"O noua prezentare de caz facuta foarte recent, in iulie 2011, de catre Doamna Doctor Nastase Mihaela-Raluca – Medic Primar Boli Infectioase – de la Institutul de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti – care documenteaza inca odata scaderea spectaculoasa a Fibrozei Hepatice la o pacienta cu HEPATITA CRONICA CU VIRUS C care a avut nefericirea unei recaderi dupa tratamentul antiviral cu Interferon si Ribavirina."
Dr. Albu Horatiu
Atentie!
Aceasta lucrare este proprietatea Catálysis srl. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisa publicarea integrala sau partiala, sub oricare forma (electronica, mecanica, fotocopiere, etc.), precum si transmiterea oricaror parti din aceasta lucrare fara acordul proprietarului!
O noua prezentare de caz facuta foarte recent, in iulie 2011, de catre Doamna Doctor Nastase Mihaela-Raluca – Medic Primar Boli Infectioase – de la Institutul de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti – care documenteaza inca odata scaderea spectaculoasa a Fibrozei Hepatice la o pacienta cu HEPATITA CRONICA CU VIRUS C care a avut nefericirea unei recaderi dupa tratamentul antiviral cu Interferon si Ribavirina.
Aceasta noua relatare despre remisia spectaculoasa a Fibrozei Hepatice – aproape incredibila pentru medicii cu mai putina deschidere catre dietetica si care utilizeaza exclusiv tratamentele antivirale conventionale cu Interferon si/sau alte antivirale – impreuna cu comunicarile tot mai frecvente de noi si noi succese si care se asociaza – mai nou – si cu suportul stiintific a importante studii clinice publicate in prestigioase reviste, imi reconfirma propria-mi veche teorie (bazata pe observatiile personale precum si pe cele ale altor medici si cercetatori practicanti ai Nutritiei Ortomoleculare). Respectiva teorie, pe care o sustin de foarte mult timp, a inceput in ultimii 3 ani sa fie intuita si mai apoi imbratisata si de unii dintre medicii din specialitatile care se ocupa conventional, in mod curent de tratamentul hepatitelor cronice si cirozelor hepatice postvirale. Bineinteles ca in fata evidentelor, acestia vor deveni tot mai multi! Cum insa bine cunoastem cu totii, inertia este foarte mare in lumea noastra – mai ales daca se impletesc si unele potentiale pierderi de diverse avantaje.
Astfel, cu mai bine de 6 – 7 ani in urma, ca urmare a enormei cantitati de materiale lecturate de mine vis a vis de potentialele efecte benefice ale compusilor nutritional activi in sustinerea nutritionala a pacientilor cu infectii virale cronice (lecturarea acestor materiale si meditatul pe marginea lor fiind principala mea raspundere in cadrul Departamentului Stiintific al unor laboratoare de cercetare spaniole) am emis o ipoteza (care desi nepublicata – intelegerile mele actuale impiedicandu-ma sa o fac) este indeobste cunoscuta de pacientii mei precum si de unii dintre acei colegi sau prieteni medici cu anvergura necesara de a “suporta” si discutii despre dietética si regimuri igieno-dietetice particularizate. Conform acestei ipoteze emise dar si verificate empiric de mine pe parcursul mai multor ani NU CANTITATEA DE VIRUS EXISTENTA IN PLASMA PACIENTULUI (INCARCATURA VIRALA) ESTE CEL MAI IMPORTANT FACTOR CU CARE TREBUIE SA NE LUPTAM PENTRU A INVINGE AFECTIUNEA RESPECTIVA. EVIDENT, VIREMIA SI TIPUL VIRUSULUI SUNT IMPORTANTE, DAR MULT MAI DE LUAT IN SEAMA ESTE RASUNETUL INFECTIEI VIRALE ASUPRA ORGANISMULUI, EFECT CUANTIFICATA IN MOD SPECIAL PRIN TREI ELEMENTE:
- Starea clinica obiectiva si mai ales subiectiva a pacientului.
- Nivelul anumitor transaminaze.
- si mai ales EVOLUTIA sau INVOLUTIA PROCESULUI DE FIBROZARE HEPATICA – care de fapt este masura avansarii afectiunii catre Ciroza Hepatica.
