Știați că … riscul de cancer crește cu înălțimea corporală?!

Riscul de a dezvolta un cancer de-a lungul vieții, crește cu cât înălțimea persoanei este mai mare. Este valabil pentru majoritatea tipurilor de cancere solide (inclusiv de vezică sau tract biliar și testicule), dar nu și pentru cel de esofag.

O revizuire sistematică a arătat că pentru fiecare creștere cu 5 cm a înălțimii peste medie, riscul pentru a dezvolta diferite cancere s-a marit cu între 4% (cancerul de prostată) și 12% (melanomul malign).

O altă lucrare, care a folosit ca resurse UK Biobank pentru a dezvolta predictori genetici ai înălțimii,  a aplicat datele obținute într-un cadru de randomizare mendelian, pentru a estima relația cauzală dintre înălțime și cancer. Au descoperit că fiecare creștere a înălțimii cu 9 cm prezisă genetic, a conferit un raport de șanse de 1,10 (interval de încredere 95% 1,07-1,13) și 1,09 (1,02-1,16) pentru diagnosticul oricărui cancer și, respectiv, decesul de la orice cancer. Atât pentru riscul de cancer, cât și pentru mortalitatea prin cancer, efectul a fost descris mai pregnant la femei. O altă lucrare arată că, spre deosebire de mortalitatea prin cancer, cea generală (din toate cauzele) scade odată cu înălțimea, în special la bărbați, din cauza asocierii inverse cu înălțimea a altor cauze de deces.

Mecanismul prin care înălțimea corporală influențează riscul de cancer este puțin elucidat. Totuși, este foarte probabil ca numarul de celule stem (mai mare la persoanele înalte) sau concentrațiile constant mai mari de IGF-1 (Factorul de Creștere Similar Insulinei – 1) ale celor înalți, să aiba impact și pe creșterea riscului de cancer. Deși studiile epidemiologice au arătat foarte clar creșterea acestui risc la cei cu talie înaltă, încă nu este clar dacă riscurile asociate înălțimii variază în funcție și de alți factori, cum ar fi fumatul și statutul socio-economic.

 

©Horațiu Albu. Acest scurt aricol este un material cu caracter informativ. Conține informații compilate din diverse surse.

 

Dr. Horațiu Albu

M.D, Consilier Științific – Oncologie Moleculară. Vicepreședinte ACMC – Asociația Pentru Combaterea Malnutriției în Cancer. ESPEN member – Societatea Europeană de Nutriție Clinică și Metabolism. Consilier în România pentru pacienții Humanitas Cancer Center Milano – Unitate Certificată ca Centru de Excelență pentru Pacienții Internaționali.

Consilieri la Centrul de Dietetică, Nutriție Oncologică și Medicină Complementară Dr. ALBU – București dr.albu@naturomedica.ro

 

Surse:

  1. Yoon Jin Choi et al. Adult height in relation to risk of cancer in a cohort of 20.809.722 Korean adults. Br J Cancer. 2019 Mar 19; 120(6):668-674.
  2. Jane Green et al. Height and cancer incidence in The Million Women Study: prospective cohort, and mta-analysis of prospective studies of height and the cancer risk. Lancet Oncol. 2011 Aug; 12(8):785-794.
  3. Jue-Sheng Ong et al. Height and overall cancer risk and mortality: evidence from a Mendelian randomization study on 310.000 OK Biobank participants. Br J Cancer. 2018 May 1: 118(9):1262-1269.
  4. Emelie Benyi et al. Adult height is associated with risk of cancer and mortality in 5,5 million Swedish women and men. J Epidemiol Community Health. 2019 Aug;73(8):730-736.

Un comentariu la „Știați că … riscul de cancer crește cu înălțimea corporală?!”

  1. Dr. Horatiu Albu ne ofera informatii interesante despre cresterea inaltimii si riscul de cancer, dar si despre mecanismele implicate, precum si informatii despre studiile epidemiologice care au investigat aceasta legatura. Acest material contine informatii valoroase pentru toti cei care sunt interesati sa stie mai mult despre modul in care axa inaltimii poate afecta, in mod pozitiv sau negativ, sanatatea noastra. Multumim lui Dr. Horatiu Albu pentru aceste informatii importante si incurajam pe toata lumea sa urmareasca ce recomanda medicul pentru a avea o stare de bine si sa previgam aparitia oricaror afectiuni.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Item added to cart.
0 items - 0.00 lei
Cosul meu