Ulei de In, Ecologic – Bio NaturGreen – 500ml
48.75 lei (cu TVA)
Disponibilitate: Acest produs va intra in stoc in aproximativ 14 zile.
Cod produs: 502636
Promotie: 11+1 gratis
Descriere
100% Vegan. Bogat in acizi grasi omega 3 (acid alfa-linolenic). Ambalat in atmosfera inerta. De prima presare la rece.
Selectionam pentru Dvs. cele mai bune uleiuri ecologice din lume, obținute intotdeauna prin prima presare la rece. Pe parcursul procesului de fabricatie nu s-au atins niciodata 40°C. A se consuma crud deoarece este un ulei delicat pe care temperaturile ridicate il degradeaza. A se pastra protejat de lumina în locuri racoroase si uscate. Dupa desigilare, insurubati bine capacul dupa fiecare utilizare. Va sfatuim ca – pentru a-i conserva gustul si proprietatile – sa-l pastrati in frigider. Daca cumva cristalizeaza, incalziti-l usor la 30 – 35°C si agitati-l!
Ingrediente: Ulei de In*. Marcat * – ingredient provenit din Agricultura Ecologica.
Importator: A&A Naturomedica BIO-Dietetic Group srl, Luptatorilor 56 Bucuresti (0721 328 509 sau www.depozitbio.ro). ACTIVITATE INSPECTATA SI CERTIFICATA DE TUV AUSTRIA ROMANIA, RO-ECO-027.
Mesaj nutritional: Acidul alpha linolenic (ALA) contribuie la mentinerea nivelelor sangvine de colesterol atunci cand este consumat zilnic in cantitate de 2g.
Facilitati:

Bogat in Fitonutrienti Antioxidanti
“Celulele aerobe utilizează de regulă glucoză È™i întotdeauna oxigen în vederea obÈ›inerii energiei. Această ardere are loc în mitocondrii (niÈ™te organite citoplasmatice cu rol de uzină energetică celulară) È™i conduce pe langă energie È™i reziduuri eliminabile (apă, bioxid de carbon) È™i la niÈ™te compuÈ™i (atomi, fracÈ›ii submoleculare) cu durată de viață extrem de scurtă, foarte reactive. Această fantastică reactivitate chimică vine din faptul că își caută neapărat È™i rapid stabilitatea atomică È™i în acest scop doresc să interacÈ›ioneze cu orice întâlnesc în cale din mediul celular. Primele vizate – datorită structurii lor chimice – sunt lipidele, proteinele È™i ADN-ul, cărora compuÈ™ii noÈ™tri extrem de reactivi le compromit structura È™i funcÈ›iile. AceÈ™ti “ultrareactivi“ sunt Speciile Reactive de Oxigen (SOR), Radicalii Liberi sau AgenÈ›ii OxidanÈ›i de care tot citiÈ›i prin reviste! MulÈ›i vorbesc È™i aud, puÈ›ini cunosc! Fiecare celulă are puse la punct mecanisme antioxidante proprii (antioxidanÈ›ii proprii/ endogeni) dar care nu-s întotdeauna super-eficiente. Astfel, triada antioxidantă celulară este formată din: SOD (Superoxid-dismutaza – converteste radicalul Superoxid în Peroxid de hidrogen), GSH (Glutation-peroxidaza – îndepartează cea mai mare parte a Peroxidului de hidrogen) È™i CATALAZA (distruge cantitățile suplimentare de Peroxid de hidrogen). Cînd este depășită capacitatea antioxidanÈ›ilor endogeni de a neutraliza Speciile Reactive de Oxigen, au loc importante daune celulare care È™i ele (nu numai ele) stau la baza apariÈ›iei multor afecÈ›iuni cronic-degenerative È™i legate de înaintare în etate precum: cancerul, reumatismul degenerativ, osteoporoza, Alzheimerul, Parkinsonul, Diabetul Zaharat tip II, Sindromul Metabolic, unele boli de inima, etc, etc. Există teorii, în parte confirmate, care arată că este posibil să aducem din exterior – prin alimentaÈ›ie – unele cantități din aÈ™a numiÈ›ii antioxidanÈ›i exogeni (exteriori organismului) care – în anumite condiÈ›ii – È™i-ar face treaba. Pe unii i-am verificat È™i eu în anii trecuÈ›i, în laborator, prin metoda FRAP. Mi-a rămas în minte fabuloasa putere antioxidantă care È™i-o manifestă un compus extras prin metode sofisticate din ceaiul verde proaspăt. Si anume Epigalocatequin 3 Gallate-ul! Acesta este un fitonutrient secundar care este prezent în frunzele de ceai verde neoxidate (cam in primele 5 – 6 luni de la recoltare). In timp, oxidează È™i trece în alÈ›i compuÈ™i mai puÈ›in intertesanÈ›i. AlÈ›i antioxidanÈ›i exogeni sau precursori ai acestora sunt: fitonutrienÈ›ii din clasa carotenilor È™i licopenilor, unele vitamine B, viatmina C, Vitamina E, Acidul alpha lipoic, Hesperidina (vitamina P), Coenzima Q10, micro È™i oligoelementele (precum fierul, manganul, zincul, germaniul, seleniul), unii aminoacizi, flavonoizii galbeni, roÈ™ii È™i maro respectiv flavonele/ antocianii-protoantocianii/ taninii, polifenolii. Una-i teoria, alta-i practica! Practic, alimentele conÈ›in antioxidanti doar dacă aceÈ™tia nu au oxidat deja! Ele trebuie sa fie de foarte bună calitate, fie proaspete fie bine/ corect păstrate È™i protejate de acÈ›iunea aerului È™i ultravioletelor. De cîte ori nu aÈ›i cumpărat fructe de Goji È™i le-aÈ›i utilizat degeaba?! Goji, dealtfel foarte bogat în antioxidanÈ›i exogeni È™i alti compuÈ™i fitonutriÈ›ionali secundari – dintre care unii volatili – își păstrează veleitățile atunci cand este proaspăt sau chiar È™-i le îmbunătățeÈ™te per unitate de greutate atunci când este bine conservat. Cum? Fie prin uscare suavă È™i apoi ambalare în atmosferă protejată (gaze rare, inerte, fără oxigen) fie sub formă de sucuri direct extract, prin presare la rece È™i INTOTDEAUNA PROTEJATE IMPOTRIVA OXIDARII (cu acid citric sau ascorbic) È™i A RAZELOR ULTRAVIOLETE. Iaca-aÈ™a! Restul este o altă poveste: bani aruncaÈ›i! Toata lumea È™tie ce-i cu antioxidanÈ›ii! Despre cît de mult acÈ›ionează ei in vivo faÈ›a de in vitro, este o alta problemă È™i n-o discutăm aici, însă trebuie să cunoaÈ™tem un lucru: daca în ceea ce priveÈ™te antioxidanÈ›ii endogeni, aceÈ™tia sunt aceiaÈ™i pentru toate tipurile de celule din organism, bolnave sau sănătoase, cei exogeni sunt diferiÈ›i È™i AU MARE SPECIFICITATE DE TESUT. Din acest motiv, laboratoarele farmaceutice avansate din domeniu, folosesc antioxidanÈ›ii specifici fiecărei patologii deoarece “o baie nechibzuită de antioxidanti exogeni“ – aÈ™a cum ne este indicat prin reviste -È™i în ipostaza în care alimentele-s de bună calitate È™i le mai conÈ›in, nu este tocmai indicată. Chiar dacă-i greu de crezut, radicalii liberi au în celulele sănătoase È™i anumite roluri pozitive pe care nu le discutam aici, iar în celulele canceroase – care-s veritabile “capcane de antioxidanti“ – să nu mai vorbim. în cancer, aportul de antioxidanÈ›ii trebuie atent chibzuit din punct de vedere cantitativ È™i mai ales calitativ! Cum È™tim noi care este conÈ›inutul în antioxidanÈ›i ai unui aliment pe care-l consumăm? Păi nu È™tim! Trebuie să avem în vedere faptul că aceÈ™ti antioxidanÈ›i trebuie să fie aduÈ™i în dieta zilnică fie din surse proaspete (de dorit din agricultură certificată organic), fie din alimente de foarte bună calitate, supuse unei procesări minime È™i lipsite cît mai mult de contactul cu căldura, oxigenul È™i ultravioletele. Daca am lua o clasificare a alimentelor vis a vis de capacitatea lor antioxidantă, m-aÈ™ opri la Indexul ORAC care măsoară capacitatea de absorbÈ›ie a radicalilor liberi È™i care este mai uÈ™or de folosit în cazul alimentelor (un amalgam de compuÈ™i chimici) decât metoda de laborator cu care sunt mai familiarizat FRAP (de trecere a ionului feric la feros) È™i care este îmbatabilă în cazul compuÈ™ilor puri. Astfel, pentru acest site voi da indicaÈ›ia dietetică ANTI OX pentru acele alimente care conÈ›in cantităti onorabile de comuÈ™i antioxidanÈ›i conform clasificărilor ORAC. TineÈ›i cont de faptul că cele mai bogate alimente în antioxidanÈ›i – È™i care lipsesc tradiÈ›ional din dieta romînilor – sunt condimentele bio atunci când sunt ambalate atent, eventual în atmosferă controlată È™i È›inute deoparte de ultarviolete È™i aer. Apoi vin altele precum unele fructe roÈ™ii, fructe exotice uscate suav etc.“ – Dr. Albu Horatiu 2013