Este de-a dreptul exceptional faptul ca actualmente exista bune metode de a reduce incatura virala (spre exemplu, cu ajutorul tratamentelor bazate pe interferon si/sau alte antivirale) la valori atat de mici incat aparatele de masura le considera “nedetectabile”, dar din ce in ce mai mult, parca aceasta nu mai reprezinta un scop in sine. Mai mult, la foarte multi pacienti tratamentul antiviral este contraindicat sau ineficient! Unde mai punem ca exista numerosi pacienti (medicii infectionisti si gastroenterologi o cunosc) cu incarcaturi virale mari si foarte mari, dar cu un rasunet extrem de mic al infectiei virale asupra functiei si structurii hepatice, precum si vice-versa, persoane cu incarcaturi relativ mici la care insa este dezastru. Oare functia de aparare naturala a organismului, sprijinita printr-o nutritie corecta si o stare psihica buna nu o avea nicio importanta?! Eu m-am intrebat multe si de mult timp si am gasit unele raspunsuri care ma satisfac. Este timpul sa o faca si altii: bolnavi, apartinatori ai acestora, medici, farmacisti, naturopati etc., etc. si sa nu mai ia cu prioritate drept cel mai bun si de necompletat lucru, indicatia pe care o dau multinationalele farmaceutice. Acestea cerceteaza si investesc mult, au dreptate in foarte multe din ceea ce fac si evident, trebuie sa isi recupereze investitiile. Insa…intotdeauna mai exista loc si de mici contributii individuale, propulsate de spiritul cercetator, de cunostiintele si experienta acelora care suntem medici.
Desi dietética este luata in consideratie (cel putin scriptic) de toti medicii si chiar e indicata fugitiv si lacunar printre recomandarile biletului de externare din spital, putini stiu ca aceasta disciplina a inceput (chiar de mai bine de 20 – 30 de ani) sa reprezinte un element “cheie de bolta” in tratamentul pacientilor cu diverse afectiuni cronice care se adreseaza clinicilor private si sofisticate de profil. Intradevar este greu, suntem extrem de putini in Romania (si chiar la nivel mondial) cei care am invatat sa particularizam o dieta tinand cont atat de afectiune cat si de terenul pe care se desfasoara aceasta privit din punct de vedere al carentelor micronutritionale. Din acest motiv numarul de pacienti pe care putem sa-i consiliem d.p.d.v igieno-dietetic este mic si… cu o floare nu se face primavara.
Spre norocul pacientilor cu anumite posibilitati materiale si intelectuale precum si a medicilor care ii ingrijesc, cu aproximativ 15 – 20 de ani in urma, anumite companii de avangarda in cercetarea farmaceutica si nutritionala si-au indreptat atentia si catre aceasta ramura, incercand realizarea de preparate nutritionale ortomoleculare (preparate destinate dietelor speciale) tipizate care sa ajute pe acei bolnavi si/sau profesionisti din domeniul sanatatii care nu au cunostinte de dietética speciala (cvasimajoritatea noastra dealtfel). Un astfel de preparat – pe departe cel mai bun atat in viziunea mea cat si a multor specialisti – este si VIUSID-ul. Acesta este definit ca si un aliment special destinat dietelor speciale de echilibrare micronutritionala a celor cu tulburari disimune si in mod deosebit a celor cu boli virale cronice. Functie de legislatia tarii unde se comercializeaza el face parte din mai multe categorii ( Ex. in Spania este “Supliment Nutritional destinat Dietelor Speciale”, in Romania “Supliment Nutritional”, in Germania “Aliment destinat Dietelor Speciale” iar in tarile ex – sovietice “Preparat Medicamentos Inductor al Sintezei de Interferon”.
Multi medici n-au inteles inca principiul de actiune a unui astfel de preparat care printre altele face si echilibrare metabolica celulara si cred ca – daca au luat contact cu el si acesta nu le-a trezit interesul de a-si exersa intuitia si capabilitatea personala de a investiga, profund ascuns de obicei in sufletul oricarui medic – nu mai au nici-o sansa sa-l mai inteleaga. Acestia, chiar daca sustin contrariu, vor ramane intodeauna tributari ideei ca, asa cum spun spaniolii: “Enfermedad prevalecera y el paciente no importa!” (“Boala primeaza iar pacientul nu conteaza!”).
