar (epistaxis … repetat, gingivoragii), circulație colaterală abdominală de tip porto-cav iar psihic depresie, labilitate psihică accentuată cu comportament negativist, de refuz al internării în spital.
Analize: Hemoglobina = 7,85g %, Leucocite = 5800/mmc, Trombocite = 60.000/mmc, Indice Protrombina = 47%, TGP = 92 ui/l. TGO = 108 u.i/l, γ-GT = 150 u.i/l, Thymol = 22 UML, Bilirubinemie totala = 2,40 mg%, Colesterol total = 180 mg%, Trigliceride = 90 mg%, Proteine totale = 6,28 g%, Albuminemie = 2,56 g%, Globulinemie = 3,72 g%, Raport A/G = 0,68, Anticorpi anti HVC (ELISA) = POZITIV. Echografia abdominală: hepatomegalie a lobului drep și a celui stang, cu structură micro-nodulară, Vena Portă = 45 mm, splenomegalie grad II/ III, lichid de ascită în cantitate medie.
S-a instituit regim igieno-dietetic hepatic, tratament cu vitamine din grupul B, vitamina K, aminoacizi esențiali, Spironolactonă. Evoluția clinică și biologică la 10 zile a fost favorabilă, cu diminuarea icterului, ascitei, edemelor gambiere, hepatomegaliei dar și a testelor de citoliză hepatică. Pacienta refuza orice propunere de transfer in Clinica de Boli Infecțioase sau de Gastroenterologie din Iași pentru investigații suplimentare și s-a externat, urmând să efectueze o încărcătură virală într-un laborator privat. Astfel, s-a evidențiat o valoare de 1.320.000 copii virale/ ml.
Pacientei i-au fost prezentate beneficiile tratamentului cu preparatul VIUSID, câte 1plic x 3ori/zi, postprandial (produs complex și complet, cu proprietăți antivirale) ca și unică alternativă de tratament în stadiul de ciroză decompensată, pentru o perioadă de minimum 6 luni – 1 an. Timp de 6 luni pacienta a luat tratament cu VIUSID 3plicuri/ zi, așa cum i-a fost recomandat, iar la primul control clinic și biologic prezenta o evidentă îmbunătățire psiho-somatică, o reducere a hepatomegaliei, absența edemelor și a ascitei cât și revenirea în limite normale a testelor de hepatocitiliză. După 12 luni de la începerea tratamentului, evoluția clinică era favorabilă iar analizele de laborator au evidențiat: : Hemoglobina = 8,4g %, Leucocite = 7200/mmc, Trombocite = 92.000/mmc, Indice Protrombina = 72%, TGP = 47 ui/l. TGO = 92 u.i/l, Bilirubinemie totala = 1,24 mg%, Proteine totale = 6,8 g%, Încărcătura Virală = 400.000 copii virale/ ml.
Pacientei i s-a propus și ea a acceptat continuarea tratamentului cu VIUSID 1 plic x 3 ori pe zi, postprandial încă un an, dietă hepatoprotectoare, diuretic în doză minimă, de 2 ori pe săptămână.
La controlul de 2 ani, pacienta avea o stare fizică și psihică foarte bună, cu creștere în greutate de peste 5 Kg, dureri de intensitate mică și extrem de rare în hipocondrul drept, ușoară hepatomegalie al lobului drept hepatic (cca 3 cm. sub rebordul costal), splenomegalie de gradul II, TGP, TGO, γ-GT și bilirubinemia totală în limite normale, iar Încărcătura Virală de 119.000 copii virale/ ml.
Pacienta a primit recomandarea de continuare a tratamentului cu VIUSID 1plic x 3 ori/ zi timp de încă un an, cu controale clinice și biologice la 6 luni.
Concluzionând – am remarcat:
Clinic și subiectiv:
– ameliorarea evidentă a stării generale, îmbunătățirea indicatorilor psihosomatici
– reducerea semnificativă a hepatomegaliei, reducerea splenomegaliei,
– dispariția icterului, ascitei și edemelor gambiere.
Biochimic:
– revenirea și apoi menținerea în limite normale a sindromului de citoliză hepatică (TGP, TGO, γ-GT)
– creșterea albuminelor serice.
– Scăderea treptată și constantă a viremiei de la 1.320.000 copii virale/ ml (inițial), la 400.000 copii virale/ ml (la 12 luni) și mai apoi la 119.000 copii virale/ ml (la 24 luni).
Ca și toleranță, pacienta a suporta foarte bine preparatul nutrițional ortomolecular pe toată durata tratamentului care, în prezent, este de peste 2 ani în doză de 1pli x 3 ori/ zi, neîntrerupându-l și neînlocuind-ul cu alte tipuri de preparate. Pacienta nu a prezentat niciun fel de reacții adverse și consideră VIUSID ușor de adminisrat atât la domiciliu cât și în deplasări.
Pacienta va continua tratamentul cu VIUSID pulbere 1 plic x 3 ori/ zi, postprandial și constituie un exemplu și un model de evoluție favorabilă a bolii sale sub acest tratament.
Dr. ZBANCĂ VIORICA
Medic primar boli infecțioase
Sef Secție Boli Infecțioase la Spitalul Judetean Mavromati Botosani