Bogat in Omega 3, Omega 6
“La această indicaÈ›ie dietetică – OMEGA 3 OMEGA 6 – am făcut o selecÈ›ie a alimentelor dietetice de pe acest site care au un conÈ›inut onorabil de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i (parte din grasimile sănătoase). Pintre aceÈ™tia se găsesc È™i cele doua tipuri esenÈ›iale Omega 3 si 6. Aici voi face un preambul mai consistent decât la alte indicaÈ›ii dietetice deoarece carenÈ›a de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i este una dintre cele mai nocive È™i mai importante – din punctul de vedere al vastității fenomenului – modificări malnutriÈ›ionale ale vremurilor noastre. Acest tip de carență, dacă-i importantă È™i îndelungată – È™i de obicei aÈ™a-i – se răsfrânge negreÈ™it asupra patologiei È™i speranÈ›ei de viață a celor mai mulÈ›i dintre noi! Organismul uman nu poate produce o parte foarte importantă dintre grasimi: acizii graÈ™i esenÈ›iali. Deoarece au funcÈ›ii fiziologice extrem de vaste È™i importante, ei trebuiesc aduÈ™i neapărat cu regularitate prin alimentaÈ›ie. Sursele naturale sunt animale (în special vietățile marine) È™i vegetale (uleiuri nerafinate de foarte bună calitate). Teoretic, organismul nostru poate “construi“ – ce-i drept în cantități reduse – molecule lungi È™i active de Omega 3 (EPA – Acid Eicopentaenoic È™i DHA – Acid Docosahexaenoic) din precursorul lor vegetal, inactiv È™i cu lanÈ› catenar scurt, Acidul Alpha-linoleic. AÈ™a a vrut natura! Practic, lucrurile stau putin altfel! Astfel: – Pe de o parte, acea rută metabolică (calea Δ-6 desturaza » elongaza » Δ-6 desturaza) este dependentă de vârstă È™i de starea bună de micronutriÈ›ie a organismului. Există factori masiv perturbatori ai acestei căi, precum: vârstele peste 40 – 60 de ani (funcÈ›ie de uzura organismului), viaÈ›a agitată psihic, platourile prelungite de stress, fumatul intens, dietele bogate în grasimi saturate ( de obicei grasimi animale), în grăsimi vegetale rafinate (uleiuri rafinate È™i produse care le pot conÈ›ine) È™i/sau grasimi vegetale hidrogenate (margarinele obiÈ™nuite È™i alimentele care le conÈ›in), carenÈ›ele de Vitamina PP, Piridoxina, Magneziu È™i Zinc. In astfel de cazuri este absolut necesar È™i un aport zilnic din variantele active de acizi grasi Omega 3 (EPA sau DHA)! – Pe de cealaltă parte, la indivizii aflaÈ›i în condiÈ›ii de vârstă È™i sănătate cu totul rezonabile (copii, adolescenÈ›i, adulÈ›i tineri, adulÈ›i netaraÈ›i, femei gravide) nu există motive serioase care să ne determine ideea ca organismele lor – în condiÈ›iile unui stil de viață echilibrat – nu-È™i pot îndeplini funcÈ›ia de transformare a precursorului – Acidul Alpha-linoleic – în formele utile – EPA È™i DHA. In acest sens, există tot mai multe voci – cea mai importantă imi pare cea a Doamnei Profesor Encarnacion Munoz Moran (de la Catedra de Nutritie si Alimentatie a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Malaga) căreia mă raliez È™i eu – care susÈ›in că aportul majoritar sau aproape exclusiv al formelor active – pe perioade nici măcar prea îndelungate – “leneveÈ™te prin scurtcircuitare“ ruta metabolică proprie organismului de transformare a Acidului Alpha-linoleic (vegetal) în EPA È™i DHA (de regula, de origine animala). In astfel de cazuri este absolut necesar È™i un aport zilnic de Acid Alpha-linoleic pentru menÈ›inerea deschisă a rutei metabolice! O soluÈ›ie extrem de simpla pentru rezolvarea acestei ecuaÈ›ii complicate vine de la o noutate de ultim moment pe piata produselor dietetice High Class. Astfel, în portofoliul unuia dintre cele mai galonate laboratoare producatoare de alimente dietetice (Fauser Vitaquell Gmbh din Germania) a fost introdus un nou ulei destinat dietelor speciale care reuÈ™eÈ™te să îndeplinească toate “sarcinile“ trasate mai sus! Produsul – BIO Vitaquell Ulei Omega 3 DHA – este bogat atât în acizi grasi Omega 3 cu lanÈ› scurt (precursori) în speță Acid Alpha-linoleic, cît È™i în cei cu lanÈ› catenar lung, activi, respectiv DHA (Acid docosahexaenoic). Mai mult, pentru a evita introducerea între ingredientele acestui ulei a grasimilor provenite din diverÈ™i peÈ™ti (fapt neagreeat atât de cei ce urmează diete vegetariene, vegetaliste sau vegane precum È™i de cei care își doresc o cât mai mica contaminare cu metale grele È™i PoluanÈ›i Organici PersistenÈ›i) s-a optat pentru varianta mai scumpa, dar de neegalat, È™i anume de introducere a DHA-ului extras după presarea la rece a Algelor Marine bogate în acest acid gras. Astfel Fauser Vitaquell a reuÈ™it să dezvolte un ulei extrem de versatil, bogat în ambele tipuri de Omega 3 (precursor inactiv si activ) È™i în Omega 6 (aducând exact raportul optim necesar populaÈ›iei adulte europene, adica 1 parte Omega 3 vs. 3-4 parÈ›i Omega 6), cu mulÈ›i acizi grasi mononesaturaÈ›i È™i foarte puÈ›ini saturaÈ›i. Din punct de vedere gastronomic, este suav, cu o uÈ™oară aromă de nucă si se adresează doar bucătăriei reci È™i crudităților. NutriÈ›ional, necesarul zilnic optim (cca. 10g Acizi grasi Omega 6, cca. 2g Acizi graÈ™i Omega 3 inactivi – in speta Acid alpha-linoleic È™i 250-260mg de Acizi graÈ™i Omega 3 activi – in speta DHA) se obÈ›in din utilizarea a 20 – 25 ml (cca. 2 linguri) din acest BIO Vitaquell Ulei Omega 3 DHA introduse in alimentatia zilnica (in mod deosebit in salate si mancarurile reci). Ei vin să aducă beneficii inestimabile asupra menÈ›inerii È™i recuperării sănătății aparatelor cardio-vascular (inima È™i vase), imunitar È™i nervos, să regleze într-un mod nemaipomenit pentru organismul respectiv funcÈ›iile glandelor endocrine, nivelul È™i fracÈ›iile colesterolului (scazându-l pe cel “rău“ È™i crescându-l pe cel “bun“) È™i să echilibreze balanÈ›a dintre mecanismele pro È™i anti-inflamatorii, pro È™i anti-alergice proprii organismului. Eu mi-am făcut datoria să o spun!“ – Dr. Albu Horatiu – septembrie 2012

Certificat Bio
“Pe înÈ›elesul tuturor, produsele Organice, Bio sau Ecologice sunt acelea în a căror producÈ›ie nu s-au utilizat substante chimice artificiale sau de sinteza È™i nu au suferit intervenÈ›ii genetice. Astfel, față de omologele lor convenÈ›ionale/ tradiÈ›ionale, ele “beneficiază“ – printre altele – de concentraÈ›ii infime de POP (PoluanÈ›i Organici PersistenÈ›i) È™i metale grele, două dintre “chimicalele“ cu important efect negativ cumulativ pentru organism. Certificare Organică este procesul prin care producătorii de alimente au obÈ›inut È™i își mentin calificarea de Organic sau Bio. CerinÈ›ele sunt asemănătoare, existând doar mici diferenÈ›e de la È›ară la È›ară. Difera oarecum frecvenÈ›a, metodologia È™i rigurozitatea controalelor. In sens mai larg, cele mai importante cerinÈ›e sunt: – nu se folosesc Organisme Modificate Genetic. – nu se folosesc produse chimice sintetice/ artificiale (îngrășăminte chimice, pesticide, ierbicide, fungicide, antibiotice, aditivi, conservaÈ›i, coloranÈ›i, potenÈ›iatori de gust sau aromă, arome analoge celor naturale, etc.). – terenurile agricole cultivate trebuie să treacă anterior printr-o perioada variabila ( de cel puÈ›in 3 ani – funcÈ›ie de legislaÈ›ie) de curățare È™i decontaminare, în care nu au mai primit tratamente chimice de niciun fel. – cînd este vorba de produse neambalate, este necesara menÈ›inerea obligatorie atât la producător cât È™i pe lanÈ›ul de distribuÈ›ie a unei stricte separări fizice între produsele certificate de cele fără certificare. – producatorul È›ine o evidență scrisă strictă a operaÈ›iunilor zilnice. – producătorul își dă acordul expres pentru inspecÈ›iile periodice È™i inopinate ale organismelor de certificare È™i ale autorităților. în multe țări, procesul de certificare este supravegheat de către guverne. In tarile Membre U.E. utilizarea în scopuri comerciale a termenului organice, bio, ecologice, etc. este limitată prin lege. Care sunt beneficiile pentru consumator? Utilizarea exclusivă a produselor Certificate Organic/ Bio/ Ecologic (sau a unei asocieri între acestea È™i cele convenÈ›ionale) aduce o încărcătură mult mai mică de substanÈ›e chimice dăunătoare sănătății. Cu cat se incepe de la varste mai mici, cu atat este mai bine. Este de reÈ›inut faptul că multe dintre aceste substanÈ›e se cantonează în È›esutul adipos/ gras al organismelor animale (dar si în alte celule), nu mai pot fi eliminate È™i aduc efecte devastatoare asupra sănătății È™i speranÈ›ei de viață. Aceste efecte negative sunt de cele mai multe ori direct proporÈ›ionale cu cantitățile acestor compuÈ™i acumulaÈ›i în organism.” – 2013 Dr. Albu HoraÈ›iu

