Dr. Horaţiu Albu este medic, consilier ştiintific în oncologie moleculară, intervenţie de lifestyle şi nutriţie oncologică, vicepreşedinte ACMC – Asociaţia pentru Combaterea Malnutriţiei în Cancer si consilier în România pentru pacienţii Humanitas Cancer Center, Milano – Unitate Certificată şi Centru de Excelenţă pentru Pacienţii Internaţionali.
- Când și cum ai decis să te orientezi catre studiul ingrijirii pacientilor oncologici?…
- Au fost oamenii care ți-au influențat decizia?…
- Cum și de ce ai ales si nișă oncologiei moleculare? Ce presupune acest tip de terapie? Care este impactul acesteia?…
- Ce ai vrea sa adresezi românilor, care încă au nevoie de educație pentru prevenție, care au rezerve de a merge la medic și așa mai departe? Care e schimbarea pe care doriți sa o aduceți voi, cu alte cuvinte?
…le sugerez celor interesați, ca încă de la vârstele de 35-40 ani sa încerce un program de check-up-uri personalizate (controale complete) care pornind de la vârstă, sex, antecedente medicale, simptomatologie și stil de viață pot ajuta extrem de mult si în depistarea precoce a cancerului. Dacă acesta este depistat într-o astfel de fază precoce, șansele de-l învinge sunt foarte mari în majoritatea cazurilor.
În situațiile în care boala nu a fost descoperită într-un stadiu de început, atunci eficiența luptei cu ea are la bază în primul rând rapiditatea intrării pe cea mai potrivită secvență de terapii, disponibile la nivel mondial pentru stadiul respectivului tip de cancer. Cum spuneam mai sus, atat pentru sistemul medical, dar mai ales pentru pacient, economia de timp și de resurse este extrem de importantă. Astfel, pentru eficiență sporită în lupta cu cancerul aș sugera următorul algoritm:
- Suspiciune de cancer,
- Discuția cu un navigator medical oncologic, care să vă dea rapid orientarea necesară,
- Confirmarea diagnosticului de cancer, inclusiv cu studii imuno-histochimice și teste moleculare (dacă este cazul),
- Screening-ul onco-nutrițional și debutul intervenției de lifestyle (inclusiv onco-nutriție) dacă este cazul,
- Introducerea cât mai precoce a celei mai potrivite secvențe de terapii oncologice multimodale (chirurgie, chimioterapie, terapii țintite, imunoterapii, radioterapii de diverse tipuri etc.),
- Respectarea la timpul cuvenit a follow-up-urilor, conform ghidurilor în vigoare – ESMO, NCCN, ESPEN, etc.
Apoi, m-as adresa persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer (aparținători, familii, dieteticieni, medici oncologi sau de alte specialități). In acest sens, o sinteză a cunoștințelor mele (dobândite într-o perioadă consistentă de timp, cu învățătură multă în locuri propice acumulării științifice și experimentării), am hotărât că ar trebui sa fie împărtășită acelora care consideră că au nevoie de ea. Astfel, în colaborare cu ACMC (Asociația pentru Combaterea Malnutriției în Cancer) am hotărât să creem un număr de cursuri si seminarii, în care într-o manieră concentrată, dar cu un limbaj pe înțelesul multora – să discutăm despre ce reprezintă cancerul, care sunt motivele apariției lui și cum poate fi preîntâmpinat, care sunt bazele științifice ale intervenției de lifestyle și nutriționale la pacientul cu această boală în funcție de stadiu, de tratament, de patologia moleculară, de prognostic de supraviețuire și de ghiduri.
…
Acest interviu il puteti citi integral AICI
Bună, Horațiu! Am fost colegi în clasele 9 și 10 din Caragiale. În România unde se pot face controale de genul celor pomenite de tine?
Dr. Horatiu Albu este un medic desavarsit si dedicat, iar implicarea sa in lupta impotriva cancerului este de apreciat. Suntem mandri ca avem un profesionist de nivel international in domeniul oncologiei moleculare si interventiei de lifestyle si nutritie oncologica in Romania. Colaborarea sa cu ACMC si Humanitas Cancer Center Milano este o confirmare a expertizei sale si ne da incredere ca pacientii din tara noastra vor primi cele mai bune tratamente si ingrijiri. De asemenea, ii indemn pe romani sa isi faca un control periodic si sa se informeze despre importanta stilului de viata si nutritiei in prevenirea si lupta impotriva cancerului. Este imbucurator sa stim ca avem un medic ca Dr. Horatiu Albu care se preocupa si de educatia pacientilor si a celor care ingrijesc bolnavii de cancer. Acest interviu este o resursa valoroasa si ne arata ca exista solutii si speranta in fata acestei boli.
Felicitari domnule doctor Horatiu Albu pentru implicarea dumneavoastra in educatia si tratamentul pacientilor oncologici. Am citit cu mare interes despre activitatile dumneavoastra si sunt impresionata de profesionalismul si pasiunea pe care le aduceti in domeniul oncologic.
Este impresionant cum sunteti vicepresedinte ACMC si consilier in Romania pentru pacientii Humanitas Cancer Center, Milano – Unitate Certificata si Centru de Excelenta pentru Pacientii Internationali. As dori sa va intreb ce anume v-a inspirat sa va dedicati acestui domeniu si sa va orientati spre oncologia moleculara, un domeniu atat de complex si de important in lupta impotriva cancerului.
Dr. Horatiu Albu este un medic de renume in domeniul oncologiei moleculare si al interventiei de lifestyle si nutritie oncologica. Suntem mandri de faptul ca este un roman care a reusit sa se impuna in Italia, ca si consilier in cadrul prestigiosului Humanitas Cancer Center din Milano. Faptul ca este si vicepresedinte al ACMC, o asociatie care lupta impotriva malnutritiei la pacientii cu cancer, dovedeste responsabilitatea si dedicarea sa fata de acest domeniu atat de sensibil.