Am scris acest scurt articol ca si un raspuns la o intrebarea venita din partea a foarte multor pacienti care – neputand sa ma abordeze din diverse moive – imi solicita sa ii indrept catre medici cu o oarecare experienta in utilizarea acestui preparat dietetic inovativ. Intradevar, pretul de circa 100 -120 Euro/ luna a preparatului administrat in doza maxima, reduce adresabilitatea lui doar la cei care au anumite posibilitati materiale, dar pacientii si colegii medici care au invatat sa-l utilizeze considera ca preparatul da satisfactii maxime! Voi da doar cateva nume de medici cu experienta care sa intruneasca doua conditii importante: sa aibe abilitatea necesara necesara in utilizarea Viusid-ului si sa activeze in centre distincte si indepartate din tara astfel incat adresabilitatea eventualilor pacienti sa fie cat mai buna. Astfel, consider ca pentru a beneficia de o buna orientare si monitorizare a tratamentului dietetic special cu Viusid puteti sa va adresati atat mie cat si catre (dar nu numai):
– pentru zona de Nord-Est a Romaniei – D-nei Dr. Zbanca Viorica – Medic Primar Boli Infectioase, Sef Sectie Boli Infectioase la Spitalul Mavromati – Botosani.
– pentru zona de Nord Vest a Romaniei – D-lui Conf. Dr. Marincu Iosif – Medic Primar Boli Infectioase, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Prof. Dr. V. Babes” – Timisoara sau D-lui Dr. Banciu Christian – Medic Primar Gastro-enterolog de la Spitalul C.F Timisoara.
– pentru zona Centrala si de Sud a Romaniei – D-lui Prof. Dr. Mircea Chiotan – Medic Primar Boli Infectioase – Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti si in mod deosebit D-nei Dr. Nastase Raluca – Medic Primar Boli Infectioase – din aceeasi clinica, a carei recenta prezentare de caz o integrez – cu voia proprietarului – prezentului articol.
PREZENTARE DE CAZ – iulie 201119.07.2011
Dr. NASTASE MIHAELA-RALUCA – Medic Primar Boli Infectioase Institutul de Boli Infectioase”Prof. Dr. Matei Bals” Bucharest/ Romania
"Am relatat intr-o prezentare de caz anterioara ca VIUSID, un preparat ortomolecular antiviral, imunomodulator si inductor de interferon, pare a avea un efect anti-fibrozant asupra tesutului hepatic atunci cand este folosit in doze corespunzatoare si pe termen indelungat. Din acest punct de vedere am revazut investigatiile efectuate in decursul anilor la pacienti aflati in evidenta cu Hepatite Cronice.
De ani buni am urmarit efectul antiviral al VIUSID-ului prin incarcatura virala determinata periodic pe parcursul administrarii preparatului. Fibroza in schimb putea fi urmarita doar prin PBH (Punctie Biopsia Hepatica – Nota Administrator web-site!), lucru difícil de efectuat periodic in anii anteriori, investigatia respectiva fiind o manevra invaziva. In ultimii 2 – 3 ani au aparut insa metode non-invazive de tipul FibroMax-ului, FibroTest-ului si FibroScan-ului, care ne ofera informatii superpozabile Punctiei Biopsia Hepatica in ceea ce priveste atat fibroza hepatica cat si activitatea necroinflamatorie (in cazul FibroMax-ului, FibroTest-ului) si a fibrozei si steatozei hepatice (FibroMax-ul). In felul acesta se poate urmari mult mai usor evolutia unui pacient cu o Hepatita Cronica Postvirala cu Virus B, C sau coinfectie cu B + D.
In randurile care urmeaza voi expune cazul unei alte paciente, D.G.G. de 56 ani, diagnosticata cu Hepatita Cronica cu Virus Hepatic C in august 2007 cu ocazia unui control periodic prin medicul de familie, control ce a evidentita un TGP crescut la peste de 2,5 ori peste valoarea maxima a normalului, motiv pentru care a fost trimisa pentru investigatii in Clinica Noastra.
La vremea respectiva (august 2007) investigatiile au evidentiat:
– Ac VHC – pozitiv.
– TSH=0,25 si F4 crescut, ceea ce a scos in evidente o afectiune tiroidiane pentru care s-a instituit tratament.
– Ecografia abdominala: ficat cu structura neomogena, LDH=16cm, VP=9mm si splina de dimensiuni normale.