Dieta ketogenica
„Dietele Ketogenice È™i cele Hiperproteice încântă pe mulÈ›i dintre potenÈ›ialii „pretendenÈ›i la slăbire“. Sunt permisive, funcÈ›ionează È™i – din punctul de vedere al multora – sunt chiar agreeabile, conÈ›inând din belÈ™ug alimente de origine animală. Ele se aseamănă oarecum È™i de aceea se È™i concurează pe piaÈ›a pseudo-nutriÈ›ionismului sub diverse nume de medici sau nutriÈ›ioniÈ™ti atinÈ™i de geniu. Personal, pe niciuna dintre ele nu le agreez! N-au de-a face cu fiziologia, ci coboara – mai degrabă din zona patologicului, forțând unele rute metabolice mai puÈ›in uzitate de catre organism si care se efectuează neeconomic, cu mare consum energetic. Evident, pacientul slăbeÈ™te! Dar unde-i chichiÈ›a!? Păi, pentru a obÈ›ine energia necesară funcÈ›ionării organismului, acesta arde mult mai multă glucoză decît în mod normal! Inainte de a le arde, organismul transformă neeconomic È™i costisitor din punct de vedere biologic nutrientii nonglucidici in monozaharid. Această transformare costă energie È™i de aici È™i povestea cu „alimentele care ard grasimile“ de prin reviste! Bun, bun, dar care-i problema dacă se arde mult mai multă glucoză decât în mod normal?! Oare de ce nu-i bine, pentru ca omul slăbeÈ™te deÈ™i manâncă ce-i place (grasimi, proteine, etc.)? UitaÈ›i cum stă problema! Orice aduci în organism, molecula energogenetică de bază este un monozaharid! Nu putem schimba noi lucrurile! Fac doar o simulare, folosind niÈ™te cifre simple: aduci o anume cantitate de macronutrienÈ›i pentru a le transforma în monozaharidul de ars. IÈ›i foloseÈ™ti rute metabolice accesorii ca să produci din mâncarea respectivă cca. 7 g de glucoza din care tu ai nevoie doar de 1g. Restul de 6 g le arzi pentru a face rost de energia necesara obÈ›inerii gramului util. Aceasta da economie pentru organism! Arzi 7 molecule pentru a obtine efectul uneia! Evident ca se consuma resurse È™i organismul își diminueaza rezervele! Dar cu ce preÈ›? Doamnelor, domniÈ™oarelor È™i domnilor: arderea de glucoza are pretul ei! Se numeste atac oxidativ È™i creează în mitocondrie (uzina energetică celulară) È™i nu numai în aceasta, o vraiÈ™te denumită È™tiinÈ›ific stress oxidativ. AcÈ›iunea aceasta data de speciile reactive de oxigen (împământeniÈ›i la noi sub denumirea de Radical Liberi – È™i de care toată lumea vorbeÈ™te) asupra structurilor intracelulare ESTE MASURA TRECERII TIMPULUI PESTE O CELULA, adică a uzurii ei. Un domn doctor extrem de iluminat – Richard A. Passwater (1995) – spunea: „Stabilitatea sistemelor vii se deterioreaza progresiv din cauza unor reacÈ›ii chimice È™i nu datorită trecerii timpului. Daca putem controla viteza de apariÈ›ie a acestor reacÈ›ii nocive, putem controla procesele de îmbătrânire.“ Acum, probabil întelegeÈ›i de ce aceste dietete sunt adevarate „reÈ›ete de îmbătrânit“?! Unde mai pui că majoritatea pacienÈ›ilor care cochetează cu excesul ponderal sunt fie dislipidemici, fie cu probleme în metabolismul proteinelor È™i ai bazelor azotate, fie cu amândouă plus multe altele! Păi cum facem? Le dăm o mână de ajutor să moară mai rapid dar mai subÈ›irei? In altă ordine de idei È™i deoarece oricare pacient are dreptul la liberul arbitru, eu îmi voi face datoria È™i voi selecÈ›iona pe acest site, sub indicaÈ›ia dietetică DIETA KETOGENICA respectiv DIETA HIPERPROTEICA acele alimente care pot fi introduse în cadrul lor. Sa le fiu de ajutor doritorilor! Personal, nu voi prescrie în veci astfel de diete, decît în cazuri cu totul punctuale È™i bine selecÈ›ionate!“ – Dr. Albu Horatiu 2013

Dieta Low Carb
„Dietele Low Carb sunt denumiri „de inducere în eroare“ a acelora mai puÈ›in avizaÈ›i, sub care se ascund tot diete ketogenice cu inflexiuni hiperproteice. Altfel nu are cum să fie! Se bazează pe un conÈ›inut scăzut de glucide (carbohidraÈ›i) în alimentaÈ›ie, ceea ce forÈ›ează organismul – în scopul de a produce energie din alÈ›i macronutrienÈ›i – să utilizeze unele rute metabolice mai puÈ›in obiÈ™nuite, mari consumatoare de energie! In esență omul slăbeÈ™te, dar si îmbătrâneÈ™te într-un ritm cu mult mai accelerat pe perioada utilizării acestor tipuri de diete (hiperproteica si ketogenica) deoarece ele se realizeaza pe rute metabolice mult mai intens formatoare de SOR (radicali liberi). Insa in unele situatii aduc si ele avantaje… Ba chiar si unii diabetici si medicii lor le prefera! In condiÈ›ii fiziologice (de funcÈ›ionare normală) organismul omenesc este proiectat să își obÈ›ină cam 55-65% din energia necesară din substraturi energogenetice glucidice. In cazul dietetlor Low Carb, Ketogenice È™i Hiperproteice, aportul energetic din glucide scade practic sub jumătate. Astfel vom considera drept Low Carb un aliment care vine cu o cantitate de glucide care ar genera până la 25% din energia unui aliment normocaloric (care aduce 150kca/100g). Adică – pentru noi – alimentul care aduce cel mult 37,5kcal/100g pe calea hidrocarbonaÈ›ilor este Low Carb. Astfel, conform calculelor (1g HC=4Kcal), vom considera È™i vom nota cu indicaÈ›ia dietetică LOW CARB acele alimente care vin cu mai puÈ›in de 10g hidrocarbonaÈ›i/ glucide pentru fiecare 100g pregătite în modalitatea preconizată de producător in cazul celor solide si sub 4g/100ml in cazul celor care se consuma lichide!“ – Dr.Albu Horatiu 2013

Dietetic
Destinat persoanelor cu anumite nevoi alimentare/ nutritionale. “DIETETIC este acel aliment care – în funcÈ›ie de cunoÈ™tinÈ›ele nutriÈ›ionale/ medicale actuale – asigură nevoile nutriÈ›ionale particulare ale unei anumite persoane în legătură directă cu starea sa de sănătate, de stil de viață, de activitate, de afecÈ›iunile de care suferă sau de tratamentele acestora.” – dr. Albu Horatiu 2013

Fara Cofeina
Produs fara niciunul dintre cei trei derivati xantinici (cafeina, teobromina si teofilina) existenti frecvent in regnul vegetal. “Cofeina sau Cafeina este un alcaloid vegetal din grupul xantinelor care acÈ›ionează ca È™i inhibitor competitiv pe receptorii neurotransmițătorului adenozină. Astfel, ea are un efect de dezinhibare a activitaÈ›ii neuronale È™i de dereglare a ciclului somn-veghe. Prin metaboliÈ›ii săi, inhibă senzaÈ›ia de foame È™i creÈ™te toleranÈ›a la efort fizic (paraxantina), măreÈ™te fluxul sangvin arterial bogat în oxigen È™i nutrienÈ›i spre creier È™i muÈ™chi (teobromina), relaxează musculatura netedă – în special pe cea a bronÈ™iolelor – creÈ™te ritmul È™i eficienÈ›a de pompa a inimii (teofilina). Principalele surse naturale de cofeină sunt ceaiul, cafeaua, mate, guarana, maca. Si cacao conÈ›ine cantități relativ reduse de cofeină. Deoarece acest alcaloid se găseÈ™te în unele dintre cele mai utilizate băuturi, în cadrul regimurilor cu restricÈ›ie la cafeină trebuiesc abordate variantele sau înlocuitorii fără cofeină ai acestor alimente. Dietele cu restricÈ›ie la cofeină sunt recomandate în: – Anxietate, atacuri de panică, insomnii, depresie, tendință către depresie. – Multe boli cardiovasculare, angină pectorala, status post-infarct, hipertensiune arterială, aritmii cardiace. – Epilepsie. – La cei cu diabet, cu hipertiroidism È™i hiperaciditate gastrică. – La cei primesc anumite medicamente printre care beta blocantele, alte sipaticomimetice, nicotina, efedrina, pseudoefedrina, quinolonele (norfoxacin, ciprofloxacin, etc.), IMAO, benzodiazepinele, teofilina, metilxantina.” Dr.Albu Horatiu 2013

