Curs pilot
Vă invităm la învățat!
Alături de noi și de invitații noștri, puteți participa la un ciclu amplu de cursuri despre CUNOȘTINȚELE ONCOLOGICE COMPLEMENTARE.
Titlul proiectului: Cum poate deveni mai eficientă LUPTA CU CANCERUL?
Titlul extins: Cancerul pe înțelesul a câtor mai mulți. De la oncologia moleculară, la intervenția de lifestyle și nutriția oncologică – intervenții bazate pe dovezi ce pot complementa cu succes oncologia actuală.
Scopul: Asigurarea informațiilor necesare inițierii și acumulării (pentru începători, pacienți și aparținători) dar și de aprofundare și consolidare (pentru profesioniștii din domeniul sănătății) de cunoștințe în câteva dintre ramurile științifice complementare oncologiei, care au efecte demonstrate științific în îmbunătățirea rezultatelor tratamentelor oncologice, în mărirea calității vieții pacienților și în creșterea speranțelor de a învinge în LUPTA CU CANCERUL.
Scurtă descriere
Va fi un ciclu de cursuri ce se vor desfășura pe două paliere:
- De INIȚIERE – destinat începătorilor, terapeuților, pacienților și aparținătorilor fără pregătire semnificativă în domeniul sănătății. Acestea sunt centrate mai ales pe noțiuni de intervenție de lifestyle și nutriție oncologică bazale până la medii. În cadrul acestora, nu vom uita să abordăm și alte elemente terapeutice de îngrijiri complementare, aflate la îndemână și destinate managementului pe termen lung al persoanelor supraviețuitoare în urma cancerului și care au drept scop dobândirea de cunoștințe cu privire la posibilitățile de minimalizare a riscului de apariție a celui de al 2lea cancer, la urmarea unui stil de viață și a unei alimentatii corespunzătoare, care sa țina cont și de afecțiunile asociate, precum și la abordarea unui set-up de măsuri de Intervenție de LifeStyle (inclusiv exercițiu fizic, suplimentare micro-nutrițională, meditație, consiliere psihologică) care să favorizeze buna activitate a mecanismelor moleculare imunitare anticanceroase.
- De APROFUNDARE – destinat profesioniștilor din domeniul sănătații (medici oncologi, dar și din alte specialități care îngrijesc pacienți cu cancer, nutriționiși, dieteticieni, etc.) și care sunt centrate pe noțiuni medii și avansate de intervenție de lifestyle și nutriție oncologică, coroborate cu cele de oncologie moleculară bazală, în scopul de a optimiza rezultatele terapiei oncologice multimodale și în îmbunătățirea rezultatelor din LUPTA CU CANCERUL.
Coroborate, toate aceste elemente din cele două paliere, pot fi de mare ajutor în optimizarea rezultatelor tratamentului convențional și în susținerea pacientului oncologic și ele nu trebuiesc confundate cu medicina alternativă! Pentru exemplu, la nivelul anilor 2016 – 2017, în Italia, aproape 50% dintre pacienții care beneficiau de tratament oncologic în institute înalt specializate în terapia cancerului, au beneficiat și de astfel de metode complementare de tratament.
Ținte
Accesul cursanților la cunoștințe de diferite nivele (de la bazal la mediu-superior) cu privire la:
- Factorii ambientali implicati în geneza cancerelor.
- Nutriția și stilul de viață în prevenirea și combaterea cancerului.
- Evaluarea stării nutriționale la pacienții cu cancer.
- Principii generale de luat în considerare în nutriția oncologică.
- Elemente de patologie moleculară utile în managementul onco-nutrițional.
- Intervenția de lifestyle (inclusiv nutriție) în diferitele etape ale vieții pacientului oncologic.
- O strategie de implementare a recomandărilor ghidului ESPEN.
- Intervenția de lifestyle (inclusiv nutriție) în cele mai comune tipuri de cancer.
- Rolul dieteticianului in echipa de consiliere pentru interventie de lifestyle.
- Rolul psiho-terapeutului în echipa de consiliere pentru intervenție de lifestyle.
- Rolul navigatorului oncologic în facilitarea accesului pacientului la cea mai potrivită echipă de specialiști.
- Oportunitatea și Importanța unei a 2ª pareri oncologice.
Modalitate de desfășurare:
- Cursuri cu asistență fizică limitată la 16 – 32 persoane.
- Cursuri transmise live pe platforma Zoom, începând cu cel de al 2 lea modul al acestei prime ediții.
- Posibilitatea de achizitie on-line a cursurilor întregistrate, atât a celor de inițiere cât și a celor de aprofundare.
Organizator cursuri cu asistența fizică: ACMC – Asociația pentru Combaterea Malnutiției în Cancer.
Coordonator proiect – lector referent, formator: Dr. Albu Horațiu – MD, Consilier știintific – Oncologie Moleculară, Intervenție de Lifestyle și Nutriție Oncologică. Consilier în România pentru pacienții Humanitas Cancer Center, Milano – Unitate Certificată și Centru de Excelență pentru Pacienții Internaționali; Vicepreședinte ACMC – Asociața pentru Combaterea Malnutriției în Cancer; Membru ESPEN și ASCO.
Doresc sa particip la aceste cursururi mai ales ca acum fac si scoala posliceala sanitara si intentionez sa lucrez pe partea de ingrijiri paliative