– RNA-VHC = 338 656 UI/ml
– PBH – Scor Metavir A2 F3
Pacienta a inceput terapia antivirala cu Peginterferon + Ribavirina in februarie 2008. Conform protocolului, dupa 12 saptamani s-a repetat viremia care a devenit nedetectabila, motiv pentru care s-a continuat tratamentul pana la 48 saptamani (un an). La 6 luni dupa incetarea terapiei antivirale cu Peginterferon si Ribavirina s-a facut un nou control, al carui bilant a aratat ca raspunsul biochimic s-a mentinut dar nu si cel virusologic (virusul C reaparand in sangele pacientei – Nota Administrator web-site!) deci rezultand o RECADERE POST TERAPIE ANTIVIRALA. Viremia a evidentita o valoare a RNA-VHC= 365944 UI/ml. IN ACESTE CONDITII S-A INITIAT TERAPIA HEPATOPROTECTOARE PERMANENTA CU VIUSID, IN DOZA DE 3 PLICURI PE ZI.
Bolnava a revenit la control peste 6 luni, deci la un an de la terminarea tratamentului cu Peginterferon + Ribavirina (si la jumatate de an de la initierea celui cu VIUSID – Nota Administrator web-site!), moment in care s-a efectuat un nou bilant complet, care a evidentita:
– Clinic: stare generala buna, diametru pre-hepatic=14cm, splina nepalpabila.
– Biochimic: TGP= in limite normale, TGO= in limite normale, Hemoleucograma= in limite normale.
– Ecografia abdominala: fara procese inlocuitoare de spatiu, fara semne de hipertensiune portala.
– Virusologic: RNA-VHC= 206 328 UI/ml.
– FibroMax: F1, A1 – A2, S2, H0, N2.
Dupa acest bilant complet pacienta a revenit la controale periodice la fiecare 6 luni, dar un bilant complet s-a mai efectuat doar la 2 ani si 6 luni de la initierea administrarii VIUSIDU-ului, acesta fiind utilizat continuu, zilnic, in doza de 3 plicuri, pe intreaga perioada. Bilantul dupa 2 ani si 6 luni de tratament cu VIUSID a consemnat:
– Clinic: stare generala buna, fara niciun fel de acuze subiective, diametru pre-hepatic=14cm, splina nepalpabila.
– Biochimic: TGP= in limite normale, Hemoleucograma= in limite normale.
– Ecografia abdominala: fara semne de hipertensiune portala.
– Virusologic: RNA-VHC= 201 174 UI/ml.
– FibroMax: F0, A0, S1 – S2, H0, N1 – N2.
REZULTATELE LE PUTEM CONSIDERA EXCEPTIONALE, EFECTUL ANTIFIBROZANT FIIND EVIDENT, IAR VIREMIA – DESI A RAMAS LA ACELEASI VALORI, FARA A MAI CRESTE – EXISTA POSIBILITATEA CA IN VIITOR SA O GASIM LA VALORI SCAZUTE TINAND CONT DE FAPTUL CA ANI=0.
SPERANTA DE VIATA A PACIENTEI ESTE MULT CRESCUTA, URMEAZA SA O MONITORIZAM IN CONTINIARE, URMARIND ATAT VIREMIA CAT SI FIBROZA HEPATICA."
19.07.2011 Dr. NASTASE MIHAELA-RALUCA
(Nota Administrator web-site: doza maxima de VIUSID necesara unei luni de tratament variaza ca si pret in Romania intre aprox. 98 Euro si 150 Euro in functie de unitatea de unde este achizitionat)
Mai mult, deoarece multi dintre cei care vor citi acest articol sunt medici de prima importanta, promit ca pe aceeasi cale – beneficiind de ajutorul aceleasi companii prin portalul careia primiti acest articol si careia ii multumesc – va voi pune la dispozitie in lunile care urmeaza cateva studii clinice extrem de incitante cu privire la acest subiect. Aceste studii, desi multe dintre ele publicate in reviste de prestigiu in domeniu, nu sunt de larga raspandire, nefiind efectuate cu finantarea, sub egida si spre folosul vre-unei multinationale farmaceutice.
Va urez succes!
Dr. Albu Horatiu
Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara
Medic Specialist – Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid
pfa. Nutritie Ortomoleculara, Dietética Speciala, Life Style, Agenti Antioxidanti, Terapii de crestere a imunitatii (Clasificare O.M.S. – conf’. Legea 118/2007)