Fara Colesterol
“In vederea scaderii nivelului colesterolului total plasmatic unii medici prescriu medicamente si diete care se sustin reciproc. Se porneste de la ideea ca aportul redus de colesterol exogen (venit prin alimentatie) se rasfrange negresit si asupra nivelului colesterolului plasmatic total. Cercetarile medicale si nutritionale efectuate de-a lungul ultimelor doua decade au aratar ca – in esenta – exista doua tipuri de colesterol – bun (HDL) si rau (LDL) – in sensul in care persoanele care au o cantitate mare de colesterol bun (HDL) prezinta un risc mai mic de a face ateroscleroza decat cele care au o cantitate mare de colesterol rau (LDL). Din punctul de vedere al Nutritiei Ortomoleculare se admite ca valorile normale ale colesterolului sangvin variaza intre 120 si 260 mg la 100ml, existand mari variatii individuale in functie de varsta, de sex, de rasa, de ocupatie si stare de activitate. A spune ca limita superioara normala a colesterolului total plasmatic este de 200mg/dl pentru toti indivizii pare a fi destul de putin logic. Multi medici si nutritionisti – la care subscriu si eu – sunt de acord cu o statistica din 2009 facuta in urma unor studii clinice nutritionale la Mayo. Acolo se arata ca in conditii normale de viata, valorile maxime ale colesterolului total sangvin la indivizii de rasa caucaziana aflati la varste de peste 30 de ani pot depasi 200mg/dl, ajungandu-se l avalori de pana la 280mg/dl in cazul barbatilor trecuti de 60 de ani. Pasii logici, eficienti in lupta impotriva colesterolului crescut sunt: 1. Regimul alimentar cu o dieta saraca in colesterol indicata de medic sau nutritionist. 2. Asocierea la dieta si altor modificari de life style care pot imbunatati profilul colesterolului plasmatic. Astfel: promovarea miscarii, scaderea in greutate, evitarea platourilor de stress psihic si a oboselii, renuntarea la fumat. 3. Numai daca prin aceste metode – principala fiind dieta – colesterolul nu scade in mod semnificativ, probabil ca este vorba de o sinteza crescuta endogena (colesterol produs in organism). Numai in acest caz medicul curant va indica si un tratament medicamentos (in general statine) care in doza cat mai mica sa ajute conduita dietetica.” Dr. Albu Horatiu 2009

Fara Gluten
“Glutenul este un amalgam proteic (prolamine È™i gluteline) existent în majoritatea cerealelor uzuale. Deoarece este insolubil în apă È™i lipicios, el este utilizat în industria procesatoare de alimente drept cel mai ieftin liant alimentar. pe langa cerealele care-l contin natural, puteti avea surpriza sa-l gasiti in aproape oricare aliment cu mai multe ingrediente si care nu poarta indicatia dietetica FARA GLUTEN sau GLUTEN FREE. Se constată o creÈ™tere alarmantă a intoleranÈ›ei manifeste È™i submanifeste clinic la gluten. Din acest motiv, atât dietele imuno-nutriÈ›ionale cât È™i cele ortomoleculare anti-aging sau speciale pentru anumite afecÈ›iuni recomandă eliminarea pe termen lung a acestuia din alimentaÈ›ie. Cele mai importante recomandări dietetice speciale È™i ortomoleculare ale alimentaÈ›iei FÄ‚RÄ‚ GLUTEN sunt: – Dietele de imunonutriÈ›ie care exclud de regulă sau în urma testelor serologice specifice glutenul, lactoza, proteinele din lapte, ou È™i uneori drojdiile1. – IntoleranÈ›ele la gluten, lactate, ouă, oleaginoase È™i soia. – Celiachia (asimptomatică, potenÈ›ială, manifestă), È™i dermatita herpetiformă. în aceste două cazuri, nu se începe alimentaÈ›ia fără gluten fără un diagnostic corect, pentru că eliminarea glutenului duce inevitabil la falsificarea rezultatelor analizelor de laborator. – Dietele de NutriÈ›ie Ortomoleculară din Poliartrită reumatoidă È™i alte boli cu context auto-imun (Rectocolita Ulcero-hemoragica, Boala Crohn, Psoriazis, Scleroza în Plăci, Lupus, s.a) – Dietele de NutriÈ›ie Ortomoleculară în care se urmăreÈ™te o scădere a statusului pro-inflamator È™i inflamator al organismului2 (Sindrom Metabolic, Diabet Zaharat II, Obezitate s.a). – Alte diete care limitează/interzic utilizarea glutenului/lactatelor/ouălelor (în general dietele speciale de NutriÈ›ie Ortomoleculară ale persoanelor cu cancer È™i/sau alte tulburări disimune). – Autism3 (conform teoriei exorfinică a autismului). – Schizofrenie, depresia severă, epilepsie (conform teoriei excesului de opioizi) 3“ Dr. Albu Horatiu 2010 1 Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013 2 Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011 3 Asediul opioizilor alimentari – exorfinele. Irina M. Jaba si Ostin C. Mungiu – Medicina Moderna, 2006

Fara Lactoza
“Lactoza este un dizaharid (format dintr-o moleculă de galactoză È™i una de glucoză) existent în laptele animal. Acesta, în funcÈ›ie de specia de la care provine, poate avea un conÈ›inut de lactoză până la 0,8%. Pe langă lactoză È™i alÈ›i compuÈ™i nutriÈ›ionali activi, laptele animal conÈ›ine È™i o seamă întreagă de proteine cu răsunet important asupra imunologiei organismului uman. Se constată o creÈ™tere alarmantă a intoleranÈ›ei manifeste È™i submanifeste clinic la lactoză È™i mai ales la proteinele din lapte. Din acest motiv, atât dietele imuno-nutriÈ›ionale cât È™i cele ortomoleculare anti-aging sau speciale pentru anumite afecÈ›iuni recomandă eliminarea pe termen lung a laptelui de origine animala, a majorității derivatelor sale (precum si a alimentelor care le contin pe acestea) din alimentaÈ›ie multor persoane. Cele mai importante recomandări ale dieteticii È™i nutriÈ›iei ortomoleculare ale alimentaÈ›iei FÄ‚RÄ‚ LACTOZA si/sau FARA PROTEINE DIN LAPTE sunt: – Dietele de imuno-nutriÈ›ie care exclud de regulă (sau în urma testelor serologice specifice) glutenul, lactoza, proteinele din lapte, ou È™i uneori drojdiile1. – IntoleranÈ›a la lactoză prin deficit de lactază, boală inflamatorie intestinală, diverse sindroame de malabsorbÈ›ie. – Dietele speciale ortomoleculare de întreÈ›inere ale pacientului cu cancer, dieta neoplazicului din cursul chimioterapiei, profilaxia cancerelor. – Dietele speciale ortomoleculare din bolile inflamatorii È™i autoimune (poliartrită reumatoidă, rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn, poriazis, scleroza multipla, lupus, s.a), din boli virale cronice (hepatite cronice si ciroze hepatice, infectii cu HPV, etc.), din astmul alergic, dermatita atopică È™i alte alergii. Alte tendinÈ›e la tulburări disimune de tipul deficitelor de imunitate, imunitaÈ›ii excesive sau anarhiilor imunitare). – Dietele de NutriÈ›ie Ortomoleculară în care se urmăreÈ™te o scădere a statusului pro-inflamator È™i inflamator al organismului2 (Sindrom Metabolic, Diabet Zaharat II, Obezitate s.a). – Celiachia (asimptomatică, potenÈ›ială, manifestă) È™i dermatita herpetiformă. PracticanÈ›ii dieteticii È™i ai NutriÈ›iei Ortomoleculare consideră că eliminarea proteinelor de lapte din alimentaÈ›ie aduce un beneficiu suplimentar celui dat de eliminarea glutenului. Acesta ar consta în scăderea statusului pro-inflamataor È™i disimun al organismului respectiv. – Autism 3 (conform teoriei exorfinică a autismului). – Schizofrenie, depresia severă, epilepsie (conform teoriei excesului de opioizi) 3 “ Dr. Albu Horatiu 2010 1 Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013 2 Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011 3 Asediul opioizilor alimentari – exorfinele. Irina M. Jaba si Ostin C. Mungiu – Medicina Moderna, 2006

Fara Proteine din Lapte
Produs garantat a nu avea in compozitia sa Proteine din Lapte. “Pe langă lactoză È™i alÈ›i compuÈ™i nutriÈ›ionali activi, laptele animal conÈ›ine È™i o seamă întreagă de proteine cu răsunet important asupra imunologiei organismului uman. Se constată o creÈ™tere alarmantă a intoleranÈ›ei manifeste È™i submanifeste clinic la lactoză È™i mai ales la proteinele din lapte. Din acest motiv, atât dietele imuno-nutriÈ›ionale cât È™i cele ortomoleculare anti-aging sau speciale pentru anumite afecÈ›iuni recomandă eliminarea pe termen lung a laptelui de origine animala, a majorității derivatelor sale (precum si a alimentelor care le contin pe acestea) din alimentaÈ›ie multor persoane. Cele mai importante recomandări ale dieteticii È™i nutriÈ›iei ortomoleculare ale alimentaÈ›iei FÄ‚RÄ‚ LACTOZA si/sau FARA PROTEINE DIN LAPTE sunt: – Dietele de imuno-nutriÈ›ie care exclud de regulă (sau în urma testelor serologice specifice) glutenul, lactoza, proteinele din lapte, ou È™i uneori drojdiile1. – IntoleranÈ›a la lactoză prin deficit de lactază, boală inflamatorie intestinală, diverse sindroame de malabsorbÈ›ie. – Dietele speciale ortomoleculare de întreÈ›inere ale pacientului cu cancer, dieta neoplazicului din cursul chimioterapiei, profilaxia cancerelor. – Dietele speciale ortomoleculare din bolile inflamatorii È™i autoimune (poliartrită reumatoidă, rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn, poriazis, scleroza multipla, lupus, s.a), din boli virale cronice (hepatite cronice si ciroze hepatice, infectii cu HPV, etc.), din astmul alergic, dermatita atopică È™i alte alergii. Alte tendinÈ›e la tulburări disimune de tipul deficitelor de imunitate, imunitaÈ›ii excesive sau anarhiilor imunitare). – Dietele de NutriÈ›ie Ortomoleculară în care se urmăreÈ™te o scădere a statusului pro-inflamator È™i inflamator al organismului2 (Sindrom Metabolic, Diabet Zaharat II, Obezitate s.a). – Celiachia (asimptomatică, potenÈ›ială, manifestă) È™i dermatita herpetiformă. PracticanÈ›ii dieteticii È™i ai NutriÈ›iei Ortomoleculare consideră că eliminarea proteinelor de lapte din alimentaÈ›ie aduce un beneficiu suplimentar celui dat de eliminarea glutenului. Acesta ar consta în scăderea statusului pro-inflamataor È™i disimun al organismului respectiv. – Autism 3 (conform teoriei exorfinică a autismului). – Schizofrenie, depresia severă, epilepsie (conform teoriei excesului de opioizi) 3 “ Dr. Albu Horatiu 2010 1 Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013 2 Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011 3 Asediul opioizilor alimentari – exorfinele. Irina M. Jaba si Ostin C. Mungiu – Medicina Moderna, 2006

Fara Proteine din Ou
Produs in a carei reteta de fabricatie nu intra componente din Ou. “Contrar a ceea ce se poate crede, alergia È™i mai ales intoleranÈ›ele la proteinele din ouă sunt destul de frecvente. Dacă alergia se materializează la nivel plasmatic în special prin aparitia nivelelor crescute ale IgE-urilor, intoleranÈ›a alimentară aduce în principal reacÈ›ii care implică fixarea de IgG pe suprafaÈ›a celulelor È™i matricea extracelulară.1 Dacă alergia are manifestări zgomotoase, chiar dramatice uneori, intoleranÈ›a își desfaÈ™oară procesele distructive, insidios (de cele mai multe ori neÈ™tiut). Când prezenÈ›a antigenului (proteina respectivă) este permanentă sau repetată frecvent, se constiuie o inflamaÈ›ie cronică ce poate sta chiar la baza degenerărilor sau a unor boli autoimune.1 La prima vedere este extrem de uÈ™or să eliminăm proteinele de ou din alimentaÈ›ie. Lucrurile nu stau chiar aÈ™a datorită faptului că industria alimentară foloseÈ™te enorm de mult oul sau parÈ›ile lui componente. SoluÈ›ia este alegerea produselor care au specificaÈ›ia de 100% Vegetal sau a celor în care se exprimă explicit că în procesul de fabricaÈ›ie nu s-au folosit ouă.“ – Dr.Albu Horatiu 2013 1 Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemiei. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013

Fara Zahar Adaugat
Produse in care nu a fost adaugat zahar. Ele contin in exclusivitate zaharoza provenita din materiile prime constituente (cereale, fructe, legume, oleaginoase, etc.). “Glucoza (I.G 100), mierea (I.G 90) si zaharul (I.G 70) sunt principalii indulcitori utilizati in industria alimentara si acasa. Ei au Indice Glicemic mare, aducand astfel si o incarcatura glicemica mare. Din aceste motive sunt cu totul proscrisi la cei care isi doresc o buna supraveghere a greutatii corporale, a nivelelor glicemiilor precum si a starilor patologice legate de alterarile acestora ( Sindrom Metabolic, Diabet Zaharat, etc.). Mai mult, vreau sa atrag atentia asupra zaharurilor ascunse care, sub aceasta denumire sau o alta sunt adaugate in retetele unor alimente in care nici nu v-ati astepta! Solutia cea mai la-ndemana este citirea etichetelor si mai sigur, alegerea alimentelor cu indicatia FARA ZAHAR ADAUGAT.” – Dr. Albu Horatiu 2013

Imunonutritie
“Ce este aceea ImunonutriÈ›ia?! Una dintre cele mai devastatoare probleme medicale, nutriÈ›ionale È™i de sănătate publică a timpurilor noastre este creÈ™terea explozivă a patologiei metabolice (obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat) È™i care se află în strânsă corelaÈ›ie cu riscul cardio-vascular crescut.1 Un flagel pentru toÈ›i, mai puÈ›in pentru multinaÈ›ionalele farmaceutice, furnizorii de servicii de sănătate È™i casele de pensii… DeÈ™i cvasimajoritatea practicanÈ›ilor medicinei convenÈ›ionale n-au “intuiÈ›ia“ necesară pentru a lua această poziÈ›ie È™i ne încadrează pe toÈ›i în aceleaÈ™i tipare de tratament, profesorul francez Dominique Rueff – la a cărui poziÈ›ie mă raliez È™i eu – consideră că: “fiecare problemă de exces ponderal este una specifică, legata de istoricul individual È™i genetic, de stilul de viață. Ea nu-È™i va găsi soluÈ›ia în vreun regim miraculos, articol de revistă sau la un nutriÈ›ionist atins de geniu“.2 In viziunea mea, în atingerea unei greutaÈ›i normale È™i în a unor analize onorabile din punctul de vedere al sindromului dismetabolic (È™i uneori chiar inflamator), cea mai mare importanță o au urmatoarele trei elemente: 1. AlimentaÈ›ia care să aducă glucide dar pe cele cu Indice Glicemic Scazut. 2. Aportul aproape zilnic de cantitaÈ›i reprezentative de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i esenÈ›iali Omega 3 (atât forme active cât È™i precursori inactivi) È™i într-un raport perfect echilibrat pentru vârstă È™i patologie cu cei Omega 6. 3. Studierea toleranÈ›elor/intoleranÈ›elor alimentare la acele alimentele uzual consumate de pacient. Acestea sunt principalele elemente! Ele vin să îndrepte “factorul alimentar“ care reprezintă adevărata “picătură chinezească“ pentru organismul nostru! In funcÈ›ie de necesitățile pacientului È™i de experienÈ›a medicului care-l tratează, se mai pot asocia È™i unele adjuvante ca promovarea miÈ™cării/termogenezei precum si a medicaÈ›iei (hipoglicemiante, hipolipemiante, hipocolesterolemiante, antihipertensive, anticoagulante, etc. etc. – dupa caz). Acum, uzual si pentru marea masa a pacientilor, lucrurile sunt luate în sens invers! Oare în al cui beneficiu?! Dacă punctele 1 È™i 2 de mai sus ne sunt destul de la îndemână pentru a le prescrie, aplica È™i urmări, ultimul – È™i anume “Studierea intoleranÈ›elor alimentare“ ne va conduce totuÈ™i la un laborator de analize (este adevarat însă că – nu trebuie sa trec sub tacere faptul – noi, cei care cunoaÈ™tem din tainele NutriÈ›iei Ortomoleculare, putem să decelăm È™i empiric o parte dintre alimentele – nu ingredientele – care “nu-i vin bine pacientului“. Aceasta, eu o fac printr-o tehnica denumita de mine “ cina cu aliment unic“!) Pentru studierea în laborator a intoleranÈ›elor alimentare se folosesc la momentul de fata (august 2013) două metode importante: – Testele de stimulare a granulocitelor (Test Citotoxic, Leucotrace, etc.) care – dupa părerea mea – vor fi abandonate în timp. Nu mă exprim asupra viabilității tehnicii, neavând calitatea È™i pregătirea s-o fac, însă eu n-am obÈ›inut satisfacÈ›ii mari de pe urma acestor metode. Și aceasta mai ales datorita softului însoÈ›itor care construia o dietă destul de scoasă din contextul marii majoritaÈ›ii a pacienÈ›ilor. – Testele de tip ELISA care dozeaza IgG-urile totale È™i specifice. Acestea, datorită bunei reproductibilități a rezultatelor, imi par a fi cele mai utile. Problema este tot cu softul de interpretare È™i de aceea, eu cam “periez“ în funcÈ›ie de caracteristicile pacientului dieta scoasă de laborator. Am utilizat mai multe teste, atat în Romania cît È™i în Occident, unele mai ample È™i costisitoare, altele mai reduse È™i mai permisive pentru pacient (York, Imupro300, Imupro500, Imupoids, etc.). Cel din urmă – Imupoids – pus la punct de Prof. Rueff îmi pare cel mai facil, mai puÈ›in costisitor È™i adaptat nevoilor pacientului roman, care traditional are o alimentaÈ›ie putin diversificată. Păcat ca nu este încă disponibil în România. AÈ™tept cu nerabdare acest test sau un altul similar lui! Ce doresc să ne arate aceste teste? Ele aduc o indicaÈ›ie importantă asupra faptului dacă unele dintre alimentele consumate de pacient conduc la apariÈ›ia conflictelor imunologice (altele dacat fenomenele alergice – mediate prin IgE) care, odată cu trecerea timpului, duc la leziuni la nivelul “marginii in perie“ (de la nivelul mucoasei intestinului subÈ›ire) ce promovează modificări în permeabilitatea intestinală.3 Tot mai multi specialisti în domeniu consideră că tocmai această “perturbare a permeabilității intestinale“ se află la originea majorității bolilor autoimune (prin implicaÈ›iile imunitare zilnice ale intoleranÈ›elor), a sosirii È™i evoluÈ›iei proaste a celor cronic-degenerative (prin carenÈ›ele/ excesele macro È™i micronutriÈ›ionale induse) È™i mai ales în cazul celor care evoluează pe un teren cu imunitate slabă antivirală È™i antineoplazică. Sunt întru-totul de acord! Mai mult, dupa Prof. Rueff: “TendinÈ›a de a fabrica prea multă greutate È™i grăsime în raport cu cantitatea calorică a ceea ce mâncăm, face parte din acest proces“.2 Atât eu, cît È™i mulÈ›i alÈ›i confraÈ›i sau pacienÈ›i care au avut de-a face cu astfel de testări, am observat că majoritatea (peste 80%) dintre noi, cei cu tendință la creÈ™terea în greutate sau chiar obezi de diferite grade, suntem intoleranÈ›i (adică dezvoltăm IgG-uri) la cel puÈ›in unul sau doua dintre următoarele componente ale alimentelor (de obicei la primele trei): – Glutenul (o proteină găsită în grâu, cereale înrudite, dar È™i ca adaos industrial la foarte multe alte alimente), – Proteinele din lapte (în lapte, lactate derivate È™i alimentele în a căror reÈ›ete s-au folosit lactatele), – Proteinele din ou (ouă È™i alimente în care s-au folosit părÈ›i din acestea), – mai rar la drojdii È™i alimentele care le conÈ›in. Pornind de la experienÈ›a adusă de aceste teste È™i de literatura din domeniu parcursă, voi aplicat indicaÈ›ia dietetică IMUNONUTRITIE la acele alimente bio È™i dietetice High Class de pe acest site care vin în sprijinul celor care urmaresc regimuri dietetice imunonutriÈ›ionale. Astfel, de cele mai multe ori, aceste persoane sunt “beneficiarele“ a cel putin uneia sau mai multora dintre intoleranÈ›ele mai sus amintite. Alimentele selecÈ›ionate NU CONTIN/ NU AU FOST UTILIZATE IN PROCESUL DE PRODUCTIE urmatoarele: glutenul, oul, laptele È™i ingredientele care le-ar putea conÈ›ine. “Eliminarea alimentelor netolerate are È™i alte consecinÈ›e3, în afară de conflictul imunologic de la nivelul peretelui intestinal. Astfel, are loc o distrugere parÈ›ială È™i modificarea permeabilității mucoasei prin lezarea/ sfârtecarea celulelor epiteliului vilos, aÈ™a numita “margine în perie“. Imbinarea acestor tulburari imunologice È™i anatomice va conduce la o “disnutriÈ›ie“ care se găseÈ™te la originea multor afecÈ›iuni cronice precum È™i a excesului ponderal. Daca nu i se tratează cauza – intoleranÈ›a alimentară È™i repermeabilizarea peretelui intestinului subÈ›ire – problema greutății nu se va rezolva niciodata. Astfel se explică eÈ™ecul tururor regimurilor restrictive, durerea È™i dezamăgirea celor care se limitează la aceste diete“.2 Sper ca aceste scurte note să va faca mult mai uÈ™oara alegerea! Succes!“ – Dr.Albu Horatiu 2013 1 Prefata de Prof.Dr. Constantin Ionescu-Targoviste la Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013. 2Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013. 3Immunonutricion, se nourrir selon son immunite. Dominique Rueff, Bernard Weber, Camille Lieners, William Amzallag. Ed. Francois Xavier de Guibert, 2009. Mai mult decat vindecarea. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013. Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011.

Indicat Diabeticilor
Produse indicate Diabeticilor cu Diabet Zaharat tip II (neinsulino-dependent) si celor cu Sindrom Metabolic (sindrom X Metabolic). “Diabetul Zaharat este o boală metabolică foarte frecvente în care – pe înÈ›elesul tuturor – carbohidraÈ›ii din alimentele ingerate nu pot fi utilizate pe deplin de către organism. Astfel, are loc o acumulare a lor în sânge, denumită în limbaj medical hiperglicemie. Incidenta lui este in crestere! în plus, există numeroase cazuri nediagnosticate È™i – mai mult – un număr important de persoane considerate aparent sănătoase, aflate intr-o stare prediabetica ( în NutriÈ›ia Ortomoleculară se foloseÈ™te termenul de Sindrom Metabolic Latent), care – din motive lesne de înÈ›eles – nu sunt luaÈ›i în evidență pentru a fi diagnosticaÈ›i È™i trataÈ›i. De ce? Pentru că în acea etapa latentă, tratamentul este doar igieno-dieteic, nefiind necesare medicamente si multe investigaÈ›ii, fapt echivalent cu profit mic/ inexistent pentru multinaÈ›ionalele farmaceutice. Glucoza este un monozaharid cu rol vital în energogenetica organismului. Patrunderea È™i utilizarea ei în celule este dependentă de cantitatea È™i de capacitatea de a acÈ›iona a insulinei. în esentă, la diabetici, avem fie o lipsă sau insuficiență de insulină, fie – dimpotrivă – o insulină in cantități chiar crescute, dar care nu acÈ›ionează cum ar trebui pe celulele utilizatoare de glucoză. Indiferent de situaÈ›ie, rezultatul este cam acelaÈ™i: glucoza nu poate intra în cantitate suficientă în celule È™i rămâne în sânge. O terapie pentru a vindeca diabetul zaharat nu este încă disponibil. Tratamente există dar n-au sorÈ›i de izbândă pe termen lung dacă nu sunt urmate si câteva modificări ale stilului de viață, intre care dieta este cea mai importantă. In Diabet Zaharat tip I lucrurile sunt destul de clare pentru majoritatea pacienÈ›ilor. Ei trebuie să facă tratament substitutiv cu insulină È™i să aibă o dietă È™i un regim de efort fizic adaptate pentru a se potrivi la tratamentul insulinic. Sau invers in multe cazuri! Mai complicat stau lucrurile la pacientul cu Diabet Zaharat tip II sau la cel cu Sindrom Metabolic. Din punctul de vedere al NutriÈ›iei Ortomoleculare, acesta trebuie sa aducă următoarele modificări în life style-ul său (deÈ™i toate concură la efectul scontat, voi începe de la cea mai puÈ›in importantă spre cele mai importante): – reducerea (nu prea rapidă) a greutății corporale dacă este cazul. – promovarea miÈ™cării la cel puÈ›in 30 de minute în fiecare zi. Aceasta ajută atît la menÈ›inerea unei greutăți mai scăzute dar È™i îmbunătățeÈ™te răspunsul celulelor la acÈ›iunea insulinei. – înlocuirea alimentelor care aduc glucide cu Indice Glicemic Mare È™i Medicu cu cele care aduc glucide cu Indice Glicemic Scăzut precum È™i eliminarea altor alimente care vin cu încărcătură nutriÈ›ionala pro-aging pentru È›esutul pancreatic endocrin È™i aparatul cardiovascular (cele două aparate principal vizate la individul cu tendință dismetabolica conform NutriÈ›iei Ortomoleculare). – introducerea în alimentatie a acelor alimente È™i complexe micronutriÈ›ionale de uz profesional ortomolecular (anumite tipuri de suplimente nutritionale) care vin cu încărcătură macro È™i mai ales micronutriÈ›ionala anti-aging pentru È›esutul pancreatic endocrin È™i aparatul cardiovascular (cele două aparate principal vizate la individul cu tendință dismetabolica conform NutriÈ›iei Ortomoleculare). Logic, tratamentul medicamentos se instituie doar în momentul în care efectele măsurilor de mai sus sunt depășite de gravitatea situaÈ›iei. într-un trecutul care se tot prelungeÈ™te È™i în Romania, exista “sfatul” de a înlocui produsele care conÈ›ineau glucide si mai ales zaharuri si monozaharide (glucoză, fructoză, etc.) cu altele extrem de sărace în glucide (aÈ™a numitele “produse pentru diabetici”). De o bună bucată de timp, societățile medicale de profil ( Ex. Societatea Germana de Diabet – DDG) arată că această idee este învechită, nefondată È™i chiar dăunătoare deoarece multe dintre aceste alimente speciale pentru diabetici conÈ›in mai multe calorii È™i grăsimi decât cele normale. Un diabetolog bun pe care nu-l preocupă numai prescrierea de medicamente sau un nutriÈ›ionist cu experiență vă pot ajuta în scopul de a vă converti extrem de uÈ™or È™i pe termen lung dieta necesara Diabetului Zaharat tip II. Pentru consideraÈ›iile suplimentare de NutriÈ›ie Ortomoleculară, vă stau la dispoziÈ›ie! Pe acest site gasiÈ›i probabil cele mai bune produse dietetice existente actualmente la nivelul U.E. Voi marcat cu indicaÈ›ia dietetică INDICAT DIABET acele produse care îmi par a se integra cel mai bine în curentul actual de dietetică modernă a Diabetului Zaharat Tip II. Mai mult, făcând un efort sustinut, voi incerca sa înscriem pe pagina fiecărui preparat care conÈ›ine glucide, un tabel – în limita timpului È™i a informaÈ›iilor disponibile – următoarele elemente: IndicaÈ›ii pentru Diabetici Grame HidrocarbonaÈ›i/ 100g – EchivalenÈ›a în Pâine* (E.P) – Indice Glicemic – Incărcătură Glicemică (Sarcină Glicemic) – * EchivalenÈ›a în Pâine poate fi un bun indicator pentru cei care urmăresc dietele mai învechite, în care socotirea cantităților (gramelor) de hidrocarbonaÈ›i consumaÈ›i zilnic părea cea mai bună strategie. Sunt diete onorabile, dar la nivelul cunoÈ™tiinÈ›elor noastre de acum, putem construi diete mult mai bune!“ – Dr. Albu HoraÈ›iu 2013

Indicat in Cancer
“Daca sunt intrebati, multi medici va vor raspunde ca alimentatia nu conteaza mare lucru in tratamentul si reabilitarea unui pacient tratat prin metodele medicale sau chirurgicale utilizate de dansii. Majoritatea practicantilor oncologi se inscriu si ei in acest curent! Aceasta “siguranta” a lor, poate veni fie dintro neintelegere sau neaprofundare a termenului de regim igieno-dietetic, fie – cel mai probabil – dintr-o incredere nestirbita (zic eu, de multe ori supraevaluata) in capacitatea tratamentelor conventionale de a vindeca singure, aceasta teribila maladie. In majoritatea cazurilor, atunci cand un pacient intreaba daca ar fi binevenite – pentru imbunatatirea evolutiei bolii sale – si o adjuvanta nutritionala si psihoterapeutica, el este “luat la stanga-mprejur”! Pentru colegii mei de acest fel, conteaza mai putin ca organismul are si trebuie sa-si mentina o anume compozitie, ca biologia celulara a tesuturilor normale (inclusiv a elementelor sistemului imun) dar si cea a celulelor medificate, degenerate (in cazul de fata – celule neoplazice) ne arata ca acestea – fiecare in felul lor – “sunt proiectate” sa functioneze cu anumiti macro- si mai ales micronutrienti. Astfel, in conditiile in care sunteti de acord cu faptul ca orice mancati tot aceea este, urmati-le sfatul acestor medici si in cele ale dieteticii! Daca insa dimpotriva, considerati ca in lupta cu diversele boli – si aici scriu in mod deosebit cu privire la cancer – dar si cu efectele secundare ale tratamentelor, un rol deosebit il are si fiinta Dvs. (luata in intreaga splendoare a trigonului corp – minte – suflet), atunci trebuie sa deveniti mai interactivi. Nu incercati sa pasati intreaga raspundere a starii Dvs. de sanatate pe seama medicului curant si incepeti sa va ganditi cum – in masura posibilitatilor si informatiilor pe care le puteti dobandi – sa va mai puteti ajuta organismul in vre-un fel! In aceasta boala, resemnarea si pasarea responsabilitatii are un sfarsit total previzibil! In dietele speciale de Nutritie Ortomoleculara destinate pacientilor cu cance se face – in functie de concomitenta sau neconcomitenta tratamentului oncologic multimodal – o selectie a alimentelor interzise, a celor obligatorii precum si o detaliere a celor de completare. Criteriile constructiei dietetice sunt mai multe si nu le pot discuta aici. Intotdeauna, un regim alimentar ortomolecular pentru pacientul cu cancer trebuie sustinut printr-un surplus de micronutrienti cu roluri fiziologice bine stabilite in echilibrarea imunologica, in inductia de interferoni proprii organismului si in atacul prooxidativ asupra celulei neoplazice (atunci cand este cazul) sau protectia antioxidanta a celor sanatoase, cand situatia o cere. Pe acest site, voi marca cu indicatia dietetica INDICAT CANCER acele produse cu rol in tratamentul de sustinere nutritionala si imunoterapie nutritionala ortomoleculara a pacientului cu cancer.” – Dr. Albu Horatiu 2013

Indice Glicemic Scazut
„Un obiectiv foarte important pentru menÈ›inerea sănătății È™i greutății pe termen lung este înlocuirea alimentelor care aduc tradiÈ›ional glucide cu Indice Glicemic Mare È™i Mediu cu variantele lor cu Indice Glicemic Scăzut. Măsurarea Indicelui Glicemic al unui aliment este o metodă prin care se poate determina viteza cu care este absorbită glucoza din acel aliment din tubul digestiv in sânge si cum este modificată curba in timp, curba glicemiei. Astfel, cu cat IG este mai mare, cu atât alimentul respectiv va da creÈ™teri È™i scăderi mai rapide È™i mai importante ale glicemiei. Invers, cu cît IG este mai mic, cu atât va influenÈ›a mai puÈ›in creÈ™terile È™i scaderile glicemiei, tinzând să pastreze de-a lungul timpului un nivel glicemic constant, mult mai favorabil organismului. In viziunea mea, care este putin diferita de cea „oficială“ consider ca fiind mare, un I.G peste 70. Câteva dintre alimentele uzuale cu I.G. Mare sunt: berea, glucoza, cartofii prăjiÈ›i/ copti , mierea, făina alba de grâu È™i cea integrală de È›ară, zahărul, pesmeÈ›ii È™i biscuiÈ›ii, pizza, pastele normale, dulceÈ›urile îndulcite cu zahăr sau sirop de glucoză. Alimentele cu I.G Mediu sunt considerate cele care au I.G între 50 È™i 70. Câteva exempe uzuale: cartofii fierÈ›i în coajă, pâinea È™i biscuiÈ›ii integrali, mango, orezul basmati. Alimentele cu I.G Mic sunt cele care au I.G între 25 È™i 50. Câteva exemple uzuale: orez brun integral, bulgur fiert si supa de bulgur, suc de grepfruit fără niciun adaos, sucul de mere de gradină fară niciun adaos, ananasul proaspăt, pâinea integrală È™i neagră germană, fasolea roÈ™ie, alba si verde fierte, prunele uscate, musli fără gluten, laptele de ovaz, de migdale, de soia, pastele È™i pâinea cu teff.1 Alimente cu I. G foarte scazut, între 1 si 25. Exemple: afine, nuci cajou neprajite, ciocolata neagra, boabele de cacao, seminÈ›ele germinate de linte verde, seminÈ›ele germinate de fasole mungo, seminÈ›ele germinate de quinoa, seminÈ›ele germinate de orez brun japonez Hatsuga Genmai, mugurii de soia È™i fasole mungo, produse fierte de soia de buna calitate (spaghete, tagliatelle, etc), ceapă, salatele verzi, ciupercile, cruciferele (varza, conopida, brocolli), siropurile de agava (în special cele cu indicaÈ›ia dietetica Low Glycemic Index), mai multe legume È™i verdeÈ›uri, avocado, măslinele. Sunt două lucruri foarte importante de remarcat: – există alimente cu indice glicemic zero (brânza, iaurtul, peÈ™tele, carnea de vita, ouale, maioneza făcută acasă). AtenÈ›ie! È™i acestea, chiar neconÈ›inând glucide importante, forÈ›ează mai mult sau mai puÈ›in pancreasul. „Campionul“ în supraturarea pancreasului este iaurul (cu un indice insulinemic de pana la 128, asemanator cu cel al ciocolatei normale!). – există multe observaÈ›ii clinice (numeroase aparÈ›inându-mi) care ne sugerează că variantele de alimente fără gluten au un răsunet mai redus asupra spolierii pancreasului de resurse funcÈ›ionale în sinteza de insulină. Eu încă nu cunosc mecanismul, dar am vazut efectele! Unii spun că glutenul conÈ›ine o hemaglutinină care ar inhiba tranzitoriu acÈ›iunea insulinei ceea ce conduce la creÈ™terea importantă a eliberarii pancreatice de insulină pentru a obÈ›ine acelaÈ™i efect ca È™i în lipsa glutenului.” Dr. Albu Horatiu 2013 Bibliografie Selectiva Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011. Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013. Ghid practic pentru Diabetici. Masuri preventive, tratamente, alimentatie corecta. Yves Mallette. Bucuresti – Ed. Humanitas, 2009. Indicele Glicemic. Concept-cheie in Dieta Montignac. Michel Montignac. Bucuresti – Ed. Litera International, 2009. Dieta cu Incarcatura Glicemica. Program pentru de 7 zile pentru slabire rapida. Nigel Denby. Bucuresti – Ed. Litera International, 2011.

Integral, nerafinat
“INTEGRAL este acel aliment ale cărui ingrediente n-au suferit procese de rafinare premergătoare. De regulă, un aliment integral este mai sănătos decât cel rafinat/ procesat, păstrând întreaga bogăție macro È™i mai ales micronutriÈ›ională a ingredientelor din care este construit. Cel mai cunoscut exemplu este cel al pâinilor integrale care păstrează compoziÈ›ia micronutriÈ›ională È™i bogăția în fibre alimentare insolubile ale cerealelor din care provin. Un alt bun exemplu sunt uleiurile nerafinate care vin – pe langă acizii graÈ™i componenÈ›i – È™i cu bagajul fito-nutriÈ›ional secundar al seminÈ›ei oleaginoase din care provin“ – dr. Albu Horatiu 2013

Raw Food
“RAW FOOD sunt acele alimente (Bio sau convenÈ›ionale) la care pe întregul proces desfășurat de la recoltare până la consum nu au fost depășite temperaturi de peste 46°C. AdepÈ›ii acestui model dietetic consideră că alimentele gătite peste această temperatură pierd din valoarea nutritivă È™i sunt mai puÈ›in sănătoase sau chiar dăunătoare. Până acum, acest fenomen este o certitudine în cazul sâmburilor oleaginoÈ™i (alune, nuci, arahide si alte variante exotice mult mai bogate fitonutritional) È™i uleiurilor vegetale nerafinate, unde procesarea (uscarea, prajirea, gatirea) la temperaturi mai mari, modifică important È™i ireversibil calitățile nutriÈ›ionale È™i dietetice ale acestor produse, transformandu-le uneori din benefice menÈ›inerii sănătății în dăunătoare.“ – dr. Albu Horatiu 2013

Sarac in Fructoza
“ IntoleranÈ›ele la fructoză sunt date fie – mai rar – de deficitul genetic de producere al B-aldolazei (enzimă care participă la metabolizarea fructozei) fie – destul de des – de diminuarea absorbÈ›iei intestinale a fructozei, din diverse motive. DeÈ™i diferite ca efecte È™i cauze, cele doua tipuri de intoleranÈ›a se ameliorează prin dietă. Eliminarea fructozei si zaharurilor din dieta reprezinta singurul tratament eficient al intolerantei genetice. Aceasta, netratata prin dieta duce in final la distrugerea ficatului. Din fericire, este destul de rara! Diminuarea considerabilă a aportului de fructoză este tratamentul pentru cea de a doua formă care este mult mai frecventă decât deficitul congenital de B-aldolază. Din punctul de vedere al NutriÈ›iei Ortomoleculare – la care subscriu È™i eu – atunci cînd apar fenomene digestive supărătoare (balonare, flatulență, tendință la diaree È™i chiar dureri/jenă abdominală – in general fenomene fermentative de colită) după consumul de alimente care conÈ›in fructoaza chiar dacă aceste alimente au fost preparate termic prin fierbere, coacere in cuptor sau pasteurizare, atunci probabil este vorba È™i de o intoleranÈ›a la fructoză. Logic, in ambele cazuri, trebuiesc urmărite diete care aduc alimente ce NU CONTIN IN MOD NATURAL FRUCTOZA. Insă pentru a nu produce pe termen lung carente nutriÈ›ionale se pot adauga – acolo unde exista posibilitatea – si unele alimente care teoretic conÈ›in fructoză, dar care – prin diverse metode (selecÈ›ie atentă a ingredientelor, defructozare) – aceasta a fost îndepărtată. Problema cea mai spinoasă este in cazul pâinii È™i făinoaselor. Alimentele care sunt potrivite în dieta persoanelor cu intoleranÈ›e la fructoză poarta pe site-ul acesta indicativul dietetic SARAC FRUCTOZA. Astfel, o dietă fără fructoză nu va conÈ›ine alimente care aduc fructoză, zaharoză (zahăr) È™i xilitol. Fructoza se găseÈ™te natural în zahar, miere, sirop de agave, toate fructele È™i unele legume, panificatie, paste, etc. IndicaÈ›ia dietetică FARA ZAHAR ADAUGAT nu-i similară cu SARAC in FRUCTOZA!“ – Dr. Albu Horatiu 2013

Sarac in Proteine
“In mod normal, la omul sănătos, aportul zilnic de energie din proteine trebuie să se situeze cam la 15% din cel general. Astfel – la un calcul sumar – individul de 70Kg aflat în condiÈ›ii normale de viață (cu un necesar de cca. 2000 Kcal) necesită cam 70 – 80g de proteine zilnic. Dietele cu continut redus de proteine (regimurile cu restricÈ›ie proteică / regimurile hipoproteice) le prescriem de obicei pacienÈ›ilor cu anumite afecÈ›iuni renale, hepatice sau tulburări metabolice ereditare dar un numai. In funcÈ›ie de severitatea afecÈ›iunii, medicul, nutriÈ›ionistul sau dieteticianul stabileÈ™te cantitatea zilnică de proteine care pot fi È™i trebuiesc consumate. Astfel, pentru individul nostru standard de 70kg (È™i proporÈ›ional pentru alte greutăți) se pot stabili – de regulă – trei mari tipuri de restricÈ›ie proteică: – regim hipoproteic moderat, cu 50 – 60g proteine/zi (10 – 12% din aportul energetic zilnic). – regim hipoproteic sever, cu aproximativ 40 – 50g proteine/zi (8 – 10% din aportul energetic zilnic). – regim hipoproteic extrem de sever, cu sub 40g proteine /zi (sub 8% din aportul energetic zilnic). Vom considera È™i vom nota ca atare, adica SARAC PROTEINE acele alimente care – în forma lor optima de consum – vin cu un aport de proteine de până la 4g pentru fiecare 100g. Teoretic, aceasta înseamnă că pentru persoana noastră de 70kg, o cantitate de cam 1500g din respectivul aliment gata de consum ar asigura aportul de proteine întrun regim hipoproteic moderat, cam 1250g l-ar asigura pe cel dintr-un regim hipoproteic sever È™i sub 1000g pe cel al unui regim hipoproteic extrem de sever. In esență pentru orientarea Dvs. mai uÈ™oara, SARAC PROTEINE marcat de mine pe acest site, înseamnă un aliment care – în forma lui de consum preconizată de producator – vine cu cel mult 4g de proteine pentru fiecare 100g produs in cazul celor care se consuma solide si sub 1,6g la 100ml la cele care se consuma lichide.“ – Dr.Albu Horatiu 2013

Sarac in Sodiu
„Aportul normal de sodiu zilnic la individul de circa 70kg, sănătos, care trăieÈ™te în condiÈ›ii de confort termic È™i desfășoara o activitate fizică normală este de cputin peste 2g. Aceste 2g de Na corespund a 5g de sare pură. In ceastă socoteală se ia sodiul provenit din toate alimentele, medicamentele si lichidele consumate de-a lungul unei zile! Actualmente, regimurile cu restricÈ›ie variabilă la sodiu (regimurile hiposodate) se aplică în special la persoanele cu anumite afecÈ›iuni cardio-vasculare, boli hepatice È™i insuficiente renale. Regimul hiposodat – în funcÈ›ie de severitatea deficitului de sodiu pe care-l aduce – poate fi clasificat în: – regim hiposodat uÈ™or, în care totalitatea alimentelor, medicamentelor È™i lichidelor ingerate zilnic pot să aducă cam 1600mg de sodiu (sau 4g de sare pura). – regim hiposodat mediu, în care totalitatea alimentelor, medicamentelor È™i lichidelor ingerate zilnic pot să aducă cam 800mg de sodiu (sau 2g de sare pură). – regim hiposodat sever, în care totalitatea alimentelor, medicamentelor È™i lichidelor ingerate zilnic pot să aducă cam 400mg de sodiu (sau 1g de sare pură). – regim hiposodat extrem, în care totalitatea alimentelor È™i lichidelor ingerate zilnic pot să aducă până la 200mg de sodiu (sau 0,5g de sare pură). StricteÈ›ea regimului hiposodat este stabilită de medic sau de catre dietetician sau nutriÈ›ionist la indicaÈ›ia medicului! Pentru a vă facilita alegerea produselor dietetice de pe acest site È™i în funcÈ›ie de cantitatea de sodiu sau sare pe care o conÈ›in, voi marca cu indicaÈ›ia dietetică SARAC SODIU acele produse care aduc cate 160mg de sodiu sau 0,4 g de sare pentru fiecare 100g de produs pregătit pentru consum, conform specificaÈ›iei producătorului. Atrag atenÈ›ia că È™i apa pe care o folosim la băut sau pregătit alimentele conÈ›ine o proporÈ›ie variabila de sodiu care trebuie luata în considerare în situaÈ›iile de regimuri hiposodate.“ – Dr. Albu Horatiu 2013
Descarcă fișiere:
PUBLIC - ETICHETA: Bio NaturGreen - Ulei de In Ecologic – 500mlInformații suplimentare
Informații suplimentare
Livrare
Produsele aflate in stoc sunt expediate, in general, in maximum 48 de ore lucratoare de la data validarii comenzii. Produsele care nu se afla in stoc momentan sunt expediate, in general, in maxim 14 zile lucratoare. Uneori, independent de vointa noastra, pot aparea intarzieri datorate unor factori externi.
Dupa finalizarea comenzii, in scurt timp veti fi contactat de unul dintre operatorii nostri care va stabili cu dumneavoastra detaliile legate de livrare. Colegii nostri va stau mereu la dispozitie pentru a clarifica orice problema.
Livrarea produselor este gratuita daca valoarea totala a produselor comandate depaseste 250 lei. Daca valoarea produselor nu depaseste 250 lei, se va aplica tariful standard de 21 ron. Pentru localitatile care nu se afla in reteaua de distributie, se poate calcula un cost suplimetar pe km, in functie de distanta pana la cel mai apropiat oras din lista. Costul suplimentar vi se va comunica telefonic.
Produsele pot fi returnate in cel mult 30 de zile de la primirea comenzii.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail la office@naturomedica.ro sau telefonic la numarul 0721 328 509.
Promotii
I. Discount 5%:
Discount 5% este incercarea noastra de a ne rasplati clientii fideli!
Discountul 5% se adreseaza exclusiv clientilor persoane private care comanda fie folosind acest magazinul on-line fie telefoanele 0721 328 509 / 021 667 82 72.
Discountul 5% nu se acorda pentru unele produse care sunt semnalizate distinctiv in acest sens.
EXISTA DOUA CATEGORII DE CLIENTI CARE POT BENEFICIA DE ACEST Discountul 5%:
1) CLIENTII FIDELI
- Incepand cu a doua comanda, daca ea vine cel mai tarziu pana in ultima zi a lunii calendaristice imediat urmatoare comenzii anterioare, atunci beneficiati automat de Discount 5% din valoarea produselor.
- Mai mult, – in conditiile in care comanda Dvs. ajunge in timp util pentru a primi Discount 5% – daca aceasta este de cel putin 250RON, SUPORTAM NOI SI INTREAGA CHELTUIALA DE AMBALARE SI TRANSPORT, deci: costuri de transport ZERO!
2) CLIENTII CU PRESCRIPTIE MEDICALA, IGIENO-DIETETICA SAU NUTRITIONALA
- Atunci cand plasati comanda on line, scrieti-ne in mesajul atasat comenzii Dvs. numele medicului, nutritionistului sau dieteticianului care v-a facut prescriptia precum si localitatea unde a avut loc consultatia. Nimic mai mult! In foarte rare cazuri, va putem solicita o fotocopie dupa aceasta prescriptie!
- Atunci cand comandati telefonic, anuntati-ne ca aveti prescriptie. Va vom ruga sa ne dati aceleasi date! In foarte rare cazuri, va putem solicita o fotocopie dupa aceasta prescriptie!
Mai mult, in conditiile in care comanda Dvs. este de cel putin 250RON, SUPORTAM NOI SI INTREAGA CHELTUIALA DE AMBALARE SI TRANSPORT, deci: costuri de transport ZERO!
II. Promotia 9+1:
Comandati 10 produse identice si platiti doar contravaloarea a 9 produse.
Produsele care fac parte din promotia 9+1 sunt marcate distinct pe site.
Produse similare
-
11+1
Suc Mama de ARONIA , Ecologic – RABENHORST -125 ml
0 out of 57.85 lei (cu TVA) Adaugă în coș -
11+1
Suc Mama de Merisor European/ Cowberry/ Afine rosii, Ecologic – RABENHORST- 750 ml
0 out of 550.02 lei (cu TVA) Adaugă în coș -
11+1
Suc Mama de ARONIA , Ecologic – RABENHORST – 750 ml
0 out of 537.36 lei (cu TVA) Adaugă în coș -
11+1
Suc Mama de Merisor Canadian / CRANBERRY / Afine Rosii – RABENHORST – 125 ml
0 out of 59.86 lei (cu TVA) Adaugă în coș -
11+1
Ulei Presat la Rece Pentru Prajit – VITAQUELL – 1000ml
0 out of 541.79 lei (cu TVA) Adaugă în coș -
11+1
Suc Mama de Coacaze Negre, Ecologic – BIO RABENHORST – 330 ml
0 out of 518.87 lei (cu TVA) Adaugă în coș